Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 15

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.15.
a szociális tűzifa juttatás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A belügyminisztérium pályázatot hirdetett a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1 A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás jogcím szerint települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatására.
Az önkormányzat egy fajta tüzelőanyag megvásárlásához igényelhetett támogatást. Az igényelhető mennyiség az önkormányzat 2021. évi átlagos közfoglalkoztatási létszám adatának, illetve a 2022. január 1-jei lakosságszámból a 80 év feletti korcsoportos adatának együttes száma alapján került meghatározásra.
A települési önkormányzat vonatkozásában a támogatás felhasználásának feltétele a támogatáson felül, lágy lombos tűzifa esetében 1.000,- Ft/erdei m³ + áfa önrész vállalása volt.
A tűzifa szállításából származó költségek a kedvezményezett önkormányzatot terhelik.
A pályázatok elektronikus rögzítésének határideje: 2022. augusztus 31. napja volt.
A pályázati útmutató, a Belügyminisztériumi előírás, valamint a szociális törvényben foglaltak alapján került a rendelet tervezet megalkotásra.
A rendelet apján előnyt élveznek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján aktív korúak ellátására, időskorúak ellátására, valamint települési támogatásra jogosultak. A személyenként megállapítható tűzifa mennyisége maximum 5 m³. Az ellátottakhoz való szállítási költség az önkormányzatot terheli, amely szintén elszámolható a szociális feladatellátásra központi költségvetésből kapott támogatás terhére.
A kiosztott mennyiségről elszámolást kell benyújtani az Magyar Államkincstár részére. Minden jogosult részére egyedi határozattal biztosítható a szociális célú tűzifa juttatás.