Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

Hatályos: 2023. 11. 09- 2024. 02. 29

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról

2023.11.09.

Ferencszállás Községi Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban az Sztv.) alapján, a helyi sajátosságoknak megfelelően, az önkormányzat teherbíró képességének figyelembe vételével szabályozza a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni ellátásokat.

A rendelet hatálya

2. §2 (1) A rendelet hatálya – a (2)–(3) bekezdésben foglalt eltérésekkel – kiterjed a Ferencszállás közigazgatási területén élő, bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező,

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Ferencszállás közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(3) E rendelet hatálya a Szoctv. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Család: az Sztv. 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott hozzátartozók közössége.

b) Gyermek: a Gyvt. 5. § a) pontjában meghatározott személy.

c) Egyedül élő: az Sztv. 4. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott személy.

d) Hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § 2. pontjában meghatározott személy

e) Háztartás: a Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott személyek közössége.

f) Jövedelem: a Sztv. 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevétel és a rendszeres pénzellátások.

g)3 Szociális vetítési alap: a szociális juttatások alap vetítési értéke.

h) Vagyon: az Sztv. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyon.

i) Rendkívüli sürgősséget igénylő élethelyzet: a kérelem beérkezését követő 48 órán belül döntést igénylő élethelyzet.

j) Pénzbeli ellátások: temetési támogatás, rendkívüli települési támogatás, téli tüzelő megvásárlása céljából nyújtott támogatás, gyógyszertámogatás.

k) Természetbeni ellátások: élelmiszer utalvány, lakhatási támogatás, amellyel az önkormányzat anyagi javak biztosításával nyújt segítséget

l) Elemi kár: kizárólag életvitelszerűen lakott ingatlant érő tűz, elemi csapás, különösen jégeső, árvíz, belvíz, fagy, hó, szél, vihar, villámcsapás, földrengés okozta kár

m) Közszolgáltató: energiaellátást, közműves ivóvíz-és csatornaszolgáltatást, települési szilárd hulladék gyűjtést végző szolgáltató

Eljárási rendelkezések

4. § Az e rendeletben szabályozott települési támogatás megállapítása iránti kérelmeket a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalban (6774 Ferencszállás, Szegedi u. 53.) lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.

5. § (1) Ha a lakásfenntartási támogatás és a gyógyszerkiadások támogatása (a továbbiakban együtt: havi rendszeres települési támogatás) megállapítására vonatkozó igényt jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtását követő hónap első napjától esedékes.

(2) A havi rendszeres települési támogatást havonta utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani azzal, hogy a december hónapra tekintettel járó havi rendszeres települési támogatást december 30-áig kell folyósítani. A rendkívüli települési támogatás kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárából, külön kérelem esetén átutalással történik.

II. Fejezet

Települési támogatások, Lakásfenntartási támogatás

6. § (1)4 A Képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez 1 évre lakásfenntartási támogatást állapíthat meg, ha a kérelmező - Sztv. 4. § (1) bekezdés f) pontja szerinti - háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 %-át, feltéve, hogy a háztartás tagjai egyikének sincs – az Sztv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerint meghatározott - vagyona.

(2)5 A kérelmet a rendelet a 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. Ugyanarra az időszakra egy háztartásban egy kérelmező részére állapítandó meg támogatás.

(3)6 A települési lakásfenntartási támogatás havi összege:

a) ha a háztartásban az 1 főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 100 %-át nem haladja meg: 6.000 Ft/hó,

b) ha a háztartásban az 1 főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 100 %-át meghaladja, de nem éri el a szociális vetítési alap 200 %-át: 4.500 Ft/hó,

c) 100 %-át meghaladja, de nem éri el az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át: 4.500 Ft/hó,

d) ha a háztartásban az 1 főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 200 %-át meghaladja, de nem éri el a szociális vetítési alap 300 %-át: 3.000 Ft/hó,

(4) A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell biztosítani, a közműszolgáltatók részére történő közvetlen utalással.

Gyógyszerkiadások támogatása

7. § (1)7 A Képviselő-testület a rendszeres gyógyszerkiadások viseléséhez 1 évre gyógyszerkiadási támogatást állapíthat meg, ha a kérelmező - Sztv. 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti - családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 250%-át, továbbá a havi rendszeres gyógyító ellátásának a háziorvos által igazolt költségének a mértéke a szociális vetítési alap összegének 20 %-át meghaladja.

(2) A kérelmet a rendelet a 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelem elbírálásához csatolni kell a havi rendszeres gyógyító ellátásokról a 3. melléklet alapján kiállított háziorvosi igazolást.

(4) A gyógyszerkiadási támogatás havi mértéke:

a)8 ha kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át, egyedül élő esetén annak 175%-át nem haladja meg: 6.000 Ft/hó,

b)9 ha kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át, egyedül élő esetén annak 175%-át meghaladja, de nem éri el a szociális vetítési alap 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250%-át : 4.500 Ft/hó,

Rendkívüli települési támogatás

8. § (1)10 A képviselő-testület a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2)11 Rendkívüli települési támogatásban részesítendő kérelmére az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 130%-át, egyedül élő esetén 150%-át.

(3)12 A rendkívüli települési támogatás

a) eseti jellegű, vagy

b) havi rendszerességgel megállapított,

de mértéke az a) pont esetében nem haladhatja meg a 25.000 Ft-ot, a b) pont esetében a havi mértéke nem haladhatja meg az 15.000 Ft-ot.

(4) A támogatási iránti kérelmet a rendelet a 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5)13 Jövedelmi és vagyoni helyzettől független krízishelyzet esetén (pl.: elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset, halál stb.) a rendkívüli települési támogatást hivatalból vagy kérelemre jövedelemre való tekintet nélkül kell megállapítani. Ebben az esetben az rendkívüli települési támogatás összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a kialakult krízishelyzet egyedi értékelését követően.

(6)14 A rendkívüli települési támogatás megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges.

(7)15 A képviselő-testület az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatást nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a) annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b)16 tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének háromszorosát, és aki nem részesült a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásban.

(8)17 A (7) bekezdésre figyelemmel megállapított rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, és elérheti annak 100%-át, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege: 500.000,- Ft.

(9)18 A támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell benyújtani Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalban (6774 Ferencszállás, Szegedi u. 53.).

(10) A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell az e rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározottakon kívül:

a) halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

b) a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát.

(11) A rendkívüli települési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2022. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetve 2021. december 15. napján.

10. §19

1

A bevezető a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § g) pontja a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (1) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 6. § (2) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (3) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 7. § (1) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 7. § (4) bekezdés a) pontja a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 7. § (4) bekezdés b) pontja a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 8. § (1) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 8. § (2) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. § (2) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 8. § (3) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 8. § (5) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 8. § (6) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 8. § (7) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 8. § (7) bekezdés b) pontja a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 23.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

17

A 8. § (8) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 8. § (9) bekezdése a Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 10. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.