Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Hatályos: 2014. 01. 01- 2021. 07. 29

Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének[1]

10/2013. (XII. 23. ) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról,

a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól

Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. évi törvény (a továbbiakban Szt.) 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Erdőhorváti községben a szociális biztonság megteremtése, illetve megőrzése érdekében a képviselő-testület:

  • a) Erdőhorváti község költségvetése terhére a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározott ellátások mellett továbbiakat határozzon meg,
  • b) ha jogszabály másként nem rendelkezik, szabályozza a hatáskörébe tartozó szociális és gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások benyújtásának szabályait,
  • c) továbbá szabályozza a hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának és ellenőrzésének szabályait.

2. Eljárási rendelkezések

2. § A rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmet a Vajdácskai Közös Önkormányzati Hivatal Erdőhorváti Kirendeltségénél (3935 Erdőhorváti, Kassai u. 98.) lehet szóban vagy írásban előterjeszteni az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(2) A Hivatal szociális igazgatással foglalkozó köztisztviselői az eljárás során kötelesek a kérelmezők részére a szükséges tájékoztatást megadni, jogaikra és kötelezettségeikre a figyelmet felhívni.

(3) A kérelmező köteles – a rendelet 4. § (8) bekezdésében szabályozott esetek kivételével –a jogosultság megállapítása érdekében valamennyi ellátási formához jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és jövedelemnyilatkozatában feltüntetett jövedelmekről (családi pótlék és gyermekgondozási ellátások kivételével) a típusának megfelelő igazolást mellékelni.

(4) Nem kell jövedelemigazolást mellékelni a családi pótlék összegéről és a gyermekgondozási ellátásokról.

3. § (1) A képviselő-testület az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokkal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza.

(2) A polgármester által átruházott hatáskörben hozott döntésről a képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

(3) A polgármester által átruházott hatáskörben hozott döntésről a képviselő-testülethez fellebbezés nyújtható be.

3.

Az ellátások pénzügyi feltétele, a pénzügyi források felhasználásának rendje

4. § (1) A szociális és gyermekvédelmi jellegű kiadások pénzügyi fedezetét és a felhasználható pénzügyi keretet az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

(2) A keret rendelkezésre állását a gazdálkodási előadó negyedévente ellenőrzi.

4.

Az ellátások kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének általános szabályai

5. § (1) Az e rendelet alapján megállapított pénzbeli ellátások kifizetése és folyósítása a

Vajdácskai Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi-gazdálkodási feladatait ellátó munkatársak által, a jogosultság megállapítását követő hónap ötödik napjáig, a kérelmező nyilatkozata alapján átutalással vagy postai úton történik.

(2) Az eseti jellegű ellátás esetében az ellátás összegét, annak megállapítását követően haladéktalanul a házipénztárból kell kifizetni.

(3) Az e rendelettel megállapíott ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását - a jogosultság megállapítását követően is – a Vajdácskai Közös Önkormányzati Hivatal szociális feladatokat ellátó ügyintézői bármikor jogosultak ellenőrizni.

(4) Amennyiben a (3) bekezdés szerinti ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a jogosultsági feltételek már nem állank fenn, úgy a hivatal szociális ügyintézői az ellátás megszüntetése iránt intézkednek.

II. FEJEZET Pénzbeli és természetben nyújtott ellátások

1. Aktív korúak ellátása

6. § (1) Az Szt. 37. § b) –c) pontjában nevesített valamint az (1) bekezdésben felsorolt rendszeres szociális segélyre jogosult személyek a segély folyósításának feltételeként a Zempléni Családokért Alapítvánnyal (a továbbiakban: együttműködésre kijelölt szerv) kötelesek együttműködni.

(2) Az együttműködés keretében a rendszeres szociális segélyben részesülő személy köteles

a)a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba vétel céljából megjelenni,

b) a nyilvántartásba vételtől számított 30 napon belül az együttműködésre kijelölt szervvel írásban megállapodást kötni az együttműködés tartalmáról,

c) a beilleszkedési program számára előírt típusában részt venni,

d) havonta egy alkalommal az együttműködésre kijelölt szervnél az általuk meghatározott időpontban megjelenni.

(3) Amennyiben a rendszeres szociális segélyben részesülő személy az együttműködési kötelezettsége teljesítésében ténylegesen akadályozott, ennek okát köteles haladéktalanul, de legkésőbb 3 munkanapon belül bejelenteni az együttműködésre kijelölt szerv felé. Az akadályoztatás okát köteles hitelt érdemlő módon igazolni.

(4) A beilleszkedést segítőprogramok típusai a rendszeres szociális segélyben részesülő

személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva az alábbiak:

a) állapot felmérő és álláskeresési tréningek,

b) szociális életvezetési tanácsadás,

c) mentálhigiénés tanácsadás,

d) munkavállalási tanácsadás,

e) iskolai végzettségnek megfelelő oktatás, képzés felkutatása, közvetítése,

f) egyéb ellátásba juttatás segítése.

(5) Az együttműködési kötelezettségét a rendszeres szociális segélyre jogosult személy megszegi, ha neki felróható okból az (4) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget.

