Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015 (II.11..) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2015. 02. 12- 2015. 06. 30

Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2015. (II. 11.) Önkormányzati rendelete

a települési támogatásról


Ferencszállás Községi Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján származtatott jogalkotói hatáskörben eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (Továbbiakban: Sztv.) 1. § (2) bekezdése, 45. § (1) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja meg a települési támogatásról:


I. FEJEZET


Általános rendelkezések


1.§


A rendelet célja


E rendelet célja, hogy meghatározza a Ferencszállás Községi Önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezők szociális biztonsága érdekében

a, az önkormányzat által biztosított települési támogatás formáit,

b, az ellátások iránti kérelem benyújtásának módját és egyéb eljárási szabályokat,

c, a települési támogatásra vonatkozó jogosultság feltételeit.


2.§


Eljárási rendelkezések


(1) Az e rendeletben szabályozott települési támogatás megállapítása iránti kérelmeket a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalban (6774 Ferencszállás, Szegedi u. 53.) lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.

(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, vagyoni, jövedelmi viszonyairól köteles a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet mellékletei szerinti tartalommal nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell becsatolnia.

3.§


A rendszeres ellátások folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5-éig, nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárából, külön kérelem esetén átutalással történik.


II. FEJEZET


Települési támogatások


4.§


Lakásfenntartási támogatás


(1) A Képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez 1 évre lakásfenntartási támogatást állapíthat meg, ha a kérelmező - Sztv. 4. § (1) bekezdés f) pontja szerinti - háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, feltéve, hogy a háztartás tagjai egyikének sincs – az Sztv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerint meghatározott - vagyona.

(2) A kérelmet a rendelet a 1 számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. Ugyanarra az időszakra egy háztartásban egy kérelmező részére állapítható meg támogatás.

(3) A települési lakásfenntartási támogatás havi összege:

a) ha a háztartásban az 1 főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 100 %-át nem haladja meg: 6.000 Ft/hó,

b) ha a háztartásban az 1 főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 100 %-át meghaladja, de nem éri el az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át: 4.500 Ft/hó,

(4) A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell biztosítani, a közműszolgáltatók részére történő közvetlen utalással.


5.§


Gyógyszerkiadások támogatása


(1) A Képviselő-testület a rendszeres gyógyszerkiadások viseléséhez 1 évre gyógyszerkiadási támogatást állapíthat meg, ha a kérelmező - Sztv. 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti -  családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élõ esetén annak 250%-át, továbbá a havi rendszeres gyógyító ellátásának a háziorvos által igazolt költségének a mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja.

(2) A kérelmet a rendelet a 2. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelem elbírálásához a 2.§ (2) bekezdésében meghatározott nyilatkozatokon kívül csatolni kell a havi rendszeres gyógyító ellátásokról a 3. számú melléklet alapján kiállított háziorvosi igazolást.

(4) A gyógyszerkiadási támogatás havi mértéke:

a) ha  kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élõ esetén annak 175%-át nem haladja meg: 6.000 Ft/hó,

b) ha  kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élõ esetén annak 175%-át meghaladja, de nem éri el az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élõ esetén annak 250%-át : 4.500 Ft/hó,


6. §


Rendkívüli települési támogatás


(1) A képviselő-testület a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére települési támogatást nyújt.

(2) Települési támogatásban részesíthető kérelmére az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén 150%-át.

(3) Az települési támogatás adható

      a, eseti jelleggel, vagy

      b, havi rendszerességgel, de mértéke az a, változat esetében nem haladhatja meg a 25.000

      Ft-ot, a b, változat esetében a havi mértéke nem haladhatja meg az 15.000 Ft-ot.

(4) A támogatási iránti kérelmet a rendelet a 2. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben / pl.: elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset stb./ hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható. Ebben az esetben az települési támogatás összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény egyedi értékelését követően.

(6) Az települési támogatás megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges. 

 (7) A képviselő-testület az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként települési támogatást nyújthat annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a./ annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b./ tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

és akinek a családjában az  egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, és aki nem részesült a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban. 

