Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Klárafalva Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
Klárafalva Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Klárafalva Községi Önkormányzat eredeti költségvetési rendelet kiadási előirányzata 447.663,506 e Ft-ra változott.
Tárgyévben a tényleges teljesítés a bevételi oldalon 445.748,170 e Ft-ban, a kiadási oldalon 164.014,882 e Ft-ban realizálódott 2022. december 31-ig.
A bevételek fő- összegének teljesítését az alábbiakban láthatjuk:
Az elemi költségvetésben szereplő tételekhez képest az egyes rovatok soraiban növekedést tapasztalhatunk.
A működési bevételek növekedésének okai:
- állami támogatás, finanszírozási bevételek növekedése (minimálbér és garantált bérminimum növekedése miatt) a kötelezően ellátandó feladatokra
- a közhatalmi bevételek növekedése az iparűzési adóbevételek emelkedéséből, a környezetvédelmi bírság bevételéből és a hátralékok behajtásából adódott.
- felhalmozási célú támogatások növekedése főként a pályázati támogatásoknak köszönhető: MFP temető felújítása; MFP falugondnoki busz beszerzése; MFP Járdaépítés Kossuth u; TOP_Plusz 1.2.1. Faluház fejlesztése; NMI közművelődési feladatok ellátása.
A KEHOP szennyvízelvezető csatorna építése közvetlen szállítói finanszírozással történik, így ez az összeg fizikailag nem fog megjelenni a bankszámlán, csak a számviteli nyilvántartásban.
a
finanszírozási bevételek
összege
az előző évi (2021.) pénzmaradvány igénybevételének összegéből és a decemberben beérkezett államháztartási megelőlegezésből adódott.
A bevételek alakulását a 2-3. mellékletben tekinthetjük meg.
A kiadások fő- összegének teljesítését az alábbiakban láthatjuk:
A kiadási tételek (összesítve 4. mellékletben) több mint fele a felújítási költségvetési kiadások tételei, melyet a tárgyévi és előző évi nyertes pályázati támogatásokból finanszírozott az önkormányzat. Jelentős a személyi juttatásokra, a dologi kiadásokra és az ellátottak pénzbeli juttatásaira kifizetett összeg.
Rendkívüli települési támogatás, lakásfenntartási támogatás, temetési segély jogcímen 2.187,5 e.Ft került kifizetésre, melyet az 5. sz. melléklet mutat.. A működési célú támogatások (Közös Hivatal fenntartására, társulásokban ellátott feladatok finanszírozására) 6.307,77 e Ft-ban teljesültek (6. melléklet).
A tartalékok (7. melléklet) nagymértékű növekedési előirányzata abból adódott, hogy a pályázatok egy része nem valósult meg 2022. évben, ugyanakkor a támogatás összege előfinanszírozás keretében bankszámlánkra kiutalásra került. Ezek a támogatások 2023. évben kerülnek felhasználásra, és a pénzmaradványban realizálódtak záráskor. A pénzmaradvány tételes levezetését a 14. sz. melléklet mutatja.
A 8-11. sz. melléklet mutatja Klárafalva Községi Önkormányzat vagyoni helyzetét 2022. december 31-én.
A mérleg fő-összege az előző évihez képest a beruházások miatt, és a számlán lévő kiutalt pályázati pénzösszegek miatt nőtt 43.870 e Ft-tal.
A pénzkészlet 271.167.425 Ft-os záróértéke tartalmazza a kötelezettségvállalással terhelt fejlesztési támogatások fedezetét is, melyet a következő évben fogunk megvalósítani.
A 12. melléklet mutatja Az Európai Uniós forrásból finanszírozott projektek kiadásait, 2022-ben 46.327 e Ft-ot költöttünk ebből a forrásból az Önkormányzat fejlesztésére.
A Magyar Falu Programra 2022-ben az Önkormányzat által benyújtott pályázatok nyertes összege meghaladta a 26 m Ft-ot, melyet a Miniszterelnökség 100 %-ban finanszírozott.
Az adósságot keletkeztető ügyletek kimutatása a 13. mellékletben látható, ebből kitűnik, hogy a 2022-es költségvetési évben a megemelkedett közhatalmi bevételekből kiegyenlítettük azt a meglévő hitelállományt, (BM pályázat önerő hitel) amelynek 2024. december 31-i lejárata volt. Ezzel a hiteltörlesztéssel (1.583 e Ft) év végére megszűnt az OTP Bank Nyrt. felé fennálló teljes tartozásunk.
A befektetett eszközök állománya több, mint 52 millió Ft-tal nőtt 2022-ben, ugyanakkor a nullára írt tárgyi eszközök értéke is emelkedett több, mint 23 millió Ft-tal. Ez azt mutatja, hogy a pályázati beruházásnak köszönhetően nőtt a gépek, berendezések és ingatlanok értéke, de a régi és kisértékű tárgyi eszközök erősen amortizálódnak, melynek pótlására az önkormányzatnak nincs elég fedezete.
Összességében elmondható, hogy 2022. évben is jellemző volt az önkormányzat gazdálkodására a kötelezően ellátandó feladatok megfelelő színvonalon történő ellátása, a takarékos és felelős gazdálkodás, törekvés a fejlesztési célok megvalósítására, továbbá minél több pályázati lehetőség kiaknázása, amely nem igényel önerőt.