Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017 (II.28..) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2017. 03. 01

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2017.(II.28.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő

házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjáról,

továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről


Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96.§ -ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. §

(1) Az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésénél, ha a jegyző a 2010. évi I. törvény 18.§ (2) bekezdésben foglalt engedélyt megadta, és a felek a 2010. évi I. törvény 18.§ (3) bekezdésben foglalt feltételeket teljesítik, valamint a felek a jelen rendeletben meghatározott díjat megfizetik.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 15.000,-Ft/anyakönyvi esemény díjat kell megfizetni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


2.§

(1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - 15.000,-Ft/anyakönyvi esemény díjat kell megfizetni.

(2) Ha legalább az egyik házasulandó fél az anyakönyvi eseményre történő bejelentkezést megelőző 6 hónapban Ferencszállási lakóhellyel rendelkezik a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés miatti többletszolgáltatás díja 5.000 Ft/anyakönyvi esemény.

(3) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a felek e díjat megfizetik.


3.§

(1) Jelen rendeletben meghatározott díjat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni - készpénz-átutalási megbízáson, banki átutalással vagy a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatal házi pénztárában történő befizetéssel – és a befizetést igazoló készpénz-átutalási megbízás vagy bizonylat másolatát a kérelemhez csatolni.

(2) A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a befizető részére 15 napon belül vissza kell utalni.

(3) Az anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek a házasságkötés kitőzött időpontja előtt legalább 3 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.


4.§

A rendeletben meghatározott díjak megfizetése alól mentesség adható, ha valamelyik házasuló személy állapota közeli halállal fenyeget.


5.§

(1) Amennyiben a hivatali helyiségben, de a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető nem a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását kéri, 5.000,-Ft/anyakönyvi esemény közreműködési díj illeti meg.

(2) Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető nem a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását kéri, 8.000,-Ft/anyakönyvi esemény közreműködési díj illeti meg.

6.§

E rendelet alkalmazásában:

1. Hivatali helyiség: Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatal (Ferencszállás, Szegedi u. 53.)

2. Hivatali munkaidő: Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.


7.§

(1) Ez a rendelet 2017. március 01. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014.(II.04.) önkormányzati rendelete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről.



kmft.


                        Jani János                                                                    dr. Gácsi Zoltán

                       polgármester                                                                           jegyző