Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 16

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése.
Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Ferencszállás Községi Önkormányzatának költségvetését a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 2. melléklete, a települési önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása alapozza meg.
Ez alapján a képviselő-testület elé terjesztett költségvetési rendelet tervezet bevételi és kiadási fő összege 893.833 ezer forint.
Bevételi előirányzatok:
Működési támogatások államháztartáson belülről - A települési önkormányzatok működésének általános támogatása és kiegészítő támogatások: 34.294 e Ft. Ez az összeg biztosítja a fedezetet a polgármester bérére és járulékaira, a település általános üzemeltetési költségeire, a falugondnoki szolgálat működtetésére, a közművelődési kiadásokra, az óvodai ingyenes étkeztetésre. Ebből a keretből kell fedezni a települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatinak ellátását is.
Működési célú átvett pénzeszközök - a védőnői szolgálat fenntartását (bér, járulék, dologi kiadások), továbbá a közfoglalkoztatás bérköltségeit kell fedezzék. Ez a sor tartalmazza a benyújtott/elnyert pályázatok dologi kiadásainak fedezetét:
TOP_PLUSZ 2.1.1. Kultúrház energetikai felújítása projekt 6.606 e Ft-os,
KEHOP-2.2.2 Ferencszállás és Klárafalva települések szennyvízelvezetése pályázat 2.322 e Ft-os,
VP6-19.2.1. Leader pályázat 126 e Ft támogatását is.
A kultúrház energetikai felújítás projektnél a támogatási szerződés hatályba lépésének napja 2023. február 14, várjuk a támogatási összeg átutalását.
A szennyvízelvezetés fejlesztése úgynevezett közvetlen szállítói finanszírozással valósul meg, ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Fejlesztési Programiroda szervezi a projektet. Az önkormányzatnál leigazoljuk az elvégzett munkát, záradékoljuk a bejövő számlát, nyilvántartásba vesszük a beruházást, de a támogatás és a kifizetés nem az önkormányzat számláján keresztül valósul meg.
A Leader pályázat decemberben lett benyújtva, várunk a kedvező elbírálásra. Új játszótéri eszközökre és a játszótér elavult kerítésének felújítására nyújtottunk be igényt.
Közhatalmi bevételek – Helyi adók kivetés és előző évi befolyt adó alapján megtervezett bevétel.
Működési bevételek – az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok bérbeadásából származó bevételek.
Felhalmozási bevételek a működési célú pénzeszközöknél említett projektek esetében relevánsak, tervezett bevétel összesen: 468.117 e Ft.
Finanszírozási bevételek – ezen a soron az előző évről átnyúló TOP-2.1.3. pályázat 346.111 e Ft támogatási előlegét tartjuk nyilván, illetve a Magyar Falu Program keretében elnyert Orvosi rendelő tetőfelújítása projekt 2021. évben átutalt támogatását, előző évről fennmaradó ingatlancseréhez kapcsolódó kiadás tartalékolását könyveljük költségvetési maradvány jogcímen. A fenti projektek lezárulnak 2023-ban. Hitel felvételét nem tervezzük.
Kiadási előirányzatok:
1. Működési kiadások - bérek, járulékok, dologi kiadások, szociális célú ráfordítások, működési célú átadott pénzeszközök, tartalékok összesen 104.068 e Ft értékben.
2. Beruházások, felújítások tervezett összege 2023-ban 786.838 e Ft.
TOP_PLUSZ 2.1.1. Kultúrház energetikai felújítása projekt 48.894 e Ft-os beruházás, mely külső szigetelést, nyílászárók cseréjét, napelemek felszerelését, új gázkazánok beüzemelését, akadálymentes mosdó felújítását tartalmazza. Az infláció hatását próbáljuk minimálisra csökkenteni azzal, hogy a felújítást a 2023-as évben szeretnénk befejezni.
KEHOP-2.2.2 beruházás Ferencszállás és Klárafalva települések szennyvízelvezetése pályázat 414.714 e Ft-os összeggel szerepel a költségvetésben. Ebből a pénzből Klárafalva ipari parkból Ferencszálláson keresztül Kiszomborig építenek csatornát, mely a makói szennyvíztisztítóba vezeti a két település szennyvizét is. A projekt tartalmaz ingatlanvásárlást is, mely az új szennyvízelvezető rendszer megépítéséhez elkerülhetetlen. A közbeszerzési eljárás keretében a kivitelező kiválasztásra került, amint elkészülnek az engedélyes tervek, a beruházás elkezdődik. A befejezés fizikai határideje: 2025. július hó.
VP6-19.2.1. Leader pályázat: 2 új játszóeszköz, egy asztal paddal és egy ülőke kerül a játszótérre, új kerítéssel, mely megoldja a gyermekek biztonságos szabadidős tevékenységét. Beruházási összeg: 5.844 e Ft.
A Magyar Falu Program előző évről áthúzódó orvosi rendelő tető felújításának 25%-a (2.878 e Ft) idén valósul meg, vis maior helyzet miatt.
Az előző évről húzódik át egy ingatlan csere miatti vétel 1.250 e Ft értékben, melynek bevétele 2022-ben befolyt a bankszámlára, a kiadás húzódott át 2023-ra.
A beruházások között terveztünk kisértékű tárgyi eszköz beszerzést is: a kulturális feladatok támogatásában kötelező 15 %-ot infrastrukturális fejlesztésre fordítani, azon túl a közterület karbantartáshoz szükséges eszközök vásárlását, és a nem várt kiadásokat rögzítettük a költségvetési tervezetbe. Az ivóvíz- és szennyvízhálózat havaria felújításra is képeztünk összeget.
Finanszírozási kiadások – 2022. decemberében megérkezett államháztartási megelőlegezés összegét és a korábbi beruházások önerejének finanszírozására felvett hitel törlesztőrészleteit terveztük ezen a soron, mely 2.927 e Ft éves kötelezettség.
A költségvetési rendelet mellékleteiben részletesen kifejtésre kerültek a sorok, kormányzati funkciónként, projektenként.