Szár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1994. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű természetvédelmi terület létesítéséről

Hatályos: 1994. 08. 16

Szár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1994. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű természetvédelmi terület létesítéséről

1994.08.16.

Szár Község Képviselő-testülete az 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés a) pontjában jelölt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja, hogy:

a) a védetté nyilvánított területek fennmaradását biztosítsa a jelenlegi vagy annál jobb ökológiai állapotban,

b) megóvja e területek értékes erdei ökoszisztémáit annak növény- és állatvilágát egyaránt,

c) a község lakosságának pihenési, szórakozási és kirándulási lehetőséget nyújtson a védett terület sérelme nélkül,

d) a természetvédelem érdekeit a településfejlesztési célkitűzéseknél is figyelembe vegyék,

e)1 Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzat a községhatárban található Sósi-eret mint természetközeli állapotú vizes élőhelyet, természeti értékeiknek hosszú távú megőrzése és kiránduló- és bemutatóhelyként való fenntartása céljából helyi védelem alá vonja.

2. § A helyi jelentőségű természetvédelmi terület (a továbbiakban: TT) érintett földrészleteit az 1. számú melléklet átnézési térképén a Vértessomló, Tatabánya és Szárliget fele eső területek alkotják.

3. § A TT alá vont erdők erdőtervi adatait elsődleges rendeltetés szerinti megoszlásban a 2. számú melléklet (Szárliget településsel összevontan) tartalmazza.

4. § A TT védelem alá vonásának indokait, növény- és állatvilágának felsorolását a 3. számú melléklet tartalmazza.

5. § Alapvető védelmi előírások:

(1) A TT fenntartását, kezelését, fejlesztését, tudományos kutatását a környező területekkel együtt, azokkal összhangban kell végezni.

(2) A TT-en nem szabad olyan létesítményt elhelyezni és üzemeltetni, amely a táj jellegét, védett növény- és állatvilágának élettevékenységét, valamint a TT rendeltetésének betöltését zavarja vagy veszélyezteti.

(3) A TT-en a gazdálkodási (erdő-, mező-, rét-, legelő-, vad- és vízgazdálkodási) és egyéb tevékenységet a természetvédelem érdekeinek figyelembevételével, azok sérelme nélkül kell végezni.

(4) A TT részletes kezelési és fejlesztési szabályait a 4. számú mellékletben foglalt kezelési szabályzat rögzíti.

6. § A védett terület neve: Szár községi helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

7. §2 A védett terület természetvédelmi kezelésére az Önkormányzat felkéri a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítványt.

8. §3

9. § Egyéb rendelkezések:

(1) A TT határait határjelekkel meg kell jelölni, továbbá útmutató, tájékoztató és figyelmeztető táblákat kell kihelyezni.

(2) A TT rendeltetését érintő, már korábban jóváhagyott területrendezési és egyéb közép- és hosszútávú terveket – legkésőbb 1994. december 31-ig – felül kell vizsgálni és szükség szerint el kell végezni a TT rendeltetésének megfelelő módosításokat.

(3) Az 1. számú mellékletben jelölt földrészletek védetté nyilvánítását a körzeti földhivatalnak az ingatlannyilvántartásba be kell vezetnie.

(4) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a természetvédelemre vonatkozó jogszabályok az irányadók.

10. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Krupánszki Mihály s.k. polgármester

Nagl Mihály s.k. körjegyző

1. melléklet

üres cím

2. melléklet

Az erdőterületek megoszlása elsődleges rendeltetés szerint (hektár)