2. Önkormányzati segély

7. § (1) Kérelem alapján vagy hivatalból induló eljárásra, indokolt esetben környezettanulmány készítését követően a szociális hatáskörrel felruházott polgármester önkormányzati segélyt biztosít az alábbi feltételek fennállása esetén annak a személynek:

  • a) aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül,
  • b) aki időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, ezért saját maga vagy családja ellátásáról más módon nem tud gondoskodni, és a rendeletben foglalt egyéb feltételeknek megfelel,
  • c) akinek a családban nevelkedő gyermek hátrányos helyzete okoz anyagi nehézséget,
  • d) annak, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti önkormányzati segély különösen az alábbi indokokra tekintettel állapítható meg:

  • a) kérelmező elemi kárt szenvedett,
  • b) kérelmező balesetet szenvedett vagy bűncselekmény áldozatává vált,
  • c) betegségből eredő többletköltség keletkezett, tartós – egy hónapot meghaladó – kórházi kezelés, betegség miatt jelentős jövedelem kiesése keletkezett,

d)nyugdíjazás esetén, az ellátatlanság ideje.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerint létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése során, igazolható módon veszélyeztetve van, vagy olyan váratlan anyagi kiadás jelentkezik, amely veszélyezteti létfenntartásának biztosítását.

(4) Önkormányzati segély állapítható meg annak a személynek aki esetében a 7. § (1) bekezdés szerinti feltételekből legalább egy fennáll és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetében a 180 %-át nem haladja meg, a (7) - (8) bekezdésben meghatározott kivétellel.

(5) Az önkormányzati segély összegét úgy kell megállapítani, hogy igazodjon a támogatott anyagi és szociális helyzetéhez, valamint az adott élethelyzetben tényleges támogatást jelentsen.

(6) A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet bekövetkezéséről 3 hónapnál nem régebbi hivatalos igazolást (tűzoltóság által kiállított dokumentum, házi orvosi, szakorvosi igazolás, kórházi zárójelentés, rendőrségi feljelentés másolata) szükséges a kérelemhez mellékelni.

(7) Elemi kár kizárólag életvitelszerűen lakott ingatlant érintő tűz, elemi csapás (így különösen jégeső, árvíz, belvíz, fagy, hó, szél, vihar, villámcsapás, földrengés) okozta kár tekintendő. Elemi kár esetén a jövedelemvizsgálattól el kell tekinteni.

(8) Önkormányzati segély állapítható meg annak az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személynek,

  • a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori

legkisebb összegének 300 %-át,

b) egyedülálló esetében 400 %-át.

(9) Az önkormányzati segély összege a (8) bekezdésben meghatározott esetben 20.000 Ft.

(10) A segély iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó nevére a temetési szolgáltatást végző által kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

(11) A hatáskör gyakorlója az önkormányzati segély megállapításáról szóló határozatban előírhatja a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának igazolását. Amennyiben a segélyezett személy a rendeltetésszerű felhasználást nem tudja igazolni, vele szemben az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőkre vonatkozó, az Szt. 17 §-ában meghatározott szabályokat kell alkalmazni.

3. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

8. § (1) Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére - az Szt. 86. § (1) bekezdése alapján - a személyes gondoskodást nyújtó, következő alapellátási formákat nyújtja:

- az étkeztetést,

- a házi segítségnyújtást,

- a családsegítést.

Étkeztetés

9. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

  • a) koruk,
  • b) egészségügyi állapotuk,
  • c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
  • d) hajléktalanságuk

miatt.

(2) Kora miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha betöltötte a 62. életévét.

(3) Egészségi állapota miatt minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az (1) bekezdésben meghatározott étkeztetést.

(4) Fogyatékosság, illetve pszichiátriai betegség miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az (1) bekezdésben meghatározott étkeztetést.

(5) Hajléktalanság miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, s a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.

10. § (1) Az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni.

A térítési díjat:

a.) az ellátást igénybevevő jogosult

b.) a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő

c.) a jogosult tartására, gondozására kötelezett és képes személy köteles megfizetni.

(2) A térítési díj az étkeztetés teljes önköltsége és a hozzá tartozó normatív állami hozzájárulás különbözete, ennek az egy ellátottra jutó napi összege (továbbiakban: intézményi térítési díj).

(3) Az élelmezésért fizetett, illetve fizetendő általános forgalmi adóval növelt személyi térítési díj, amely az élelmezési térítés és az igénybevett étkezések számának szorzata, nem haladhatja meg az ellátást igénybe vevő rendszeres havi jövedelmének 25 %-át.

(4) Az étkezési térítési díj összegét a képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.

(5) A szociális étkeztetést az önkormányzat saját konyhájárol biztosítja

Házi segítségnyújtás

11. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni:

a.) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak;

b.) azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát

igénylik;

1. azokról a személyekről, akik a rehabilitációt követően a saját környezetükbe történő

visszailleszkedés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához.

(3) A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell:

a.) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését

b.) az önálló életvitel fenntartásában az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést

c.) a vészhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást

(4) Amennyiben a házi segítségnyújtás során szakápolási feladatok ellátása válik szükségessé, a házi segítségnyújtást végző személy kezdeményezi az otthonápolási szolgálat keretében történő ellátást.

(5) A házi segítségnyújtási tevékenységet a Görög Katolikus Egyház által fenntartott Szent Anna Szeretetszolgálat látja el.

Családsegítés

12. § (1) Az Önkormányzat a Sztv. 64-65. §.-aiban meghatározott feladatait a Zempléni Családokért Alapítvánnyal (3950 Sárospatak, Rákóczi u. 36.) kötött Ellátási Szerződés alapján látja el.

(2) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzetek miatt segítséget igénylő személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

(3) A családsegítés keretében biztosítani kell:

  • a) a szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást,
  • b) az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, továbbá a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás megszervezését,
  • c) a családgondozást, így a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését,

(4) A családsegítés szolgáltatásai ingyenesek.

13. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti: Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokrol és szociális igazgatásról szóló módosított 8/2006. (VII. 3.) számú önkormányzati rendelete, valamint Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testuletének 9/2006.(VII.3.) számú önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályairol.


[1] Az önkormányzati rendeletet az Erdőhorváti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte 2021. július 30. napjával.