Ferencszállás Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ferencszállás Községi Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 31

Ferencszállás Községi Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadásáról

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése alapján a zárszámadási rendelet-tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a Képviselő-testületet elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő 30 napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a polgármester elfogadja a helyi önkormányzat zárszámadási rendeletét.

A rendelettervezet tartalmazza az Áht. 91. § (2) bekezdésében előírt mérlegek és kimutatások számszerű, szöveges kimutatásait a mellékletekben, illetve a rendelet szöveges indoklásában.

A költségvetés tervezés során a Ferencszállás Községi Önkormányzat bevételi és kiadási főösszege 170.692.769 Ft.

Bevételek alakulása

Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 2. melléklete szerint a központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzat működési kiadásaihoz, mely összeg 22.587.589 Ft.

A támogatás meghatározása a kötelező feladatok ellátására az éves költségvetési törvényben meghatározottak alapján történik. Az önkormányzat működésének általános támogatását havi ütemezésben kapja meg, nettó finanszírozás formájában.

A 2020. évi költségvetési maradvány összege 28.471.186 Ft, mely a 2020. évi zárszámadási rendelettel kerül elfogadásra. A 2021. évi költségvetésben ez az összeg került betervezésre.

Az önkormányzat bevételei ezen túl közhatalmi bevételekből, működési célú átvett pénzeszközökből, egyéb működési bevételekből áll.

Felhalmozási bevételek megnyert pályázati projektek bevételeiből állnak, a finanszírozási bevételek közé tartozik a hitelfelvétel, az előző évi költségvetési maradvány és az államháztartási megelőlegezés.

A részletes kimutatás a rendelet 2. és 3. számú mellékleteiben illetve a szöveges, kiegészítő mellékletben tekinthető meg.

Kiadások alakulása

A kiadási oldalon az egyik legnagyobb tétel a személyi juttatások összege (21.850.622 Ft) és a munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (3.305.322 Ft), ez a két kiemelt előirányzat az összes kiadás harmada. A dologi kiadások előirányzata közel 25 millió Ft.

A beruházásokra és felújításokra 2020-ban 92.080.689 Ft-ot terveztünk, ez az összeg Magyar Falu Program és Leader pályázatok megvalósítására szolgál.

A finanszírozási kiadások a korábbi és tárgyévben felvett hitel törlesztő részleteit tartalmazzák, valamint az államháztartási megelőlegezés összegét.

A kiadások részletes kimutatása a rendelet 4. számú mellékletében illetve a szöveges, kiegészítő mellékletben tekinthető meg.