Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 31
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése.
Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Ferencszállás Községi Önkormányzat költségvetését az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022 (II.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) határozza meg, melyben a bevételi és kiadási főösszeg 428.954 ezer forint.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht) 34. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület dönt.
Az Áht. 34. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások költségvetési kiadási előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
Az alábbiakban kifejtett indokok alapján szükséges a 2022. évi önkormányzati költségvetési rendelet 1. számú módosítása:
A bevételi és kiadási előirányzatoknál előirányzat-módosítást kell végrehajtani.
Bevételi előirányzat módosítás indoka:
1. Szociális ágazati pótlék és szociális hozzájárulás (falugondnok béréhez) januártól májusig történő finanszírozás 299 e Ft bevétel.
2. Magyar Falu Program februárban beadott pályázatok támogatása orvosi rendelő tetőfelújítására 10 m Ft, közművelődési szakember bértámogatása 1.028 e Ft, rézsűkasza beszerzésre 2.488 e Ft, óvoda kerítésének felújítására 3.975 e Ft bevétel érkezett.
3. A korábban meglévő, előző évről áthúzódó követelésünk az Alföldvíz Zrt-től 546 e Ft összegben befolyt.
4. Előző évről a falunapra igényelt Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítványtól bankszámlánkra érkezett 200 e Ft.
5. A közfoglalkoztatási számlán lévő inkasszó összegét államháztartási megelőlegezésként kell könyvelni a nettó bér finanszírozása során.
6. Biztosítási káresemény bevétele 112 e Ft.
Kiadási előirányzat módosítás indoka:
1. Szociális ágazati pótlék a falugondnoki tevékenységhez kapcsolódik (bér és járulék).
2. Magyar Falu Program felhalmozási és dologi kiadások a pályázatok szerinti előirányzat módosítást igényelték.
3. A többlet bevételekből a település Iskola u. 2/A. számú felújításra szoruló épületének tervezési, rehabilitációs mérnöki tevékenységeire költöttünk, várva egy jó pályázati lehetőségre.
4. Felhalmozási kiadásokon belül a TOP-2.1.3. csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztése projektnél a beruházási kiadásokról történt átkönyvelés a felújítási kiadásokra.
5. A közfoglalkoztatási számlán lévő inkasszó összegét államháztartási megelőlegezésként kell könyvelni a nettó bér finnanszírozása során.
6. A február 28-án lejáró közfoglalkoztatási program előlegéből 145.516 Ft inkasszóval élt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya. Ez a munkavállalók tartós betegsége miatt történt.