Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2015. 06. 30

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2000. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2015.06.30.

Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. §-a alapján a közterületek szabályozott használata és az önkormányzat saját bevételének növelése érdekében a közterületek használatáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából közterületnek kell tekinteni a közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló területet, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Ferencszállás Község közigazgatási területén

a) a közterületre;

b) minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra.

(3) A képviselő-testület, mint az önkormányzati tulajdonban álló területek vonatkozásában a tulajdonosi jogok gyakorlója a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatnak engedélyezési jogkörét átruházza Ferencszállás Község polgármesterére.

2. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához engedély szükséges.

(2) A közterület használati engedélyt kell beszerezni: az 1. sz. mellékletben felsorolt esetekben.

(3) Nem kell közterület használati engedély

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen illetőleg az alatt, vagy felett postai távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető berendezés, (fényreklám) cég és címtábla elhelyezéshez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.

(4) A közterület-használat

a) állandó jelleggel - határidő nélkül - vagy,

b) ideiglenes jelleggel - meghatározott időre illetőleg feltétel bekövetkeztéig - engedélyezhető.

3. § A közterület-használat engedélyezése iránti kérelmet Ferencszállás Község polgármesteréhez kell benyújtani.

4. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési engedély iránti kérelemben az építtetőnek kell kérnie.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb, elhelyezés céljából szükséges az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(4) Az engedély iránti kérelemnek tartalmazni kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a közterületet és engedélyt kérő állandó jelleggel kívánja használni,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlásához szükséges – a Körjegyzőségi Hivatal jogszabállyal rendszeresített nyilvántartásban nem szereplő – hatósági engedélyeket.

(5) Amennyiben a közterület-használati engedély megadása előtt más hatóság (továbbiakban szakhatóság) állásfoglalását kell beszerezni, akkor a szakhatóságot az ügyben érdemi döntésre jogosult hatóság keresi meg.

5. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a községi - rendezési tervet, a köztisztasági és közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyes feltételek (pl. vállalkozói igazolvány, működési engedély) fennállását is.

(2) A közterület-használat - a 4. §. (3) bekezdésében említett esetben - csak az építési munka végzésének tartalmára engedélyezhető.

(3) A közterület időszakonként ismétlődő használatára esetenként legfeljebb egy évre lehet engedélyt adni.

(4) A község főúthálózatához tartozó közút mentén, vagy más védett területen engedély csak akkor adható ha

a) a közterület-használatot kölcsönösen fontos érdek teszi szükségessé,

b) folytatni kívánt tevékenység a lakosság ellátása, tájékoztatása szempontjából szükséges (pl. idényjellegű árusítás).

6. § (1) Az engedély

a) a meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) visszavonásig érvényes.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenység gyakorlásához szükséges hatósági engedély érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető. A közterület használatáért az 1. mellékletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni.

7. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) Az engedélyes nevét és lakó- (telep) helyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetve, hogy állandó jellegű.

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének, feltételeinek pontos meghatározását.

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat.

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását.

f) a közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját.

(2) Az anyagok, szerkezetek, tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-, és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

(3) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy árusítás építményből, illetve meghatározott helyen kézből vagy járműről történhet-e.

8. § (1) Az engedélyes a közterület-használatért az 1. sz. mellékletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni.

(2) A közterület-használati díjat

a) bankszámlával rendelkező gazdálkodó és egyéb szervezetek havonta előre - minden hónap 15. napjáig - átutalással,

b) magánszemélyek havonta előre - minden hó 15. napjáig - a Körjegyzőségi Hivatal pénztárába történő befizetéssel fizetik meg.

9. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni

a) fegyveres erők, rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére,

b) a közműveknek (elektromos, gáz, víz és csatornázási művek), valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére,

c) a Magyar Posta postai és távközlési tevékenységével kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezésére,

d) a közforgalmú közúti vállalatoknak feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezésére,

e) a szobrok, emlékművek, alapzatos zászlórudak és köztárgyak elhelyezésére, valamint

f) a közterületen életveszély elhárításának céljából szükséges területek után,

g) aki érvényes építési engedéllyel rendelkezi és a közterületet 6 hónapnál rövidebb időre veszi igénybe,

h) aki a közterületet sport és kulturális rendezvények céljára veszi igénybe,

i) aki kiállítás céljára veszi igénybe.

