Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 16
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése.
Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Klárafalva Községi Önkormányzatának költségvetését a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 2. melléklete, a települési önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása alapozza meg.
Ez alapján a képviselő-testület elé terjesztett költségvetési rendelet tervezet bevételi és kiadási fő összege 338.412 ezer Forint.
Bevételi előirányzatok:
1. Működési támogatások államháztartáson belülről - A települési önkormányzatok működésének általános támogatása és a bérnövekedések ellentételezésére kapott kiegészítő támogatások: 30.575 e Ft. Ez az összeg biztosítja a fedezetet a polgármester bérére és járulékaira, a település általános üzemeltetési költségeire, a falugondnoki szolgálat működtetésére, a közművelődési kiadásokra, rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésére. Ebből a keretből kell fedezni a települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatinak ellátását is.
2. Működési célú átvett pénzeszközök – A közfoglalkoztatási jogviszonyban lévők bér és járulék kiadásainak tervezett összegét tartalmazza. Ezen a bevételi soron került megtervezésre az ivóvízkonténer üzemeltetésére beadott pályázat várható bevétele is. Ezt a pályázatot Makói Kistérség Többcélú Társulása adta be, az eredményről még tájékoztatást a mai napig nem kaptunk.
3. Közhatalmi bevételek – Helyi adók kivetés és előző évi befolyt adó alapján megtervezett bevétel.
4. Működési bevételek – az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok bérbeadásából, a továbbszámlázott közüzemi díjakból származó bevételek.
5. Felhalmozási bevételeket nem terveztünk, mert jelenleg nincs olyan elbírált pályázat, melyet nyertesnek ítéltek. Február elején négy pályázat került benyújtásra a Magyar Falu Program keretében, melynek várjuk a pozitív elbírálását. Ezek az alábbi sorrendben kerületek beadásra: „Tanya és falugondnoki busz beszerzése”, „Önkormányzati járdaépítés/felújítás támogatása”, „Temető infrastrukturális fejlesztése”, „Önkormányzati tulajdonú ingatlan felújítása” Nyertesnek hirdetett pályázat esetén előirányzat módosítást hajtunk végre a bevételek és kiadások sorain.
6. Finanszírozási bevételek – Költségvetési maradvány összege, amely az elmúlt évben kiutalt pályázati előlegeket tartalmazza az alábbiak szerint:
TOP-2.1.3 234.543.755, -Ft
MFP-Járdaépítés anyagtámogatás: 2.870.766,- Ft
MFP-Útépítés Petőfi u.+Dózsa Gy.u.: 16.313.403,-Ft
Önkorm.feladatell.szolg.fejl.Járadép.: 16.013.403,-Ft
NMI rendezvény tám (Husvétoló): 1.000.000,-Ft
Kiadási előirányzatok:
1. Működési kiadások - bérek, járulékok, dologi kiadások, szociális célú ráfordítások, működési célú átvett pénzeszközök, tartalékok összesen 69.144 e Ft értékben.
2. Beruházások, felújítások - csapadékvíz elvezető árkok építését és az ivóvíz hálózat Havaria beruházást tervezzük 267.736 e Ft összegben. A beruházások között kisértékű tárgyi eszközök betervezett összegéből irodabútor, mobiltelefon, laptop, közterület karbantartásához szükséges eszközök beszerzése, került betervezésre. A kulturális feladatok normatíva támogatásának kötelező 15 %-át beruházásra fordítani ( tárgyi eszköz beszerzésre) ez is betervezésre került. Felhalmozási kiadásként betervezésre kerültek az elmúlt évben nyertes pályázatok, melyeknek kivitelezése ebben az évben fog megvalósulni ( MFP-Útépítés Petőfi u.+Dózsa Gy.u, MFP-Járdaépítés anyagtámogatás, Önkorm.feladatell.szolg.fejl.Járadépítés, NMI rendezvény tám.”Húsvétoló”)
3. Finanszírozási kiadások – 2021. decemberében megérkezett államháztartási megelőlegezés összegét és a korábbi beruházás (járdaépítés) önerejének finanszírozására felvett hitel törlesztőrészletét terveztük ezen a soron, mely 1.532 e Ft éves kötelezettség.
A költségvetési rendelet mellékleteiben részletesen kifejtésre kerültek a költségvetési sorok, kormányzati funkciónként, projektenként.