Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése.
Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Ferencszállás Községi Önkormányzat költségvetését az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022 (II.15.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) határozza meg, melyben a bevételi és kiadási főösszeg ~578.858 ezer forint.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht) 34. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a képviselő-testület dönt.
Az Áht. 34. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások költségvetési kiadási előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
Az alábbiakban kifejtett indokok alapján szükséges a 2022. évi önkormányzati költségvetési rendelet 4. számú módosítása:
A bevételi és kiadási előirányzatoknál előirányzat-módosítást kell végrehajtani 137.986 e Ft összegben.
Bevételi előirányzat módosítás indoka:
Falugondnoki tevékenységhez garantált bérminimum megemelkedésének kompenzációjára és szociális ágazati pótlék (járulékkal) kiegészítő finanszírozás 858 e Ft állami támogatás. Gyermekétkeztetésre 154 e Ft kiegészítő támogatás a központi költségvetéstől.
Rendkívüli önkormányzati támogatásra beadott pályázatunk eredményes volt, a megemelkedett közvilágítási díjakra 1.619 e Ft-ot utaltak az önkormányzat számlájára.
Az iparűzési adó kiesés ellentételezése 3.504 e Ft-tal növelte költségvetésünket.
Megemelkedtek a közhatalmi bevételek, illetve a követelésállomány miatt 8.246 e Ft-tal növekedett a bevételi előirányzat.
A garantált bérek növekedésének ellentételezésre 163 e Ft-ot utaltak a közművelődési ágazatban, melyre pályázati igényt nyújtottunk be.
Felhalmozási bevételek: a KEHOP-2.2.2. projekt Ferencszállás és Klárafalva szennyvízelvezetésének megoldására elnyert pályázat, mely közvetlen szállítói kifizetéssel valósul meg az irányító hatóság által. A kivitelezéshez megtörtént a közbeszerzés, a nyertes ajánlattevővel megkötöttük a szerződést. Ennek következtében 121.627 e Ft előleget számlázott ki a Sade Kft. A számvitelben ezt pénzforgalom nélküli könyveléssel oldjuk meg, ezért ugyanilyen összeggel bevételt is kell szerepeltetni a kiadáshoz.
Finanszírozási bevétel: államháztartási megelőlegezés 2023-évre. 1.372 e Ft-ot utalt az Államkincstár decemberben.
Kiadási előirányzat módosítás indoka:
Szociális ágazati pótlék, kiegészítő támogatás a falugondnoki tevékenységhez kapcsolódik (bér és járulék).
Rendkívüli önkormányzati támogatásból felhalmozott közüzemi díj kiegyenlítése történt meg, ez a dologi kiadások előirányzat növekedését eredményezi.
A kiegészítő támogatásokat dologi kiadásokra fordítottuk, az infláció és a garantált bérnövekedés miatti megemelkedett költségekre.
A pályázatok megvalósulása folyamatos, a még fel nem használt támogatás a tartalék előirányzatait növeli.
Felhalmozási kiadások: a korábban beadott Leader – játszótér fejlesztése pályázatot visszavontuk, így a megtervezett kiadási előirányzatot is csökkentjük.
A bevételeknél jelölt szennyvízprojekt szállítói előlegével együtt 118.904 e Ft-tal nő a felhalmozási kiadások előirányzata.