Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 15

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.15.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése.
Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Ferencszállás Községi Önkormányzat költségvetését az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022 (II.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) határozza meg, melyben a bevételi és kiadási főösszeg 410.012 ezer forint.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht) 34. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület dönt.
Az Áht. 34. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások költségvetési kiadási előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
Az alábbiakban kifejtett indokok alapján szükséges a 2022. évi önkormányzati költségvetési rendelet 2. számú módosítása:
A bevételi és kiadási előirányzatoknál előirányzat-módosítást kell végrehajtani.
Bevételi előirányzat módosítás indoka:
Szociális ágazati pótlék és szociális hozzájárulás (falugondnok béréhez) januártól májusig történő finanszírozás 203 e Ft szociális feladatok támogatása.
Iparűzési adóbevétel kiesés I. félévi kompenzációja az államháztartástól 900 e Ft-tal növelte a bevételi előirányzatot.
A korábban meglévő, előző évről áthúzódó követelésünk az Alföldvíz Zrt-től teljes összegben befolyt, ez 2,4 m Ft-tal növelte a működési bevételeket.
A tárgyévre igényelt támogatási kérelem a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítványnál sikeres volt, az önkormányzati hivatal klimatizálására 200 e Ft-ot nyertünk.
NMI pályázat bevétele 2 m Ft, ezt Idősek Napi rendezvényre (eszközbeszerzés, előadó) fogjuk felhasználni.
A közfoglalkoztatási programot meghosszabbította a Kormányhivatal 2023. február 28-ig, ezért a munkabér és annak járuléka támogatás előirányzata 5 főre (5 hónapra) 2.663 e Ft.
Osztalékbevétel 317 e Ft a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft-től és a Tisza-Maros Kertgondozó Szociális Szövetkezettől.
Kiadások visszatérülése Szegedi Kistérség Többcélú Társulásától 481 e Ft, ez a 2021-es szociális feladatokra történő elszámolás visszautalása.
Vállalkozásoktól falunapra kaptunk 200 e Ft-ot.
Ingatlan értékesítés bevétele 1.250 e Ft.
Kiadási előirányzat módosítás indoka:
Szociális ágazati pótlék a falugondnoki tevékenységhez kapcsolódik (bér és járulék).
Iparűzési adó kompenzációjából és a többletbevételekből a zöldterület kezelés és a nyári gyermektábor megbízási díjait, a megemelkedett közüzemi díjak és az egyéb működési célú átadott pénzeszközök kifizetését kívánjuk finanszírozni.
A polgármesteri hivatal klimatizációja során 161 e Ft beruházási kiadás, a szerelési, beépítési költségek 88 e Ft-ba kerülnek.
Nemzeti Művelődési Intézet előfinanszírozásából - 2 db nagy hűtőszekrényt és 100 db kárpitos széket - felhalmozási kiadásokra könyvelünk (mindkettő kulturális rendezvények megrendezéséhez szükséges). A pályázatból még egy előadót tudunk hívni az Idősek napi rendezvényre (dologi kiadások).
A közfoglalkoztatási program támogatása csak a bér és közterhek finanszírozására ad lehetőséget, ez a személyi juttatások és járulékok előirányzatát növeli.
A falunapra kapott támogatásokból a rendezvényt még színvonalasabbá tudjuk tenni, reprezentatív költségek és szolgáltatások igénybe vételével dologi kiadások során emeljük az előirányzatot.
Az ingatlan értékesítés egy korábbi testületi döntés eredménye, amely tulajdonképpen ingatlan csere, mert eladás és vétel is történik.