(2) Nem terjed ki az (1) bekezdésben meghatározott mentesség a közforgalmú közúti közlekedési vállalat közterületen elhelyezett állomáshelyein, fedett várakozóhelyen lévő árusító helyiségek által elfoglalt területekre.

10. § (1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben az engedélyes részére - kérelmére - máshol kell a közterület-használat lehetőségét biztosítani. Ezen bekezdés alkalmazása szempontjából közérdek különösen az olyan tevékenység, vagy munkálat, mely a település, vagy annak nagyobb része lakossági közmű ellátását biztosítja. Kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó-ipari tevékenység céljára csak a településrendezési terv és a helyi építési szabályzatról szóló rendelet, valamint más hatósági előírások betartásával lehet közterülethasználati engedélyt kiadni, amennyiben a meglévő lakossági ellátási igény másként nem elégíthető ki.

(2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig ismételten nem tesz eleget.

(3) Ha az engedélyes a közterület-használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Ez a kötelezettség az engedélyest építési engedély alapján végezett építési munka esetében csak akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeként előírták.

(5) Ha a közterület-használatát a (2) vagy (3) bekezdésben előírt módon szűnt meg a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

11. § (1) A közterület-használat engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező polgármester felhívására köteles a használatot megszűntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén kártalanítási igény nélkül helyreállítani és az engedély nélküli használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére köteles.

(2) Azt, aki a közterületet az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja az eltérő használat időtartamára az eltérő használati mód után fizetendő közterület-használati díj megfizetésére is köteles.

(3) Amennyiben a közterület engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon történő használata az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelemre – a közterület-használat engedélyezhető. A használó azonban nem mentesül az (1) és (2) bekezdésben rögzített közterület-használati díj megfizetése alól.

12. § (1) Az a rendelet 2000. május 1. napjával lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az 1/1991. (II.15.) Önk. sz. rendelet a közterület használatáról.

(2) Kihirdetve: 2000. április 4. napján.

1. melléklet

KÖZTERÜLETHASZNÁLATI DÍJTÁBLÁZAT
1./ Közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál) kirakatszekrény, üzleti védőtető, (előtető), ernyőszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), cég-, címtábla 100 Ft/m2/hó
2./ Árusító és egyéb fülke (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon 150 Ft/m2/hó
3./ Önálló hirdetőberendezés a 43-as főút mentén 2.500 Ft/m2/hó, egyéb helyen 200 Ft/m2/hó
4./ Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, és törmelék 100 Ft/m2/hó
5./ Idényjellegű árusítás 300 Ft/m2/nap
6./ Alkalmi és mozgó árusítás 200 Ft/m2/nap
7./ Javító és szolgáltató tevékenység, amennyiben lakossági érdeket szolgál 30 Ft/m2/hó
8./ Vendéglátóipari előkert 500 Ft/m2/hó
9./ Kiállítás mentes
10./ Mutatványos tevékenység 10 Ft/m2/nap
11./ Sport és kulturális rendezvények mentes
12./ Egyéb
- tüzelő (szén,f a) mezőgazdasági takarmány (pl. széna, szalma, kukoricaszár) közterületen 10 napon túl tárolása 100 Ft/m2/hó
13./ - mezőgazdasági tevékenységgel összefüggő gépek, berendezések és tartozékok (traktor, öntözőberendezés) elhelyezése 100 Ft/m2/hó
14./ - közúti gépjárművel történő fuvarozással összefüggő járművek, gépek és tartozékok elhelyezése 500 Ft/ m2/hó
A fenti közterülethasználati díjak nettóban értendők. A közterület-használati díjat általános forgalmi adó terheli.