Erdőtagok

Gazdasági

Védelmi

Közjóléti

Összesen

2-8

10-40-41

42-43-44

VEFAG

399,6

783,0

15,9

1.698,5

3. számú melléklet a 10/1994. (VIII.16.) számú rendelethez4

A)
A védelem alá vonás indokai
A 400 km2-es Vértes hegységből 1976-ban 130 km2 országos védettségű területet jelöltek ki. Sajnos a kialakítás időszakában nem a természeti értékek, hanem a kor szabta lehetőségek határozták meg a védett terület nagyságát. Így állhatott elő az a helyzet, hogy a déli Vértes gazdaságtalan erdői és részben lebányászott részei (pld. Gánt) védelem alá kerülhettek, még az északi Vértes hűvösebb csapadékosabb klímái részeink kialakult csodálatos - bányászattal még kevésbé érintett - erdei esetében a védelem célkitűzései háttérbe szorultak.
A Vértes északi oldalán jelentős ipari települések találhatók, melyek levegője erősen szennyezett, s emiatt a természetvédelem célkitűzéseivel összhangban álló, kímélő erdőgazdálkodás mellett nagyon fontos az, hogy az itt élő emberek közvetlen közelükben találkozhassanak felüdülési, pihenési lehetőségekkel.
A védett terület kijelölésénél figyelembe vettük az 1991. évi keszthelyi ökológus kongresszus megállapítását - amely teljesen egybecseng saját tapasztalatainkkal - számos terület élővilága lassan tönkremegy akkor is, ha látható veszélyforrás nincs a környéken, egyszerűen a védett terület kicsinysége miatt. Korábban a természetvédelmi területek határait meglehetősen szűkkeblűen a gazdálkodók érdekében maximális vagy túlzott figyelembevételével határozták meg. Védőzóna sok helyen nincs, a legértékesebb területeink közvetlen közelében bárki azt tehet, amit akar, ezért is látjuk fontosnak viszonylag nagyobb terület védelmét.
Az északi Vértes részben még érintetlen területeinek, természeti értékeinek megóvása és ökológiai alapon történő hasznosítása csak átfogó, a többcélú hasznosítást koordináló védelemmel lehetséges.
Földtani értékek
A védett terület - mint a Vértes-hegység egésze - geológiai szempontból viszonylag egységes felépítésű. Az alaphegység uralkodó kőzete a felső triász dolomit, alárendeltebb a dachsteini mészkő. E kőzetek nagy területen találhatók a felszínen. Az úgynevezett fődolomit egyik legszebb példája a Csákányospuszta közelében levő nagycsákányi kőfejtő. Itt a kőzet nagy mennyiségben tartalmazza a triászkor jellegzetes ősmaradványait, nagyméretű, 20 cm-t is meghaladó megalódus kőbeleket. A jura időszak kőzetei csak néhány kisebb felszíni foltban jelentkeznek az elterjedtebb kréta kőzetekkel egyetemben, mély fúrásokból ismerik őket.
Az alaphegység felszínének jelentős részét eocén üledékek alkotják. Az eocén márgák mészkővel, ősmaradványokkal rendkívül gazdagok. Jellegzetesek a nummuliteszes mészkőrétegek, melyek szinte csak mészvázú egysejtűek maradványaiból állnak.
Oligocén kőzeteket Vértessomló térségében ismerünk. A pleisztocén lösz nemcsak a peremi területeken, hanem helyenként a terület belsejében is fennmaradt. A hegység erősen tektonizált, sakktáblaszerűen összetört. A fő törések ÉK-DNY és erre merőleges irányúak. Az e törések mentén kifejlődött völgyek, illetve az ezek mentén szétdarabolódott rögök határozzák meg a terület mai arculatát. A meredek hegy-, illetve völgyoldalakból kiemelkedő dolomit szirtek változatos, sokszor bizarr alakzatai sokszor értékes tájképi elemeket képviselnek. Annak ellenére, hogy a területe felépítő kőzetek nem ideálisak barlangképződésre, számos kisebb - elsősorban kőfülke jellegű - barlanggal találkozhatunk (Nagy-Csákányi kőfülke, Eperhegyi odú, Vöröslyuk, Vadorzói barlang, Mária szakadék barlangjai).
Talajviszonyok
Az eróziónak kitett lejtőket dolomit kopárokat váztalajon borítják - típusaik közül is leggyakoribb sekélyes, felaprózott sziklás, köves váztalaj. A Zuppatető és a Nagyszéna-hegy kopárjain ezen a talajon értékes sziklagyepek alakultak ki.
Jellemzőbb növényfajok: magyar gurgolya
árvalányhaj fajok
kései szegfű
szürkés ördögszem
kékes borkóró.
A hegység nagyobb részén barna erdőtalajokkal találkozhatunk.
Növény földrajzi jellemzés
