Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a „Ferencszállás Község díszpolgára” cím és „A Ferencszállás Községért” Emlékplakett alapításáról

Hatályos: 2012. 08. 18

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2008. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a „Ferencszállás Község díszpolgára” cím és „A Ferencszállás Községért” Emlékplakett alapításáról

2012.08.18.

Ferencszállás Község Képviselő-testülete - az Ötv. 10. § c) pontjában biztosított jogkörében eljárva - attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és tevékenységüket megfelelőképpen értékelve a jelen és az utókor elé "Ferencszállás Község díszpolgára" Címet, "A Ferencszállás Községért" Emlékplakettet alapít, s ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét az alábbiak szerint szabályozza:

A díszpolgári cím

1. § (1) A "Ferencszállás Község Díszpolgára" cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a község jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Díszpolgári cím évente adományozható.

(3) A díszpolgári címmel a külön erre a célra készített díszoklevél és emlékgyűrű jár, melynek leírását az 1. sz. melléklet tartalmazza.

2. § (1) A Ferencszállás Község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A község díszpolgára:

a) a tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein

b) az Önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg

c) elhalálozása esetén - családja beleegyezésével - az Önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.

"A Ferencszállás Községért Emlékplakett"

3. § (1) "A Ferencszállás Községért Emlékplakett" adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi, gazdasági szervezeteknek vagy intézményeknek, akik vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi, oktatási-nevelési, kulturális-művészeti, sport és gazdasági élet bármely területén, ágazatában kiemelkedő munkát végeztek, és ennek révén a település értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2) "A Ferencszállás Községért Emlékplakett "évente adományozható.

(3) "A Ferencszállás Községért Emlékplakett " mellé díszoklevél jár.

Az elismerések adományozásának rendje

4. § (1) A Ferencszállás Község díszpolgára cím és "A Ferencszállás Községért Emlékplakett" (a továbbiakban: elismerések) átadásának időpontjáról a Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

(2) Az elismerések odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a képviselőtestület jogosult. A képviselő-testület elé csak részletes indokolással ellátott, az életutat és a szakmai munkásságot bemutató indítvány kerülhet.

(3) A képviselő-testület az elismerések odaítéléséről – a közvéleményt is figyelembe véve – minősített többséggel hozza meg döntését.

(4) Elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

Az elismerések visszavonása

5. § (1) A díszpolgári cím és "A Ferencszállás Községért Emlékplakett" visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(3) A visszavonás módjára a 4. §-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Vegyes rendelkezések

6. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Körjegyzőségi Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

7. § Mindazok a személyek, akik a korábbi rendeletek alapján nyerték el az e rendeletben foglalt elismeréseket, azokat az esetleges névre szóló visszavonásig korlátozás nélkül viselhetik, és megilletik őket az e rendeletben foglalt kedvezmények is.

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a díszpolgári cím adományozásáról szóló 5/2003.(II.25.) KT. rendelete hatályát veszti.

(2) Kihirdetve: 2008. június 30. napján.