Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/1994. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 1994. 07. 01- 1995. 07. 31

Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/1994. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

1994.07.01.

Klárafalva Község Önkormányzata a közterület használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 22/1970. (XI.18.) ÉVM-KPM. együttes rendelet hatályon kívül helyezése miatt a közterület használatáról a következőket rendeli:

1. § A rendelet alkalmazása szempontjából közterületnek kell tekinteni: Az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott, illetve közhasználatra átadott belterületi földrészletet, valamint a belterületi építmények közhasználatára átadott részét.

2. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni az

a) 1. mellékletben felsorolt esetekben,

b) tüzelőnek, (szén, fa) mezőgazdasági takarmány (széna, szalma, kukoricaszár) 10 napnál hosszabb ideig a közterületen való tárolására,

c) mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos gépek, berendezések és tartozékok (traktor, öntözőberendezés) elhelyezésére.

(3) Nem kell közterület használati engedély:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett postai távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkához.,

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdetőberendezés (fényreklám) cég és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be.

(4) A közterület használat

a) állandó jelleggel - határidő nélkül - vagy

b) ideiglenes jelleggel - meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig - engedélyezhető.

3. § (1) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatban, ez ügyekben – a (2) bekezdésben említett esetek kivételével – első fokon a Klárafalva Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala jár el.

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési, (létesítési) engedélyhez kötött építési munkával kapcsolatban szükséges, annak engedélyezése felöl – az engedélyben – az építési engedély megadására jogosult hatóság határoz.

4. § (1) A közterületen folytatni kívánt egyéni vállalkozói tevékenység esetében a közterület-használati engedély megadásához az elsőfokú igazgatási feladatokat ellátó hatóság hozzájárulása szükséges. A hozzájárulást a közterületet használni kívánó félnek kell beszereznie.

(2) Minden egyéb esetben – amikor jogszabály szakhatósági hozzájárulás beszerzését írja elő – a hozzájárulást a közterület-használatot engedélyező hatóság szerzi be.

5. § (1) A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület, vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési engedély iránti kérelemben az építtetőnek kell kérnie.

(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(4) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és lakó- /telep/ helyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a közterületet az engedélyt kérő állandó jelleggel kívánja használni,

c) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. egyéni vállalkozói igazolvány) ismertetését.

(5) Az engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot.

6. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a községi-rendezési tervet, a köztisztasági és a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. iparigazolvány, működési engedély) fennállását is.

(2) A közterület használat - az 5. §. (3) bekezdésében említett esetben - csak az építési munka végzésének tartalmára engedélyezhető.

(3) A közterület időszakonként ismétlődő használatára esetenként legfeljebb egy évre lehet engedélyt adni.

(4) A község főúthálózatához tartozó közút mentén, vagy más védett területen engedély csak akkor adható ha,

a) közterület használatot kölcsönösen fontos érdek teszi szükségessé,

b) a folytatni kívánt tevékenység a lakosság ellátása, tájékoztatása szempontjából szükséges (pl. idényjellegű árusítás).

7. § (1) Az engedély

a) a meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított felvétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) a visszavonásig érvényes.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenység gyakorlásához szükséges hatósági engedély érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

8. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és lakó- /telep/ helyének címét

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetve, hogy állandó jellegű,

c) a közterület használat helyének, módjának és mértékének, feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszűntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) a közterület használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját.

(2) Az anyagok, szerkezetek, tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka,- baleset és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

(3) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy árusítás építményből, ill. meghatározott helyen kézből vagy járműről történhet-e.

9. § (1) Az engedélyes a közterület használatért díjat köteles fizetni.

(2) A közterület állandó használata esetén

a) a bankszámlával rendelkező gazdálkodó szervezetek havonta előre - minden hónap 15. napjáig - átutalással,

b) magánszemélynek havonta előre - minden hó 15. napjáig – átutalási postautalvánnyal kell a díjat megfizetni.

(3) A közterület ideiglenes használata esetén

a) a bankszámlával rendelkező gazdálkodó szerv és egyéb szervezetek az engedélyben meghatározott időtartamra járó díjat egyösszegben, vagy havonta előre - minden hónap 15. napjáig - átutalással,

b) magánszemély az engedélyben meghatározott időtartamra járó díjat egyösszegben, vagy havonta előre - minden hónap 15. napjáig - átutalási postautalvánnyal kell a közterület használati díjat megfizetni.

