Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1997. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a települési környezetvédelemről

Hatályos: 2012. 05. 30

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1997. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a települési környezetvédelemről

2012.05.30.

Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §. (1) bekezdése alapján a települési környezetvédelemről az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Ferencszállás község közigazgatási területén a magán- és jogi személyekre egyaránt kiterjed.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a veszélyes hulladékokra és az azzal összefüggő tevékenységre.

A település köztisztaságának fenntartása

2. § (1) A település tisztaságának megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni és a települési környezet (különösen a közterületek) szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója, haszonélvezője (továbbiakban tulajdonos) köteles gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztántartásáról,

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,

c) a keletkezett háztartási hulladék (szemét) a kijelölt lerakóhelyen való elhelyezéséről vagy elégetéséről.

(3) Egyéb szilárd hulladék kezeléséről az köteles gondoskodni, akinél a hulladék keletkezett. Ha a keletkezés helye nem állapítható meg ez a kötelezettség az ingatlan tulajdonosát terheli.

(4) A szórakoztató - vendéglátó - és elárusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt – a (2) bekezdésben foglaltak szerint - a használó, bérlő köteles tisztántartani és a hulladékot eltávolítani tekintet nélkül arra, hogy a hulladék az üzleti tevékenységből származik-e, vagy sem.

3. § (1) T i l o s

a) a község közigazgatási területén szilárd és folyékony hulladékot elhelyezni,

b) a közterületen hulladékot tárolni.

Zöldterületek védelme

4. § (1) A közhasznú zöldterületek tisztántartásáról - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az önkormányzat gondoskodik.

(2) Belterületi közutak és járdák mentén lévő zöldterületek fenntartása, fák, élő sövények, növények ápolása az érintett ingatlan tulajdonosának kötelessége.

5. § (1) A közhasználatú zöldterületek, azok építményeit, berendezéseit rendeltetésüknek megfelelő célra és módon - állaguk sérelme nélkül - mindenki ingyenesen használhatja.

(2) Aki a közhasználatú zöldterületet jogszabályon vagy hatósági határozaton alapuló engedélyezett tevékenységgel összefüggésben

a) használja, köteles a növényzet megfelelő védelméről gondoskodni,

b) megváltoztatja, köteles a tevékenység befejezését követő 30 napon belül az eredeti állapotot - a szükséges mértékben helyreállítani.

6. § (1) Az állatokat közterületen - utcán - legeltetni felügyelet mellett sem szabad.

(2) Az állatokat az utcán csak a közúton lehet hajtani.

(3) Az állatok által okozott szennyezés eltakarításáról a hajtó köteles gondoskodni.

7. § (1) A település területén elhullott, hatósági és magánvágások után elkobzott állatokat és állati testrészeket a kiszombori dögtérre, illetve a hódmezővásárhelyi Fehérje Feldolgozó Üzembe kell szállítani.

(2) Három hetesnél fiatalabb állat, továbbá kutya, macska, baromfi teteme a kimúlás helyén is elásható.

(3) A talált állati hulladék, hatósági rendelkezésre leölt állatok dögtérre szállításáról a hatósági állatorvos intézkedik.

(4) Egyéb elhullás, vágás esetén az állattartó köteles a szállításról gondoskodni.

8. § (1) A település közterületén, illetve a 43. sz. főútvonal mentén tilos az árok, bevágás növényzetének, illetve a hulladék égetése.

(2) A település egész területén tilos a gumihulladék, fólia, műanyag flakon, növényvédő szeres göngyöleg és egyéb a háztartásokban keletkezett hulladék égetése.

(3)

a) A település területén a nádas és más vízi növények égetésének,

b) a mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladék nyílttéri, valamint hagyományos energiatermelő berendezésben történő égetésének,

c) tarló égetésének engedélyezése a jegyző hatáskörébe tartozik.

(4) A tervezett tarlóégetést az égetés megkezdése előtt 3 munkanappal, írásban kell a jegyzőhöz bejelenteni. A jegyző az égetést a bejelentés kézhezvételétől számított 3 munkanapon belül levegőtisztaság védelmi szempontból feltételekhez kötheti vagy megtilthatja.

(5) A hulladékégetés engedélyezése az (1) - (4) bekezdésbe foglaltak kivételével a környezetvédelmi felügyelőség hatáskörébe tartozik.

9. § Hatályon kívül helyezve!

Értelmező rendelkezések

10. § (1) Közterület: az ingatlan-nyilvántartás közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark, belvízelvezető csatorna), továbbá az építmények közhasználatra átadott része (épületárkád alatti járda, alul- és felüljáró).

(2) Települési szilárd hulladék: a háztartási hulladék (szemét) és az egyéb szilárd hulladék.

(3) Háztartási hulladék (szemét): a lakásokban, valamint a lakás, üdülés, pihenés céljára használt egyéb helyiségekben, valamint a lakók közös használatára szolgáló helyiségekben és területeken keletkezett szilárd hulladék, így pl. a salak (beleértve a központi fűtésből keletkezett salakot is), a rongy, a söpredék, hamu, korom, edény, eszköz, ablaküveg, papír, konyhai hulladék (ideértve a műanyag konzervdobozt, üveget, kisebb méretű bútordarabot), továbbá a kisebb mennyiségű falvakolat, a kerti és gazdasági hulladék, falomb, nyesedék, valamint a lakásban folytatott kisipari tevékenység gyakorlásából keletkezett hulladék.

(4) Egyéb szilárd hulladék: a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozódott szilárd hulladék (nagyobb méretű berendezési tárgy, lom, bútor, ágybetét, háztartási berendezés és készülék stb.), valamint az azokhoz tartozó területeken, illetőleg a közterületeken keletkezett szilárd hulladék (szemét).

(5) Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hó- és síkosság mentesítése, illetőleg pormentesítése.

11. § (1) Ez a rendelet 1997. október 28-án lép hatályba.

(2) Kihirdetve: 1997. október 28-án

(3) Az e rendeletben foglalt szabályokat a mindenkori hatályos jogszabályi rendelkezésekkel együtt kell alkalmazni.