Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

a temető fenntartásáról és rendjéről

Hatályos: 2014. 05. 01- 2014. 11. 30

Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

a temető fenntartásáról és rendjéről

2014.05.01.

Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikke (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.01.) Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Ferencszállás község területén lévő köztemetőre, valamint ennek a fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § (1) A köztemető a ferencszállási 039/2 hrsz-ú ingatlanon található. A község közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata.

(2) A jelenleg működő köztemető és létesítményei fenntartásáról az önkormányzat, még a köztemető üzemeltetéséről – közszolgáltatási szerződés alapján – a Begravellum Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi utca 35.) továbbiakban: üzemeltető – útján gondoskodik.

Temetkezési helyek és szabályok

3. § (1) A köztemető 3 táblára oszlik. Valamennyi tábla sorokra oszlik, mindegyik táblában a sorokat külön-külön római számokkal kell jelölni. A sorokon belül a sírokat - soronként külön-külön - egytől kezdve kell számozni.

(2) A tíz éven aluli halottakat, halva születetteket, elvetélt magzatokat, az urnákat és a csonkolt testrészeket a középső táblában, a kijelölt részen kell elhelyezni.

(3) A sírokat a temető mindenkori kezelője évenként jelöli ki, és tűnteti fel a temető vázrajzán.

4. § (1) Az elhaltakat általában az elhalálozás ideje szerint a sorrendben következő sírokba kell temetni, kivéve a kettős sírhelyet.

(2) A bérelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. Lezárt sírhelytáblában lévő családi (kettős) sírhelyekbe a tábla lezárása után is szabad halottat temetni.

(3) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belüli urnafülkében, sírhelyben rátemetéssel vagy urnasírban lehet elhelyezni.

(4) Az urnasírba négy urna temethető. Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna helyezhető el. Az urnafülkében két urna helyezhető el.

5. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely 210 cm hosszú 90 cm széles

b) kettős sírhely 210 cm hosszú 180 cm széles

c) gyermek sírhely 130 cm hosszú 80 cm széles

d) urna sírhely 60 cm hosszú 80 cm széles

e) önkormányzat által épített urnafalban lévő urnafülke 40 cm széles, 37 cm magas, 45 cm mély.

(2) A sírgödör mélysége 2,5 méter mélységben, vagy annál mélyebben található talajvízszint esetén 2 méter. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1, 6 m mélységbe kerüljön. Az ilyen sírhelyre rátemetés csak akkor végezhető, ha

a) az első betemetés óta legalább tíz év eltelt,

b) a talajvíz szintjét havi rendszerességgel mérik, és a mért adatok folyamatos nyilvántartásáról az üzemeltető gondoskodik, és

c) a rátemetés előtt az első betemetéskor elhelyezett koporsót a talajvíz szintjének csökkenését követően legalább 2 méteres sírgödör mélységbe helyezik.

(3) A sírok közötti távolság 70 cm. A táblákon belül a sorok közötti távolság 60 cm.

(4) Az egységes és esztétikus sírhelytáblák kialakítása érdekében az egyes sírhantok magassága nem haladhatja meg az 50 cm-t.

(5) Az egyes sorok irányulása hagyományos elrendezés szerint alakul, azaz a sírjelek felirati oldala az egész táblában egy irányba néz.

(6) Az egyes sírhelytáblák között legalább 3 méter, a táblákon belüli gyalogutaknál legalább 1,5 méter szélesnek kell lenniük.

6. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év,

b) urnasírhely és urnafülke esetén 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyírtja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(3) A temetési helyek díját a rendelet melléklete határozza meg. A díjat az üzemeltetőhöz kell befizetni.

(4) A temetési hely felett a rendelkezési jog a díj fizetőjét illeti meg. A rendelkezési jog gyakorlása megszűnik, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.

Temetkezési szolgáltatás

7. § (1) Temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urna elhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban meghatározott engedéllyel rendelkező vállalkozók végezhetnek.

8. § (1) A temetési hely felett rendelkezni jogosult által végezhető munkák:

a) egy nyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot.

(2) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, csak a kijelölt lerakóhelyen helyezhető el. A hulladék elszállításáról a temető üzemeltetője köteles rendszeresen gondoskodni.

9. § (1) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél - az e rendelet 5. §. (1) bekezdésében meghatározottnál nagyobb területet. A síremlék magassága nem haladhatja meg a 200 cm-t.

(2) A síremlék és tartozékai, valamint emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(3) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet, síremléket elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek, síremlékek felújításánál is alkalmazni kell.

(4) A sírhely gondozásáról, gyommentesítéséről, a síremlék fenntartásáról a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni. A temető tulajdonosa köteles felhívni a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető síremlék helyreállítására. A felhívás – a temetési hely megjelölésével – temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra kifüggesztendő, és a felhívás közlése a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is megkísérlendő.

(5) A felhívás ellenére helyre nem állított és az életet fenyegető közvetlen veszély fennállása esetén a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.

A temető rendje

10. § (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(2) A temetőbe járművel behajtani a temető kezelőjét kivéve tilos.

(3) A temető minden nap 6 órától 21 óráig tart nyitva.

Hatályba léptető rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2014. május 1. napjától lép hatályba.

(2) Kihirdetve: 2014. április 29. napján.

1. melléklet

MELLÉKLET
I./1.
- A temetési helyek megváltási, illetve újraváltási díja:

a) egyes sírhely 4.000 Ft

b) kettős sírhely 8.000 Ft

c) gyermek sírhely 2.000 Ft

d) urnasírhely 2.000 Ft

e) önkormányzat által épített urnafalban lévő urnafülke 12.000 Ft.

I./2.
- Rátemetéskor a temetési helyek megváltási díja:

a) egy sírhely 2.000 Ft

b) egy urnasírhely 1.000 Ft

II.
- A temető ravatalozójának igénybevétele díjtalan.
III.
- A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulás fizetésére nem kötelesek.