10. § (1) Nem kell közterület használati díjat fizetni

a) fegyveres erők, rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére,

b) a közműveknek /elektromos, gáz, víz és csatornázási művek/, valamint a köztisztasági szerveknek a feladtuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére,

c) a Magyar Posta postai és távközlési tevékenységével kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezésére,

d) a továbbá közforgalmú közúti vállalatoknak feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezésére,

e) a szobrok, emlékművek, alapzatos zászlórudak és köztárgyak elhelyezésére, valamint

f) a közvetlen életveszély elhárításának céljából szükséges területek után,

g) aki érvényes építési engedéllyel rendelkezik és a közterületet 6 hónapnál rövidebb időre veszi igénybe,

h) aki a közterületet sport és kulturális rendezvények céljára veszi igénybe, valamint

i) aki kiállítás céljára veszi igénybe.

(2) Nem terjed ki az (1) bekezdésben meghatározott mentesség a közforgalmú közúti közlekedési vállalat közterületen elhelyezett állomáshelyein, fedett várakozóhelyen lévő árusító helyiségek által elfoglalt területekre.

11. § (1) A közterület használat közérdekből bármikor megszüntethető. Ilyen esetben az engedélyes részére - kérelmére - máshol kell a közterület használat lehetőségét biztosítani.

(2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig ismételten nem tesz eleget.

(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szűntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Ez a kötelezettség az engedélyes építési engedély alapján végzett építési munka esetében csak akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeként előírták.

(5) Ha a közterület-használatát a (2) vagy (3) bekezdésben előírt módon szűnt meg a már esedékessé vált és befizetett közterület használati díjat visszakövetelni nem lehet.

12. § (1) A közterület-használat engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező polgármester felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

(2) Azt, aki a közterületet az engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli, vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület használati díj megfizetésére lehet kötelezni.

(3) Ha a közterület engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a hatóság a közterület használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.

13. § (1) A közterület-használat iránti kérelemben a közterület mértékének meghatározásánál a létesítménynek a közterületre eső vízszintes felületét kell számításba venni, független attól, hogy a létesítmény milyen magasan kezdődik a közterület felett, illetve, hogy függőleges irányban mekkora a kiterjedése.

(2) A közterület használati díj megállapításának alapját az elfoglalt közterület négyzetméterben kifejezett mértéke képezi. Minden megkezdett négyzetmétert egész négyzetméternek kell tekinteni.

14. § (1) Ez a rendelet 1994. július 1. napján lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg az 1/1991. (II.13.) Önk.sz. rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

KÖZTERÜLET HASZNÁLATI DÍJTÁBLÁZAT

1. Közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál) kirakatszekrény, üzleti védőtető, (előtető), ernyőszerkezet, hírdető berendezés (fényreklám), cég-, címtábla 100 Ft/m2 /hó,

2. Árusító és egyéb fülke (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon 150 Ft/m2 /hó,

3. Géperejű bérkocsik, taxik állomás helye 1.200 Ft/db/év

4. Üzemanyagtöltő állomás, iparvágány --

5. Egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozó hely --

6. Önálló hirdetőberendezés a 43-as főút mentén 1.000 Ft/m2 /hó egyéb helyen 100 Ft/m2/hó

7. Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék 60 Ft/m2/hó

8. Idényjellegű árusítás 300 Ft/m2/nap

9. Alkalmi és mozgó árusítás 100 Ft/m2/nap

10. Javító és szolgáltató tevékenység, amennyiben lakossági érdeket szolgál 30 Ft/m2 /hó

11. Film és televízió felvétel --

12. Vendéglátóipari előkert 50 Ft/m2 /hó

13. Üzleti szállítás, vagy rakodás alkalmával hordók, ládák, göngyölegek elhelyezése, árukiadás --

14. Kiállítás mentes

15. Mutatványos tevékenység 10 Ft/m2 /nap

16. Sport és kultúrális rendezvények mentes

17. Totó-lottó láda --

18. Közterület használatra még át nem adott közterület ideiglenes hasznosítása --

19. Egyéb - tüzelő (szén,fa) mezőgazdasági takarmány (pl. széna, szalma, kukoricaszár) közterületen 10 napon túl tárolása 60 Ft/m2 /hó, mezőgazdasági tevékenységgel összefüggő gépek, berendezések és tartozékok (traktor, 5 Ft/m2 /hó öntözőberendezés) elhelyezése