A területen rendkívül gazdag pontusi – mediterrán növényzetet találunk. Különlegesség a sziklai sulyoktáska, vértesi imola. A vértes növény földrajzilag Pannonicum flóra tartomány, bakonyicum flóra vidékéhez, vesprémiense flóra járáshoz sorolható. Erdészeti szempontból a Vértes erdőgazdasági tájhoz tartozik.
Jellegzetes fás növényei, melyek még nagyszámban találhatók a lisztes berkenyék gazdag alaksorozatai (Sorbus fajok).
A délies lejtők jóval meredekebbek, mikroklímájuk szárazabb, ennek megfelelően xerotherm tölgyesek, karsztbokor erdők, sziklagyepek, lejtősztyeppek jellemzik a növényzetet.
Xerotherm tölgyesek uralják általában a platók zömét is.
Az északias lejtőkön főleg cseres-tölgyesek találunk. A meredekebb lejtőkön kis kiterjedésben fordul elő törmeléklejtő erdő és juharos szurdokerdő.
Dolomiton gyertyános-tölgyest csak igen kis kiterjedésben találhatunk.
A terület legfőbb értékeit sziklagyepek, sziklafüves sztyepp lejtők és a velük szoros közelségben álló karsztbokor erdők, száraz tölgyesek és hűvösebb klímájú szurdok erdők adják.
NYÍLT DOLOMITSZIKLA GYEP (SESELEO-FESTUCETUM-PALLENTIS)
Ez a tájképileg is nagyon szép növénytársulás elsősorban a Zuppa- és Nagyszénahegy DNY-i oldalán jelenik meg, talán a legszebb állományát a Cseresznyés-árok fölötti részen találjuk, de számos kisebb nagyobb foltot alkot a Nagy-, és a Nap-hegy ÉK-i lejtőjén is. Általában lokálisan szoros kapcsolatban találjuk a következő társulással.
SZIKLAFÜVES LEJTŐSZTYEPP (CHRYSOPOGONO - CARICETUM HUMILIS)
Ez a társulás kevésbé meredek lejtőn esetleg platószéli helyzetben fejlődik ki. Ez jóval nagyobb területen található és gyakran karsztbokor erdővel alkot mozaikot. E két társulásban találhatunk legnagyobb fajszámban védett növényeket: tavaszi hérics, kövér daravirág, törpe nőszirom, hangyabogáncs és sömörös kosbor. Sziklafüves lejtőssztyeppen találtuk a kis holdruta többszáz egyedét, egymástól meglehetősen távol, tehát csaknem minden élőhelyen előfordulhat ez a ritkaság. A nem védett ritkaságok közül egy kis keresztes virágú fajt, a sulyoktáskát emeljük ki, amely a vértesi dolomitról a Zuppa-hegyre még átterjed, de a szomszédos Lóingató-hegyről már hiányzik. Ez a mediterráneumban elterjedt növény itt éri él areája É-i határát.
ZÁRT DOLOMITSZIKLAGYEP (BROMETUM ERECTI)
Ez a nagyon szép és ritka növénytársulás viszonylag kis helyen, a Zuppa-hegyen található meg, tipikus fejlődési formájában. Itt fordul elő néhány tő henye boroszlán, vitézvirág és kékes borkóró is.
KARSZTBOKORERDŐK, XEROTHERM TÖLGYESEK (CERASO-QUERCETUM, COTINO-QUERCETUM, ORNO-QUERCETUM)
Egymástól élesen el nem különülő társulások ezek, a kitettségtől, talajmélységtől függően a karsztbokorerdők és száraz tölgyesek fokozatosan mennek át egymásba. Cserszömörcés karsztbokorerdőt - a D-i vértessel ellentétben - csak igen keveset találunk, ilyen pl. a Nap-hegy tetejének É-i pereme. Annál nagyobb területet borít be a két másik társulás a sztyeppfoltokat, sziklagyepeket mindig ezek szegélyezik. Jellemző védett növényei a fehér madársisak, a nagyezerjófű, magyar zergevirág, tarka nőszirom, bíboros kosbor és a gerecsei berkenye.
SZÁLERDŐK: CSERES TÖLGYESEK (QUERCETUM PATREAE CERRIS), GYERTYÁNOS TÖLGYESEK (QUERCETO-CARPINETUM), SZURDOKERDŐK (PHYLLITIDI-ACERETUM), SZIKLAERDŐK (MERCURIÁLI TILIETUM), BÜKKÖSÖK (QUERCETO-FAGETUM)
A D-i részeket a cseres-tölgyes uralja, ezen állományok zömmel szépek, azonban a platók közelében nagy területeket vágtak ki most különböző korú újulat van ott. Szurdok- és sziklaerdők szórványosan fordulnak elő ott (gímpáfrány, erdei holdviola). A bükkösök százalékos aránya a század elején még sokkal nagyobb volt. A Szár, Szárligettől É-ra található állományok szinte mindegyike szép példája a természetközeli elegyes bükkösöknek. Itt többszintes, elegyfajokban gazdag erdőt alakítottak ki. Az erdőnevelési eredmények az egész országra iránymutatóak, de mivel kevés helyen láthatunk hasonlót, ezért ezek a területek kiemelten értékesek természetvédelmi szempontból. Az itt talált kísérőfajok a következők: gyertyán, kislevelű