Erdőhorváti Községi Önkormányzat Képviselő testületének 8/2018 (XII.11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 12. 12- 2022. 03. 03

Erdőhorváti Községi Önkormányzat Képviselő testületének 8/2018 (XII.11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól1

2018.12.12.

Erdőhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:

A támogatásra vonatkozó általános szabályok
A rendelet célja, hatálya

1. § (1) ) Erdőhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő, vissza nem térítendő támogatásra nyújtott be igényt.

(2) E rendelet célja, hogy a pályázati kiírásra benyújtott támogatási igény alapján elnyert szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Erdőhorváti Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ában meghatározott személyekre.

(4) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzfiát biztosít annak a személynek, aki

a) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására

ab) időskorúak ellátására jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel,

c) ahol a háztartásban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének hétszeresét,

(2) Az 1) bekezdés aa) – ab) és b) pontban lévő jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa osztás során.

(3) A támogatás mértéke 0,5 – 2 m3 tűzifa.

(4) A támogatásra nyitva álló keret 173 erdei m3 tűzifa.

(5) A támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

3. A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2018. január 18. napjáig lehet benyújtani a Vajdácskai Közös Önkormányzati Hivatal Erdőhorváti Kirendeltségénél - 3935 Erdőhorváti, Kassai u. 98. szám alatt.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(4) Az önkormányzat a döntést követően haladéktalanul gondoskodik a tűzifa kiszállíttatásáról az önkormányzat tulajdonát képező gépjárművekkel.

(5) A szállításért a képviselő-testület ellenszolgáltatást nem állapít meg.

(6) Az átvételt a jogosult átvételi elismervényen aláírásával igazolja.

4. § A támogatás kizárólagos forrása a pályázati támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás.

4. Záró rendelkezések

5. § (1) Ezen rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Erdőhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (XII. 30.) önkormányzati rendelete a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól.

1

Az önkormányzati rendeletet az Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 25. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 4. napjával.