Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által nyújtandó szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 10. 01

Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által nyújtandó szociális ellátásokról

2021.10.01.

Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (3) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói határkörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa a magasabb rendű jogszabályok figyelembevételével az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő, pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Alsóberecki község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében foglalt személyekre és hajléktalanokra.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) Az e rendeletben foglalt ellátási formákra a kérelmet szóban, írásban, postai úton, elektronikusan a szükséges mellékletek csatolásával kell benyújtani. A kérelem előterjeszthető személyesen vagy képviselő útján.

(2) E rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások iránti kérelmet e helyi rendelet mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell előterjeszteni. A szóban előterjesztett kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.

(3) A jövedelem igazolása az Szt. 10. §- ban foglaltaknak megfelelően történik.

(4) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek jövedelméről szóló igazolások formái:

a) nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás és árvaellátás esetében: nyugdíjszelvény, utalás esetén a pénzintézet eredeti folyószámla értesítője

b) munkáltató által kiállított, a kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemre vonatkozó jövedelemigazolást,

c) GYES, GYED, illetve családi pótlék esetében kézbesítési szelvény, utalás esetén a pénzintézet eredeti folyószámla értesítője vagy a Magyar Államkincstár által kiadott eredeti igazolás.

d) Vállalkozó, őstermelő esetében: az Szt. 10. § 2. bekezdés b) pontja szerinti igazolást

e) Álláskeresési támogatás esetén az azt megállapító határozat

f) Járási Hivatal által folyósított rendszeres pénzbeli ellátásról kiállított igazolás

g) gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy pénzintézet eredeti folyószámla értesítője, vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

h) Amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat

i) 16 év feletti gyermek iskolalátogatási igazolása vagy hallgatói jogviszonyának igazolása.

(5) A jövedelemtől függő szociális ellátások esetében a jövedelem típusának megfelelő igazolás a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.

(6) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzése érdekében az önkormányzat megkeresheti:

a) az állami adóhatóságot,

b) a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,

c) az igazolást kiállító szervet,

d) a munkáltatót.

(7) E rendelet alkalmazása során megállapított pénzbeli ellátások esetében az ellátott köteles együttműködni az önkormányzattal, ennek keretében a kérelmező az előírt határidőig személyes megjelenésre, a kért nyomtatványok és igazolások benyújtására köteles.

(8) Amennyiben a kérelmező a kérelmet illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja az eljárást meg kell szüntetni.

(9) Az e rendeletben megállapított támogatások pénzben lakossági folyószámlára történő utalással, készpénzben pénztári kifizetéssel, közszolgáltatóhoz történő utalással adhatók.

4. A pénzbeli és természetbeni ellátások formái

4. § (1) E rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosultak számára az alábbi ellátások állapítók meg:

a) települési támogatás

aa) lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás

ab) rendkívüli települési támogatás

ac) temetési költségek enyhítésére nyújtott támogatás

ad) születési támogatás

b) beiskolázási támogatás

c) egyéb pénzbeli és természetbeni szociális támogatás

(2) A települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A formanyomtatvány a Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Alsóberecki Kirendeltségén beszerezhető.

5. Települési támogatás

5. § (1) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást (továbbiakban: lakhatási támogatás) állapít meg a képviselő- testület a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez.

(2) A lakhatási támogatás a villanyáram díjához kizárólag természetben nyújtott támogatás.

(3) A támogatás ugyanazon lakcím alatti ingatlan esetében csak egy jogosultnak kerül megállapításra.

(4) Abban az esetben állapít meg a képviselő- testület lakhatási támogatást, ha a

a) kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 42.750,- Ft összeget, vagy

b) egyedül élő kérelmező esetében a 51.300,- Ft összeget.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránt benyújtott kérelemhez mellékelni kell

a) a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolását

b) a szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosítás megállapítására, igazolására szolgáló irat, számla másolatát.

6. § (1) A támogatás havi összege 4.000,- Ft.

(2) A települési támogatás összegét az önkormányzat havi rendszerességgel a szolgáltató részére egyösszegben történő utalással teljesíti azzal, hogy az utalással egyidejűleg az önkormányzat elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít a folyósításra került támogatásról a szolgáltató felé.

(3) A szolgáltató a támogatást első alkalommal a (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatás beérkezését és feldolgozását követő első számlában érvényesíti.

(4) Amennyiben az átutalt támogatás összege az adott számla végösszegét meghaladja, a jóváírást követően fennmaradó különbözeti összeg a következő számlában kerül érvényesítésre. Amennyiben a különbözeti összeg a következő számlában teljes mértékben nem jóváírható, azt a további számlá(k)ban a teljes jóváírásig érvényesíteni kell.

7. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást a kérelem benyújtása évének december 31. napjáig kell megállapítani.

(2) A kérelmezőt a támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(3) A lakhatási támogatás ismételt megállapítására irányuló kérelem a korábban megállapított támogatás megszűnését követően nyújtható be.

(4) A lakhatási támogatást február 15 napjáig benyújtott kérelmek esetén a kérelem benyújtása évének január 1. napjától kell megállapítani.

6. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatást állapít meg a képviselő- testület vagy a polgármester annak a személynek, aki a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, ezért saját maga vagy családja ellátásáról más módon nem tud gondoskodni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint rendkívüli települési támogatás különösen az alábbi indokokra tekintettel állapítható meg:

a) betegség miatt bekövetkező krízishelyzet

b) elemi kár miatt bekövetkező krízishelyzet

c) temetési költségek enyhítésére nyújtandó támogatás

d) tartós, legalább 1 hónapot meghaladó kórházi kezelés miatt jövedelem kiesés következett be

e) születési támogatás

f) a kérelmező bűncselekmény áldozatává vált

g) előre nem várt egyéb ok miatti krízishelyzet

(3) A rendkívüli települési támogatás pénzben és természetben is nyújtható szociális ellátás.