hárs, hegyi juhar, rezgőnyár, kocsánytalan tölgy, berkenyék stb.. Az erdőkben szórványosan ugyan, de mindenhol előfordul babérboroszlán. A bükkösök jó része nehezen újul, ez is jelzi, hogy az állományok jelentős része termőhelyének határán nő. Ott, ahol magról megfelelő újulat keletkezik, a legkörültekintőbben kell eljárnia az erdészetnek. Ezek a társulások az É-i Vértes legjelentősebb természeti értékei közé tartoznak. Nagy biodiverzitásuk, erdőképük, az itt élő számos védelemre szoruló számos növény és állatfaj indokolttá teszik, hogy kiemelten foglalkozzunk velük. A bükkösökben a gerincek talaján bükkös karszterdőt találunk, ezek általában véderdők, eróziónak kitett talajok védelmét szolgálják. Elegyfajok: cser, virágoskőris, mezei juhar, barkóca, berkenye kisfajok, egy-két helyen cserszömörce, sajmegy, som stb.. A lejtőtörmelékes talajokon a bükkös sziklaerdők alkotnak értékes állományokat. A társulás fő jellemzője az erdei gyümölcsök fajgazdagsága: vadkörte, vadalma, cseresznyék, berkenyék mind-mind előfordulnak itt. A fenti társulások találhatók a következő területeken: Mária-szakadék, Vadórzó-völgy, Vinya-bükk, Stájer-erdő.
Gyertyános tölgyesek: A fő probléma az elgyertyánosodás és az elegyfajok kiirtása. Ennek ellenére több helyen találhatunk a helyes erdőnevelésre iskolapéldákat, az üde vízgazdálkodás mély termőrétegű talajokon növő gyertyános tölgyeseket, melyben többszintű, fajgazdag életközösségek (bükk, kislevelű hárs, barkóca, berkenye, rezgőnyár) alakultak ki. Ugyanezen részeken számos idős, matuzsálem korú faóriással is találkozhatunk (Körtvélyes-puszta környéke). Kiemelkedő jelentőségűnek tartjuk az itt található felhagyott, 250 éves legelőerdőt.
Éger liget erdők: kiterjedésük csekély; fajgazdagságuk miatt értékeik mégis jelentősek. Szarvaskút, mocsárrét helyeken találkozhatunk velük. Értékes védett növényeik: buglyos szegfű, fehér zászpa, szegfűbogyó és a különböző kosborfélék.
A terület bejárása során és a szakirodalom alapján az É-i Vértesben előforduló védett növények listája a 3. sz. mellékletben található.
Állatvilág
A terület állatvilága rendkívül gazdag.
Külön kiemelendő a világon végveszélyben levő, fokozottan védett fajok közül parlagi sas és kerecsensólyom, valamint a szintén fokozottan védett kígyászölyv, fekete gólya, uhu gyurgyalag és kövirigó fészkelése. E madárfajok élettevékenységének és zavartalan költésének biztosítása a védett terület rendkívül fontos alapfeladata.
Az É-i Vértesben költő összes madárfajok száma meghaladja 80-at és e fajgazdagsága miatt a Vértes-hegység közvetlen környéke szerepel Európa 2000 legjelentősebb madárélőhelye között is.
Az emlősök közül gyakori a nyuszt, vadmacska, borz, sőt Tatabánya térségéből hiúz előfordulási adat is van.
Az előzőekben felsoroltak alapján a terület olyan értéket képvisel, melyet az 1982-es évi IV. tvr. alapján védetté kell nyilvánítani.
A védetté nyilvánítás indoklása
A Sósi-ér Szár település egyetlen vízfolyása mint természetközeli állapotú vizes élőhely, melynek alapján természetvédelmi oltalomra érdemes.
Helyi jelentőségű tájképi érték a Szár településétől keletre lévő Kálvária-hegy a három kereszttel.
A terület bemutatása
A Sósi-ér Szár és Szárliget települések között ered. A Váli-vízzel és a Szent-László-patakkal egyesülve a Dunába folyik. Szár északi részén időszakos vízfolyás, melyet menet közben több forrás és fakadó víz táplál, így a Széles-dűlői részen már állandó vízfolyás.
A patak korábbi árterében bokorfüzesek, füzesek és a facsoportok között kisebb-nagyobb nádas foltok találhatóak.
A tavaszi időszakban szaporodási helye a területen előforduló kétéltű és hüllő faunának. A Sósi-ér völgye a Tata-Bicskei Árok zöldfolyosójának része, így amellett, hogy fészkelő- és táplálkozóhelyként szolgál, fontos madárvonulási útvonal is.
A Kálvária-domb árvalányhajas nyílt karsztos jellegű terület. Ezen túlmenően kegyeleti hely és a település lakóinak kedvelt kirándulóhelye.
B)
Az Észak-Vértesben előforduló védett növény- és állatfajok
Védett növények

