Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete

szociális étkeztetés térítési díjáról

Hatályos: 2023. 08. 25

Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 12.) önkormányzati rendelete

szociális étkeztetés térítési díjáról

2023.08.25.

Klárafalva Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, valamint a 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezése

1. § Jelen rendelet hatálya kiterjed Klárafalva község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező életvitelszerűen itt lakó, valamint a lakóhely és tartózkodási hely hiányában kétséget kizáró módon bizonyíthatóan életvitelszerűen az igénybevevő személyekre.

2. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes.

a) Az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője kérelmére történik, az e rendeletben szabályozott ellátás iránti kérelmet a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (6773 Klárafalva, Kossuth u. 171.) kell benyújtani.

b) A kérelemben csatolni kell az igénylő, és vele egy háztartásban élő személyek rendszeres jövedelmét igazoló iratokat.

c) A szolgáltatásra vonatkozó igényt érkezésének napján nyilvántartásba veszik. A nyilvántartásnak a Szoctv-ben foglalt adatokat kell tartalmaznia.

(2) Az e rendeletben szabályozott ellátásra vonatkozó, benyújtott kérelmek elbírálásáról, az Szoctv. 17. § (1) bekezdése szerinti megtérítésre kötelezésről, valamint a Szoctv. 17. § (5) bekezdése szerinti méltányosság gyakorlásáról első fokon – átruházott hatáskörben – a polgármester dönt.

(3) A polgármester köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani, ha az ellátást igénylő személy állapota, vagy személyes körülményei az ellátás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé.

(4) A polgármester külön eljárás nélkül, haladéktalanul gondoskodik az ellátásról, ha a gondoskodás hiánya a rászoruló életét, testi épségét fenyegeti.

(5) Nem állapítható meg az e rendeletben szabályozott ellátás, ha hitelt érdemlő módon megállapítást nyert, hogy a benyújtott jövedelemnyilatkozat, valamint az ahhoz becsatolt igazolások adatai nem valósak.

2. Az ellátás igénybevételének módjai, feltételei

3. § (1) A szociális étkeztetés igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult az, aki étkezését önmaga részére nem képes biztosítani és

a) aki a 65. életévét betöltötte, vagy

b) korhatárra tekintet nélkül a Szoctv. 62. § (1) bekezdés b)-e) pontjaiban foglalt esetekben.

(2) Rászoruló személy az, aki

a) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni.

b) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

c) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

d) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki életvitelszerűen a településen tartózkodik, éjszakáit közterületen, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti.

(3) A szociális rászorultság igazolására a következő iratokat vagy nyilatkozatokat lehet elfogadni:

a) az egészségi állapot, és szenvedélybetegség esetében háziorvosi, szakorvosi igazolást,

b) a fogyatékosság, pszichiátriai betegség esetében fogyatékossági támogatást, vagy magasabb összegű családi pótlékot megállapító, folyósítását igazoló határozatot, szakvéleményt, vagy iratot, pszichiátriai betegség esetén pszichiáter vagy neurológus szakorvosi szakvéleményt,

c) a hajléktalanság esetében a lakcím igazolására is alkalmas személyi igazolványt, vagy lakcímet igazoló hatósági igazolványt, amely szerint az igénylő bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, települési szintű lakóhellyel rendelkezik, vagy akinek bejelentett lakóhelye hajléktalan szállás.

3. Térítési díj

4. § (1) A képviselő-testület - az ellátást igénybe vevő által fizetendő - intézményi térítési díjat e rendelet 1. mellékletében foglaltak szerint állapítja meg.

(2) A polgármester kérelemre az étkeztetés esetében az alábbi kedvezményt biztosítja:

a)1 ha az ellátásban részesülő jövedelme a szociális vetítési alap 150%-át nem haladja meg, az intézményi térítési díj 73%-át elengedi,

b)2 ha az ellátásban részesülő jövedelme a szociális vetítési alap 151-300% között van, az intézményi térítési díj 63%-át elengedi.

c)3 ha az ellátásban részesülő jövedelme a szociális vetítési alap 301-500%-át nem haladja meg, az intézményi térítési díj 50%-át elengedi.

(3) Mentesül a térítési díj megfizetése alól a 3. § (2) bekezdése d) pontja szerinti személy, aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

4. Az ellátás megszűnésének esetei

5. § Az ellátást meg kell szüntetni, ha az igénybe vevő:

a) meghalt,

b) ha írásban lemond az ellátás igénybevételéről,

c) jogosultsági feltételei már nem állnak fenn,

d) lakóhelye, illetve életvitelszerű tartózkodási helye megváltozik, s az önkormányzat illetékességi területén kívülre kerül,

e) jogosulatlanul és rosszhiszeműen járt el az ellátás igénylésekor.

5. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetés követő napon lép hatályba.

1

A 4. § (2) bekezdés a) pontja a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdés b) pontja a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdés c) pontja a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.