Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2024. 03. 01

Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

2024.03.01.

Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza a Klárafalva Községi Önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezők szociális biztonsága érdekében:

a) az önkormányzat által biztosított települési támogatás formáit,

b) az ellátások iránti kérelem benyújtásának módját és egyéb eljárási szabályokat,

c) a települési támogatásra vonatkozó jogosultság feltételeit.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya – a (2)–(3) bekezdésben foglalt eltérésekkel – kiterjed a Klárafalva közigazgatási területén élő, bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező,

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Klárafalva közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(3) E rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott települési támogatás megállapítása iránti kérelmeket a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalban (6773 Klárafalva, Kossuth u. 171.) lehet szóban, vagy írásban előterjeszteni.

(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, vagyoni, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell becsatolnia.

(3) A Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatal a benyújtott nyilatkozatok tartalmának ellenőrzése érdekében megkeresheti:

a) az állami adóhatóságot

b) a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet

c) az igazolást kiállító szervet

d) a munkáltatót

(4) A Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatal a döntés előkészítése során környezettanulmányt készíthet a kérelmező jogosultságának megállapítása érdekében.

4. § (1) Jelen rendeletben meghatározott ellátásokra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ha a lakásfenntartási támogatás és a gyógyszerkiadások támogatása (a továbbiakban együtt: havi rendszeres települési támogatás) megállapítására vonatkozó igényt jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtását követő hónap első napjától esedékes.

(3) A havi rendszeres települési támogatást havonta utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani azzal, hogy a december hónapra tekintettel járó havi rendszeres települési támogatást december 30-áig kell folyósítani. A rendkívüli települési támogatás kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárából, külön kérelem esetén átutalással történik.

(4) Jelen rendeletben meghatározott ellátásban részesülő, a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását, annak bekövetkeztét követő 15. napon belül köteles a Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalához bejelenteni.

(5) Jelen rendeletben szabályozott települési támogatások jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele esetén a Szoctv. 17. §-ának rendelkezéseit kell alkalmazni.

II. Fejezet

Települési támogatások

4. Lakásfenntartási támogatás

5. § (1)1 A Képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez 1 évre lakásfenntartási támogatást állapíthat meg, ha a kérelmező - Szoctv. 4. § (1) bekezdés f) pontja szerinti - háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az szociális vetítési alap 400 %-át, feltéve, hogy a háztartás tagjai egyikének sincs – az Szoctv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerint meghatározott - vagyona.

(2) A kérelmet a rendelet a 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. Ugyanarra az időszakra egy háztartásban egy kérelmező részére nyújt támogatást.

(3) A települési lakásfenntartási támogatás havi összege:

a)2 ha a háztartásban az 1 főre jutó havi jövedelem az szociális vetítési alap 200 %-át nem haladja meg: 6.000 Ft/hó,

b)3 ha a háztartásban az 1 főre jutó havi jövedelem az szociális vetítési alap 200 %-át meghaladja, de nem éri el az szociális vetítési alap 300 %-át: 4.500 Ft/hó,

c)4 ha a háztartásban az 1 főre jutó havi jövedelem az szociális vetítési alap 300 %-át meghaladja, de nem éri el az szociális vetítési alap 400 %-át: 3.000 Ft/hó,

(4) A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell biztosítani, a közműszolgáltatók részére történő közvetlen utalással.

5. Gyógyszerkiadások támogatása

6. § (1)5 A Képviselő-testület a rendszeres gyógyszerkiadások viseléséhez 1 évre gyógyszerkiadási támogatást állapíthat meg, ha a kérelmező - Szoctv. 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti - családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az szociális vetítési alap összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 350%-át, továbbá a havi rendszeres gyógyító ellátásának a háziorvos által igazolt költségének a mértéke a szociális vetítési alap összegének 20 %-át meghaladja.

(2) A kérelmet a rendelet a 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelem elbírálásához a 3. § (2) bekezdésében meghatározott nyilatkozatokon kívül csatolni kell a havi rendszeres gyógyító ellátásokról kiállított háziorvosi igazolást.

