Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról

Hatályos: 2023. 11. 17

Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.17.
a települési támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
A Miniszterelnökség által megküldött, a szociális és gyermekjóléti tárgyú önkormányzati rendeletek 2021. évi munkaterv szerinti ellenőrzésének megállapításairól szóló összefoglaló jelentésben foglaltakra tekintettel a törvényességi felügyeleti jogkörében eljáró Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal megvizsgálta Klárafalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról szóló 13/2021. (XII.16.) önkormányzati rendeletét.
A feltárt hiányosságok miatt szükségessé vált egy új rendelet megalkotása, mivel a régi rendelet személyi hatálya nem terjedt ki a Szoctv. 7. § (1) bekezdés rendelkezéseire, mivel „a települési önkormányzat, tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulónak rendkívüli települési támogatást, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.
A régi rendelet 7. § rendelkezéseinek újraszabályozása vált szükségessé, mivel a Szoctv. céljával ellentétes azon szabályozás, amely rögzíti, hogy rendkívüli települési támogatás csak jövedelmi, vagyoni helyzettől függően nyújtható, azonban nem várt események, pl. betegség, halál, természeti katasztrófa stb. esetén olyan személyek is létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerülhetnek, akik egyébként jövedelmi, vagyoni viszonyaik alapján nem tekinthetők rászorulónak. E krízis helyzetekben azonban az önkormányzat köteles részükre is támogatást nyújtani. A rendkívüli települési támogatás éves esetszámát a rendelet nem korlátozhatja, rászoruló nem maradhat ellátatlanul. Több, kisebb módosítás miatt szükségessé vált egy új rendelet megalkotása és a régi, 13/2021. (XII.16.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése.
Az új helyi rendeletbe beépítésre került a köztemetés eljárási rendjének szabályozása.