Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 29

Alsóberecki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2022.09.29.

Alsóberecki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Alsóberecki község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen ott élő állampolgárokra terjed ki.

A támogatás igénylésének feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást - tűzifát - biztosít elsősorban annak a személynek, aki lakásfenntartási támogatásra vagy települési rendszeres kiadások viseléséhez kapcsolatos települési támogatásra - jogosult.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az Önkormányzat előnyben részesíti és vissza nem térítendő természetbeni támogatást – tűzifát - biztosíthat a rendelkezésre álló keret erejéig azon Alsóberecki lakos számára, aki

a) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

b) időskorúak járadékára jogosult, vagy

c) rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) három vagy annál több gyermeket nevel, feltéve, hogy a kérelem benyújtását megelőző hónapban a család 1 főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át (128.250.-Ft) nem haladja meg, vagy

f) egyéb indokok alapján szociálisan rászoruló, feltéve, hogy a kérelem benyújtását megelőző hónapban a háztartás 1 főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át (128.500.-Ft), egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át (171.000.-Ft) nem haladja meg.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítható.

(5) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől - az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(6) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra szociális célú tűzifa támogatás nem igényelhető.

A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet 2022. október 21. napjáig lehet a Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Alsóberecki Kirendeltségén benyújtani.

(2) A kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik, aki a beérkezett kérelmekről 2022. november 30. napjáig határozattal dönt.

(3) 2022. december 31. napjáig a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról, melyet az önkormányzat térítés nélkül biztosít.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(5) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket - függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a rendeletben meghatározott határidőre érkeztek-e - el kell utasítani.

(6) A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított 1.760.220.-Ft összegű vissza nem térítendő egyszeri támogatás és 106.680.-Ft saját forrás.

Záró rendelkezések

4. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.