Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 01

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

2023.03.01.

Ferencszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének és a házszám-megállapításának egységes rendjét biztosítsa, és ennek során érvényesítse a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési, tájékozódási és nyelvhelyességi szempontokat.

(2) A rendelet hatálya Ferencszállás község közigazgatási területén, minden természetes személyre és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra terjed ki.

(3) Ferencszállás község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

b) Közterületnév: az ingatlan-nyilvántartásban nyilvántartott közterületnek a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló kormányrendeletben meghatározott közterület jelleget is tartalmazó neve.

c) Házszám: a telek egyedi azonosítására szolgáló megjelölés.

2. A közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

3. § (1) Ferencszállás község belterületén és a külterületi lakott helyeken a közterületeket el kell nevezni.

(2) A közterület elnevezése előtagként a közterület nevéből, és utótagként a közterület jellegére utaló meghatározásból (út, utca, tér, köz, sor) áll.

(3) A közterületek elnevezésénél figyelemmel kell lenni a helyi kulturális, természeti, vagy történelmi értékekre, sajátosságokra, a magyar nyelvhelyesség követelményeire, továbbá arra, hogy az elnevezés közérthető legyen.

(4) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(5) Az újonnan létesített közterület nevét a közterületnek a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban történő bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani.

(6) Ha egy közterület településrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes közterületként megszűnik, az elkülönüléstől számított egy éven belül új nevet kell adni a közterületnek.

(7) A közterület nevének megváltoztatására a közterület elnevezésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

4. § (1) A közterületek elnevezésére, illetve annak megváltoztatására irányuló eljárás írásbeli kezdeményezés alapján és hivatalból is indulhat.

(2) A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Ferencszállás Község Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(3) A közterület elnevezéséről szóló képviselő-testületi döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

5. § (1) A közterületi névtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása az önkormányzat feladata.

(2) A közterületi névtáblákat jól látható, az eligazodást, tájékoztatást segítő helyen, a helyszíni adottságok figyelembevételével kell elhelyezni.

(3) A régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követő 1 évig átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi mellett kell elhelyezni.

3. A házszám megállapítására vonatkozó szabályok

6. § (1) A névvel ellátott közterületeken az ingatlanokat házszámmal kell ellátni. A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(2) A csak egy oldalon beépíthető közterület házszám-megállapítása 1-től kezdődően folyamatosan is történhet.

(3) Terek esetén a házszám-megállapítás 1-től kezdődően folyamatosan, az óramutató járásával megegyezően alakítandó ki.

(4) Saroktelek esetében csak annak az oldalnak kell házszámot megállapítani, amelyen a gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat van.

7. § (1) Az ingatlanok számozására arab számokat kell használni. Kisegítő jelzésként alátöréssel a magyar ABC ékezet nélküli betűi alkalmazhatóak.

(2) Kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti házszáma marad meg és az újonnan kialakított telkek számának a, b, c, d és a továbbiakban a magyar abc ennek megfelelő alátörését kapja.

(3) Telekegyesítés után az ingatlanok házszámát össze kell vonni. A házszámot úgy kell feltüntetni, hogy az egyesítés előtti legalacsonyabb és legmagasabb számot kötőjellel kell összekötni.

8. § (1) A házszámot - vitatott helyzet esetében - a kialakult állapothoz igazodva kell megállapítani és biztosítani kell a folyamatos a, b, c, d és a magyar abc ennek megfelelő alátörések sorrend szerinti megállapítását, ebben az esetben az eredeti házszám elhagyható.

(2) A házszámok módosítása az ingatlanok beazonosítását kell, hogy szolgálja egy rendezetlen állapot megszüntetése érdekében.

9. § (1) Az ingatlan házszámát a jegyző határozattal állapítja meg.

(2) A házszám-megállapításra irányuló eljárás írásbeli kérelem alapján és hivatalból is indulhat.

(3) A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlan felett rendelkezni jogosultakkal és az ingatlan-vagy lakcímnyilvántartó hatóságokkal közölni kell.

10. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan házszámát, vagy – amennyiben az ingatlan más módon egyértelműen nem azonosítható – helyrajzi számát tartalmazó táblát (a továbbiakban együtt: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, vagy külön tartószerkezeten jól látható módon kihelyezni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

4. Záró rendelkezések

11. § A hatálybalépés napján már benyújtott, de el nem bírált kérelmek esetében is e Rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

12. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.