Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 14

Ferencszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.14.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése.
Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Ferencszállás Községi Önkormányzatának költségvetését a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 2. melléklete, a települési önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása alapozza meg.
Ez alapján a képviselő-testület elé terjesztett költségvetési rendelet tervezet bevételi és kiadási fő összege 580.961 ezer forint.
Bevételi előirányzatok:
1. Működési támogatások államháztartáson belülről - A települési önkormányzatok működésének általános támogatása és kiegészítő támogatások: 37.501 e Ft. Ez az összeg biztosítja a fedezetet a polgármester bérére és járulékaira, a település általános üzemeltetési költségeire, a falugondnoki szolgálat működtetésére, a közművelődési kiadásokra, az óvodai ingyenes étkeztetésre. Ebből a keretből kell fedezni a települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatinak ellátását is.
2. Működési célú átvett pénzeszközök tartalmazza
- a benyújtott/elnyert pályázatok dologi kiadásainak fedezetét:
KEHOP-2.2.2 Ferencszállás és Klárafalva települések szennyvízelvezetése pályázat 87.467 e Ft-os,
ASR konténer üzemeltetésére átvett pénzeszköz összegét,
szociális ágazati bérpótlék támogatás összegét,
közfoglalkoztatás támogatásának összegét.
1. Közhatalmi bevételek – Helyi adók kivetés és előző évi befolyt adó alapján megtervezett bevétel.
2. Működési bevételek – az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok bérbeadásából származó bevételek.
3. Felhalmozási bevételek sor tartalmazza a
KEHOP-2.2.2 Ferencszállás és Klárafalva települések szennyvízelvezetése pályázat fejlesztési bevételét,
VP6-19.2.1-21-3-17 Leader pályázat játszótér bővítés, felújítás pályázat támogatását.
1. Finanszírozási bevételek között az előző évi költségvetési maradvány összegét terveztük. Hitel felvételét nem tervezzük.
Kiadási előirányzatok:
1. Működési kiadások - bérek, járulékok, dologi kiadások, szociális célú ráfordítások, működési célú átadott pénzeszközök, tartalékok összesen 177.783 e Ft értékben.
2. Beruházások, felújítások tervezett összege 2024-ban 400.368 e Ft. Tárgyi eszközök beszerzése mellett az alábbi pályázatok kiadásai szerepelnek a költségvetésben:
KEHOP-2.2.2 beruházás Ferencszállás és Klárafalva települések szennyvízelvezetése pályázat. Ebből a pénzből Klárafalva ipari parkból Ferencszálláson keresztül Kiszomborig építenek csatornát, mely a makói szennyvíztisztítóba vezeti a két település szennyvizét is.
VP6-19.2.1. Leader pályázat: 2 új játszóeszköz, egy asztal paddal és egy ülőke kerül a játszótérre, új kerítéssel, mely megoldja a gyermekek biztonságos szabadidős tevékenységét,
a Magyar Falu Program előző évről áthúzódó orvosi rendelő tető felújítása
TOP-2.1.3 Csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztése pályázat el nem számolt összegének visszafizetése
az ivóvíz- és szennyvízhálózat havaria felújításra is képeztünk összeget.
1. Finanszírozási kiadások – 2023. decemberében megérkezett államháztartási megelőlegezés összegét és a korábbi beruházások önerejének finanszírozására felvett hitel törlesztőrészleteit terveztük ezen a soron, mely 2.810 e Ft éves kötelezettség.
A költségvetési rendelet mellékleteiben részletesen kifejtésre kerültek a sorok, kormányzati funkciónként, projektenként.