(4) A támogatás iránt benyújtott kérelemnek vagy az Szt. 45. § (5) bekezdés szerinti hivatalból történő megállapítás esetén a kezdeményezésnek tartalmaznia kell, hogy

a) milyen konkrét körülmény, élethelyzet következtében vált szükségessé a támogatás iránti igény benyújtása,

b) mire kívánja fordítani a támogatás összegét.

(5) A (2) bekezdésben meghatározott és a kérelem indokaként megjelölt körülmény fennállásának igazolását a kérelemhez mellékelni szükséges.

(6) A (2) bekezdés b), c), e), pontjában meghatározott indokok esetén a rendkívüli települési támogatásról szóló döntés a polgármester átruházott hatásköre.

(7) A polgármesternek az átruházott hatáskörben hozott döntésről a képviselő- testület soron következő ülésén beszámolási kötelezettsége van.

9. § (1) Rendkívüli települési támogatás annak a személynek kerül megállapításra, aki Alsóberecki településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, életvitelszerűen Alsóberecki településen él, figyelemmel a 2. §- ban foglaltakra.

(2) A rendkívüli települési támogatás abban az esetben kerül megállapításra, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 600%-át.

(3) Az (1) bekezdésre tekintettel a támogatás összege

a) a 8. § (2) bekezdés a), d) pontban meghatározott körülmény miatt bekövetkező krízishelyzetben nyújtandó támogatás alkalmanként egy családból csak egy személy részére adható, mértéke 5.000-20.000.- Ft-ig terjedhet.

b) ugyanezen bekezdés b) pontban meghatározott élethelyzet miatt bekövetkező krízishelyzetre adott támogatás összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét.

c) a 8. § (2) bekezdés f) pont szerint körülmény esetén a támogatás összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

d) az előre nem várt egyéb ok miatti krízishelyzetben a támogatás adható mértéke 5.000 – 20.000,- Ft-ig terjedhet.

7. Temetési költségek enyhítésére nyújtandó támogatás

10. § (1) Temetési költségek enyhítésére nyújtandó rendkívüli települési támogatás annak az Alsóberecki lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező hozzátartozónak kerül megállapításra, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott figyelemmel a 2. §- ban foglaltakra.

(2) Az Szt. 48. § (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén az elhunytat köztemetés keretében temetteti el az önkormányzat, melyről a polgármester gondoskodik.

(3) A temetési költségek enyhítésére nyújtandó rendkívüli települési támogatás összege 20. 000,- Ft.

(4) A temetési költségekről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen lakó közeli hozzátartozó nevére, a temetési szolgáltatást végző szerv által kiállított számla másolati példányát valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát a kérelemhez mellékelni kell.

(5) Nem állapítható meg a temetési költségek enyhítésére települési támogatás annak, aki a hadigondozásról szóló 1994.évi XLV. tv. alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(6) A kérelem benyújtásának határideje a haláleset bekövetkeztét követő 30 nap.

(7) Ha a kérelmező szociális körülményei indokolttá teszik, a temetési költségek enyhítésére nyújtott rendkívüli települési támogatás a temetés költségeinek kifizetésére előre is adható, amennyiben nyilatkozik arról, hogy ő gondoskodik az elhunyt személy eltemettetéséről. Ilyen esetben a határozatban meg kell jelölni azt a határidőt, ameddig a kérelmező köteles a temetést igazoló számlát bemutatni.

(8) Amennyiben a támogatott személy a rendeltetésszerű felhasználást nem tudja igazolni, vele szemben az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőkre vonatkozó, az Szt. 17. §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

8. Születési támogatás

11. § (1) Születési támogatásra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő, amennyiben legalább az egyik szülő Alsóbereckiben bejelentett lakóhellyel, vagy ennek hiányában bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik és életvitelszerűen a településen él.

(2) A születési támogatás egyszeri pénzbeli támogatás, összege gyermekenként 20.000 forint.

(3) A támogatást egy gyermek után csak az egyik szülője jogosult igénybe venni.

(4) A támogatást a gyermek születését követően 180 napos jogvesztő határidőn belül lehet igényelni. A kérelemhez csatolni kell a gyermek (gyermekek) születési anyakönyvi kivonatának, a gyermek és szülője lakcímkártyájának, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők esetén a gyermek (gyermekek) elhelyezéséről szóló dokumentumok másolatát. A kérelem benyújtható e rendelet 1. mellékletében szereplő formanyomtatványon.

(5) A születési támogatás vonatkozásában a szülőre vonatkozó szabályokat a törvényes képviselőre is alkalmazni kell.

9. Beiskolázási támogatás

12. § (1) Beiskolázási támogatás kerül megállapításra annak a családnak, ahol a gyermek óvodába jár, általános, középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat, és a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700 %-át.

(2) A beiskolázási támogatás összegét és a kérelem benyújtásának határidejét a képviselő- testület az adott tanévre vonatkozóan határozatban állapítja meg.

(3) A beiskolázási támogatás megállapítása iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

10. Egyéb szociális ellátás

13. § (1) A Képviselő-testület a szociális keret terhére szociális rászorultságra tekintettel legfeljebb 20.000.-Ft összeghatárig pénzbeli vagy természetbeni rendkívüli támogatás nyújt.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás nyújtásáról a Képviselő-testület a rendelkezésre álló tárgyévi szociális normatíva alapján dönt.

(3) A támogatás abban az esetben kerül, megállapításra, ha kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 700%-át.

(4) A kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

11. Záró rendelkezések

14. § (1) Hatályát veszti Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési támogatásról és az önkormányzat által nyújtandó egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

15. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.