Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16

Klárafalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.16.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 111. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése.
Az Mötv. 115. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
Klárafalva Községi Önkormányzatának költségvetését a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 2. melléklete, a települési önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása alapozza meg.
Ez alapján a képviselő-testület elé terjesztett költségvetési rendelet tervezet bevételi és kiadási fő összege 129.154 ezer Forint.
Bevételi előirányzatok:
Működési támogatások államháztartáson belülről - A települési önkormányzatok működésének általános támogatása és a bérnövekedések ellentételezésére kapott kiegészítő támogatások: 32.442 e Ft. Ez az összeg biztosítja a fedezetet a polgármester bérére és járulékaira, a település általános üzemeltetési költségeire, a falugondnoki szolgálat működtetésére, a közművelődési kiadásokra. Ebből a keretből kell fedezni a települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatinak ellátását is.
Működési célú átvett pénzeszközök – A közfoglalkoztatási jogviszonyban lévők bér és járulék kiadásainak tervezett összegét, a KEHOP-2.2.2-15-2021-00161 pályázat egyéb szolgáltatások jogcímen támogatott összegét tartalmazza. Ezen a bevételi soron került megtervezésre az ivóvízkonténer üzemeltetésére beadott pályázat várható bevétele is. Ezt a pályázatot Makói Kistérség Többcélú Társulása adta be, az eredményről hivatalos értesítést a mai napig nem kaptunk.
Közhatalmi bevételek – Helyi adók kivetés és előző évi befolyt adó alapján megtervezett bevétel.
Működési bevételek – az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok bérbeadásából, a továbbszámlázott közüzemi díjakból származó bevételek.
Felhalmozási bevétel soron a KEHOP-2.2.2-15-2021-00161 azonosító számú pályázat – „ Ferencszállás és Klárafalva települések szennyvízelvezetése”-támogatási összege került tervezésre.
Finanszírozási bevételek között szerepel a Költségvetési maradvány összege, amely az elmúlt években kiutalt pályázati előlegeket is tartalmazza.
Kiadási előirányzatok:
Működési kiadások - bérek, járulékok, dologi kiadások, szociális célú ráfordítások, működési célú átvett pénzeszközök, tartalékok összesen 87.250 e Ft értékben.
Beruházások, felújítások - Csapadékvíz elvezető árkok építése -TOP-2.1.3-, Szennyvízelvezetés beruházása ( Ferencszállás-Klárafalva)-KEHOP-2.2.2- , és az ivóvíz hálózat Havaria beruházásait tervezzük. A beruházások között tárgyi eszközök beszerzése is betervezésre került. (közterület karbantartásához szükséges eszközök, bútorok). Felújítások között a faluház tetőfelújítását terveztük. Finanszírozási kiadások – 2023. decemberében megérkezett államháztartási megelőlegezés összege 1.304 e Ft összegben.
A költségvetési rendelet mellékleteiben részletesen kifejtésre kerültek a költségvetési sorok, kormányzati funkciónként, projektenként.