Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 04. 26

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2023.04.26.

Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban Mötv.) 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Mötv. 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendelet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az a 14. életévét betöltött természetes, továbbá jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki, illetve amely Ferencszállás Községi Önkormányzat közigazgatási területén a jelen rendeletbe ütköző magatartások valamelyikét követi el.

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő egyes magatartások

2. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az ingatlantulajdonos, vagy ingatlanhasználó, amennyiben nem gondoskodik:

a) Az ingatlan folyamatos tisztán tartásáról, gyommentesítéséről, az ingatlanon növő fű rendszeres kaszálásáról, nyírásáról.

b) az ingatlan előtti, sarok telek eseten az ingatlan előtt és melletti járdaszakasz rendszeres tisztántartásáról.

c) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztán tartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról az ingatlan előtti szakaszra terjedően a terület rendszeres tisztántartásáról.

d) az ingatlanról az úttestre, vagy járdára kinyúló ágak és bokrok nyeséséről.

Eljárási szabályok és jogkövetkezmények

3. § (1) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartásokkal kapcsolatos hatáskör gyakorlását mind a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása esetében, mind a közigazgatási bírság kiszabása tekintetében a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

(2) Közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt hivatalból eljárás indítható, amelynek során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény és a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben meghatározott eltérésekkel.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatti eljárásban az elkövetőre - a fiatalkorú elkövető kivételével - közigazgatási bírság szabható ki.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt az elkövető - kétszeri felszólítás esetén – magánszemély esetében maximum 200.000 Ft, jogi személy esetében maximum 2.000.000 Ft forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(5) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló keresete (jövedelme) vagy megfelelő vagyona van.

(6) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az elkövető személyi és jövedelmi viszonyait, amennyiben azokat az elkövető az eljáró ügyintéző erre vonatkozó felhívására igazolja.

(7) Közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetés is alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

(8) A közösségi együttélés alapvető szabályainak elmulasztása, megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot készpénz átutalási megbízáson vagy banki utalással Ferencszállás Községi Önkormányzat pénzforgalmi számlájára kell befizetni az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.

Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet 2023. április 26-án lép hatályba.