(8) A (6) bekezdésre figyelemmel megállapított települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, és elérheti annak 100%-át, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege: 200.000Ft . 

(9) A támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül lehet benyújtani Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalban (6774 Ferencszállás, Szegedi u. 53.)

(10) A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell az e rendelet 2.§ (2) bekezdésében meghatározottakon kívül:

         -         halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

         -         a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát.

(11) A rendkívüli települési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


III. FEJEZET


7.§


Záró rendelkezések


(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba. 

(2) Ezzel egyidejűleg a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 16/2013.(XII.20.) önkormányzati hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetve 2015. február  11. napján.


 kmft.


    Jani János sk.                                                               dr. Gácsi Zoltán sk.

                polgármester                                                                              jegyző

 






1. számú melléklet a 3/2015(II.11.) Önkormányzati rendelethez

KÉRELEM
önkormányzati lakásfenntartási támogatás megállapítására

1. Személyi adatok

1.1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

1.1.1. Neve:..........................................................................................................................

1.1.2. Születési neve: ...........................................................................................................

1.1.3. Anyja neve: ...............................................................................................................

1.1.4. Születés helye, ideje (év, hó, nap): ............................................................................

1.1.5. Lakóhelye:……….. irányítószám ..........................................település ……………

………………...........utca/út/tér .............. házszám

1.1.6. Tartózkodási helye: ………… irányítószám ............................................ település

...................................................utca/út/tér .............. házszám

1.1.7.  Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ……………………………………………

1.1.8. Állampolgársága: .....................................................................................................

1.1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni): .....................................................................

1.1.10. E-mail cím (nem kötelező megadni): .....................................................................

1.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

1.2.1. □ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy

1.2.2. □ EU kék kártyával rendelkező, vagy

1.2.3. □ bevándorolt/letelepedett, vagy

1.2.4. □ menekült/oltalmazott/hontalan.

1.3. Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ............ fő.

1.4. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:

Név

Születési hely, év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám











































1.5. Kijelentem, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a háztartásom táblázatban feltüntetett tagjai között van olyan személy:

a) aki után vagy részére súlyos fogyatékosság vagy tartós betegség miatt magasabb  

   összegű családi pótlékot folyósítanak; ha igen, akkor e személyek száma     ............ fő,

b) aki fogyatékossági támogatásban részesül; ha igen, akkor e személyek száma .........fő,

c) aki gyermekét egyedülállóként neveli; ha igen, akkor e személyek száma      .......... fő.

2. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:



A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Gyermek jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó






Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó






Táppénz, gyermekgondozási támogatások






Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások






Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







Egyéb jövedelem







Összes jövedelem







Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): .......................... Ft/hó.


3. Lakásviszonyok

3.1. A támogatással érintett lakás nagysága: .............. m2.

3.2. A lakásban tartózkodás jogcíme: .................................................................



4. Nyilatkozatok


4.1. A kérelemmel érintett lakásban előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő  

       készülék

működik - nem működik (a megfelelő rész aláhúzandó).

Amennyiben igen, kérjük, nevezze meg a szolgáltatót: ................ ....................................

{Azon személy részére, akinél készülék működik, a lakásfenntartási támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is [a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdése]}

4.2. A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok):

..............................................................................................................................................

4.3. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Dátum: ...............................................


...................................................................

..................................................................


kérelmező aláírása

a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

















2. számú melléklet a3/2015(II.11.) Önkormányzati rendelethez


KÉRELEM

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS/GYÓGYSZERKIADÁSOK TÁMOGATÁSÁNAK  MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ



Kérelmező neve: ………………………………………………………………………………

Születési neve : .……………………….………………………………………………………..

Anyja neve: ………………………………………….    Családi állapota:……………………..

Születési helye: …………………………………. Ideje: ………..év……..…….hó……….nap

TAJ száma: ...........................................................

Állampolgársága: ……………………………….

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

□ szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy

□ EU kék kártyával rendelkező, vagy

□ bevándorolt/letelepedett, vagy

□ menekült/oltalmazott/hontalan.


