Alsóberecki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2020. (XI.11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 11. 12

Alsóberecki Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2020. (XI. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Alsóberecki Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §. (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8. a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Alsóberecki község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen ott élő állampolgárokra terjed ki.

A támogatás igénylésének feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást - tűzifát - biztosít elsősorban annak a személynek, aki lakásfenntartási támogatásra vagy települési rendszeres kiadások viseléséhez kapcsolatos települési támogatásra - jogosult.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Önkormányzat előnyben részesíti és vissza nem térítendő természetbeni támogatást – tűzifát - biztosíthat a rendelkezésre álló keret erejéig azon Alsóberecki lakos számára, aki

  • a) aktív korúak ellátására jogosult, vagy
  • b) rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy
  • c) három és annál több gyermeket nevel feltéve, hogy családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az 1 főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át (114.000.-Ft) nem haladja meg, vagy
  • d) 60. életévét betöltött személy
  • e) egyéb indok alapján szociálisan rászoruló feltéve, hogy családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az 1 főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át (114.000.-Ft) nem haladja meg, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át (114.000.-Ft) nem haladja meg.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítható.

(5) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől - az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(6) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra szociális célú tűzifa támogatás nem igényelhető.

A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A rendelet 1. sz. melléklete szerinti kérelmet 2020. november 30. napjáig lehet a Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Alsóberecki Kirendeltségén benyújtani.

(2) A kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik, aki a beérkezett kérelmekről 2020. december 15. napjáig határozattal dönt.

(3) 2020. december 31. napjáig a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról, melyet az önkormányzat térítés nélkül biztosít.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(5) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket - függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a rendeletben meghatározott határidőre érkeztek-e - el kell utasítani.

(6) A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított 1.733.550.-Ft összegű vissza nem térítendő egyszeri támogatás és 115.570.-Ft saját forrás.

Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A kérelem benyújtható: 2020. november 30.

K é r e l e m

…………………………………………(név) (szül.hely és idő: …………………………………. Alsóberecki, ………………………… u. ………. sz. alatti lakos kérem, hogy részemre Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól szóló 10/2020. (XI.11.) rendelete alapján szíveskedjenek természetbeni juttatásként tűzifát biztosítani.

A tüzelőanyag támogatásra a rendelet szerint azért vagyok jogosult, mert:

  • a) lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra vagyok jogosult
  • b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülök
  • c) aktív korúak ellátására vagyok jogosult
  • d) 3 vagy több gyermeket nevelek és a kérelem benyújtását megelőző hónapban a család 1 főre jutó havi jövedelme a 114.000.-Ft-ot nem haladja meg
  • e) 60. életévét betöltött személy vagyok
  • f) egyéb indokok alapján szociálisan rászoruló vagyok és a kérelem benyújtását megelőző hónapban a család 1 főre jutó jövedelme a 114.000.-Ft-ot nem haladja meg. Egyedül élő esetén a jövedelem a 114.000.-Ft-ot nem haladja meg.

Indokaim:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………......

(megfelelő aláhúzandó és kitöltendő)

1. A kérelmező és a vele azonos lakcímen élő személyek adatai és jövedelme

Név

Rokoni kapcsolata a kérelmezővel

Születési idő
(év, hó, nap)

Havi nettó
jövedelem (Ft)

A kérelem benyújtását megelőző havi jövedelem igazolásokat, valamint egy közüzemi díj befizetéséről szóló bizonylatot mellékelni szükséges. (villanyszámla, vízdíj, hulladékszállítási díj)

Fenti igazolások hiányában a kérelem azonnali elutasításra kerül!

Üresen álló, valamint fával egyáltalán nem fűthető ingatlanra támogatás nem igényelhető!

Alsóberecki, 2020. …………….

………………………………

  • a) kérelmező

2. melléklet

Átvételi elismervény

………………………………………………… Alsóberecki …………..……..………………. szám alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól szóló 10/2020. (XI.11.) önkormányzati rendelete alapján megállapított természetbeni juttatásként ….. m3 mennyiségű tűzifát átvettem.

Alsóberecki, 2020. ……………

……………………………………..

átvevő aláírása