Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd kommunális hulladékról

Hatályos: 2023. 11. 09

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd kommunális hulladékról

2023.11.09.

Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § (1) bekezdés h) pontjában és 88. § (4) bekezdés c) és e) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Az Önkormányzat rendszeresen - az e feladat ellátásával megbízott foglalkoztatottja útján - területbejárást végez a település közterületein az elhagyott hulladék felderítése érdekében. A település közterületén elhagyott hulladék felszámolása érdekében az Önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket, melynek költségeit az Önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.

(2) A település közterületén elhagyott hulladékkal kapcsolatban lakossági bejelentés tehető a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalban.

(3) A folyamatos szüneteltetésre irányuló kérelem legfeljebb egy naptári évre vonatkozhat, a szolgáltatás szüneteltetésének meghosszabbítását a tárgyévet követő év január 15-ig az ingatlan tulajdonosa használója írásban köteles kérni a közszolgáltatótól

2. § (1) Nem kell közszolgáltatási díjat fizetni a lakatlan ingatlan esetében arra az időre, amíg azt nem lakják, vagy használatát szüneteltetik és azon hulladék nem keletkezik.

(2) Az ingatlanhasználó mentesül a díjfizetési kötelezettség alól, ha legalább 60 napig megszakítás nélkül nem tartózkodik ingatlanán és az ingatlant más sem használja, továbbá legalább 30 nappal a kívánt időpont előtt írásban kéri a közszolgáltatótól a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás szüneteltetését távolléte idejére. A szünetelést a Koordináló szerv a kérelem benyújtását követő 30 nap eltelte utáni hónap első napjától veszi figyelembe és a szüneteltetés időtartama alatt számlát nem készít. A kérelem csak a tárgyévre hatályos.

(3) A folyamatos szüneteltetésre irányuló kérelem legfeljebb egy naptári évre vonatkozhat, a szolgáltatás szüneteltetésének meghosszabbítását a tárgyévet követő év január 15-ig az ingatlan tulajdonosa használója írásban köteles kérni a közszolgáltatótól. (4) A szüneteltetési kérelmet el kell fogadni, ha a kérelmezőnek díjhátraléka nincs, vagy azt a kérelem benyújtásáig rendezte. A lakatlanság tényét a jegyző igazolja.

3. § A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 7. § (1b) bekezdése szerinti igazolást a jegyző állítja ki.

4. § Hatályát veszti Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015 (VI.29..) önkormányzati rendelete a települési szilárd kommunális hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátásáról.

5. § Ez a rendelet 2023. november 9-én lép hatályba.