Telefonszám/elérhetőség (kitöltése önkéntes): …………………………………………


Az önkormányzati segély iránti kérelem indokolása:


………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………

Lakóhelye:….........……………..…település………………………....................út/utca/tér/köz  ……….szám.

Tartózkodási helye:………………………..település……………………………út/utca/tér/köz ……….szám.


Kijelentem, hogy életvitelszerűen:

 lakóhelyemen

 tartózkodási helyemen

    tartózkodom.

(kérjük  a megfelelőt X-el jelölje)







Kérelmező családtagjainak személyi adatai:

Név

Születési hely év, hó, nap

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

TAJ szám






























A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:


A jövedelem típusa

A kérelmező jövedelme

Házastárs (élettárs) jövedelme

Gyermek jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó






Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó






Táppénz, gyermekgondozási támogatások






Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások






Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







Egyéb jövedelem







Összes jövedelem







Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki!): .......................... Ft/hó.

Alulírott büntetőjogi felelősségem birtokában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek, és hozzájárulok az általam közölt adatok valódiságának leellenőrzéséhez.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Dátum: …………………………………………


                                                                                  ………………………………………..

                                                                                                 kérelmező aláírása



3. számú melléklet a3/2015(II.11.) Önkormányzati rendelethez

Háziorvosi igazolás

I. A kérelmező személyes adatai

Neve:.......................................................................................................................................

Születési neve: ........................................................................................................................

Anyja neve: ............................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: .....................................................................................................

Lakóhely: ................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ...................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ....................................................................................

   A háziorvosi igazolás kiadására önkormányzati gyógyszerkiadási támogatás megállapítása

céljából kerül sor.

II. A társadalombiztosítás által támogatott, tartósan alkalmazott gyógyító ellátási szükségletre vonatkozó adatok

1. Havi rendszerességgel rendelt gyógyszerek:


A betegség BNO kódja



ATC kód



TTT kód


Gyógy-szer megne-vezése


Gyógy-szerfor-ma


Ható-anyag megne-vezése


A ható-anyag napi mennyi-sége



Napi adagolás

Gyógy-szer rendelé-sére vonat-kozó jelzés*



Szakor-vos pecsét száma**



Térítési díj


















































 

*

Ebben a rovatban a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti jelzést kell feltüntetni.

 

**

Ezt a rovatot akkor kell kitölteni, ha a gyógyszert csak szakorvos rendelheti vagy a javaslatot a szakorvos tette.

A táblázatban valamennyi, a kérelmező által szedett, tb-támogatásba befogadott gyógyszert fel kell tüntetni.

A „Megjegyzés” rovatban kell jelezni:

- ha a hatóanyagnak megfelelő készítmény rendelése indikációhoz kötött kiemelt vagy emelt támogatással történik, vagy

- a hatóanyag valamely formájával vagy bármely összetevővel szemben esetleg fennálló érzékenységet.

2. Gyógyászati segédeszközök és orvosi rehabilitáció céljából havonta rendszeresen rendelt gyógyító ellátások:



                 Szükséges eszköz, illetve kezelés



 A betegség BNO kódja

 ISO kód/GYF szolgáltatás kód

 formája, megnevezése

rendelésének, ill. alkalmazásának gyakorisága

(havi mennyisége)

 Szakorvos pecsétszáma*





















 * Ezt a rovatot akkor kell kitölteni, ha a javaslatot a szakorvos tette.










III. Háziorvosra (intézményi orvosra) vonatkozó adatok, a háziorvos nyilatkozata

A háziorvos neve: ...................................................................................................................

Személy-specifikus orvosi bélyegzőjének száma: ..................................................................

Ágazati azonosító: ...................................................................................................................

ÁNTSZ engedély száma: ........................................................................................................

Rendelő/munkahely neve, címe: .............................................................................................

Telefonszáma: .........................................................................................................................

Kijelentem, hogy az igazolásban feltüntetett gyógyító ellátásra vonatkozó szükséglet kizárólag a közgyógyellátást igénylő személy orvosi dokumentációjában igazolt kezelése alapján került megállapításra.

 

Dátum: ...................................

P. H.

...........................................

háziorvos aláírása