(4) A gyógyszerkiadási támogatás havi mértéke:

a)6 ha kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 250 %-át, egyedül élő esetén annak 275%-át nem haladja meg: 6.000 Ft/hó,

b)7 ha kérelmező családjában az 1 főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 250 %-át, egyedül élő esetén annak 275%-át meghaladja, de nem éri el a szociális vetítési alap 300 %-át, egyedül élő esetén annak 350%-át: 4.500 Ft/hó.

III. Fejezet

Rendkívüli pénzbeli és természetbeni települési támogatások formái

6. Rendkívüli települési támogatás

7. § (1) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

(2) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 130 %-át, egyedül élő esetén, annak 150 %-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud.

(3) Rendkívüli élethelyzetnek, valamint létfenntartási gondnak minősül különösen:

a) a tartós betegség vagy rokkantság miatti jelentős jövedelem-kiesés,

b) a kérelmező életvitelszerű lakhatását biztosító, Klárafalva közigazgatási területén lévő ingatlanát és a kérelmező ingóságát ért elemi kár,

c) a kérelmező sérelmére elkövetett bűncselekményből származó anyagi kár,

d) a nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik,

e) a kérelmező önhibáján kívül keletkezett közüzemi díjhátralék, lakbérhátralék, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni,

f) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a gyermek neveléséhez, gondozásához, iskoláztatásához, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódóan keletkezett kiadások, melyet a kérelmező önerőből nem tud kiegyenlíteni,

g) váratlan vagy előre nem látott olyan egyéb kiadások, melyeket a kérelmező önerőből nem tud kiegyenlíteni.

(4) A rendkívüli települési támogatás egy alkalommal folyósított összege nem lehet kevesebb 2.000 forintnál.

(5) A körülmények mérlegelése alapján, kivételes méltányosságból, indokolt esetben a kérelmező javára az (2) bekezdésben megállapított egy főre eső jövedelmi határtól el lehet tekinteni. A rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból is megállapítható.

(6) A rendkívüli települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

(7) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a rendkívüli élethelyzet vagy létfenntartási gond alátámasztására szolgáló iratokat.

(8) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

7. Temetési támogatás

8. § (1) A képviselő-testület az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként települési támogatást nyújthat annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a) annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének háromszorosát.

(2) A (1) bekezdésre figyelemmel megállapított települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, és elérheti annak 100%-át, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege: 200.000 Ft.

(3) A támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül lehet benyújtani Kübekházi Közös Önkormányzati Hivatalban (6773 Klárafalva, Kossuth u. 171.).

(4) A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell az e rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározottakon kívül:

a) halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

b) a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát.

(5) A temetési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

(6) A temetési támogatás iránti kérelmet a rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

8. Köztemetés

9. § (1) A polgármester önkormányzati hatáskörben köztemetést rendel el, ha nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a vagyonnal rendelkező elhunyt esetében a közköltségen történő temetés költségét hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt a temetési költség megtérítésére kötelezi.

(3) Az eltemetésre köteles személy mentesül a közköltségen történő temetés költségének megfizetése alól, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 350%-át, egyedülálló esetében a 400%-át.

9. Gyermek születéséhez nyújtott támogatás

10. § (1) A Képviselő-testület minden Klárafalván lakóhellyel rendelkező család részére, ahol gyermek születik, a gyermek születésének napját követő 6 hónapon belül - hivatalból - egyszeri 30.000 forint összegű újszülött gyermekes családok támogatását nyújtja.

(2) Az újszülött gyermekes családok támogatásának megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § (1) Jelen rendelet 2023. november 17. napján lép hatályba.

(2) A hatálybalépés napján már benyújtott, de el nem bírált kérelmek esetében is e Rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

12. §8

13. § Ez a rendelet 2023. november 17-én lép hatályba.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (3) bekezdés a) pontja a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (3) bekezdés b) pontja a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § (3) bekezdés c) pontja a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 6. § (1) bekezdése a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (4) bekezdés a) pontja a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. § (4) bekezdés b) pontja a Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 12. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.