Agárkosbor

Orchis morio

Apró nőszirom

Iris pumila

Árlevelű len

Linum tenuifolium

Babérborszlán

Daphne laureola

Bíboros kosbor

Orchis purpurea

Bodzaszagú ujjaskosbor

Dactylorhiza sambucina

Borzas vértő

Onosma visianii

Buglyos szegfű

Dianthus superbus

Csinos árvalányhaj

Stipa pulcherrima

Délvigéki árvalányhaj

Stipa eriocaulis

Erdei borkóró

Thalictrum aquilegiifolium

Erdei gólyaorr

Geranuim sylvaticum

Erdei szellőrózsa

Anemone sylvestris

Ezüstaszott

Paronychia cephalotes

Fanyarka

Amelanchier ovalis

Farkasöló sisakvirág

Aconitum vulparia

Fehér madársisak

Cephalanthera alba

Fekete kökörcsin

Pulsatilla pratensis ssp. nigricans

Gérbics

Limodorum abortivum

Gímpáfrány

Phyllitis scolopendrium

Gombos varjúköröm

Phyteuma orbiculare

Hangyabogáncs

Jurinea mollis

Harangláb

Aquilegia vulgaris

Henye boroszlán

Daphne cneorum agg.

Homoki nőszirom

Iris arenaria

Homoki vértő

Hippophae rhamnoides

Illatos hagyma

Allium suaveolens

Kardos madársisak

Cephalanthera longifolia

Kékes borkóró

Thalictrum minus ssp. pseudominus

Kétlevelű sarkvirág

Platanthera bifolia

Kis holdruta

Botrychium lunaria

Kövér daravirág

Draba lasiocarpa

Leánykökörcsin

Pulsatilla grandis

Lisztes berkenye (21 kisfaj)

Sorbus spp.

Madárfészek

Neottia nidus-avis

Magyar gurgolya

Seseli leucospermum

Magyar zergevirág

Doronicum hungaricum

Mohos csitri

Moehringia muscosa

Nagy pacsirtafű

Polygala major

Nagyezerjófű

Dictamnus albus

Nagylevelű madárbirs

Cotoneaster tomentosus

Pázsitos nőszirom

Iris graminea

Pikkelypáfrány

Ceterach officinarum

Piros madársisak

Ccphalanthera rubra

Pusztai meténg

Vinca herbacea

Sápadt kosbor

Orchis pallens

Sárga koronafürst

Coronilla coronata

Sárga kövirózsa

Jovibarba hirta agg.

Selymes boglárka

Ranunculus illyricus

Selymes peremizs

lnula oculus-christi

Sömörös kosbor

Orchis ustulata

Sulyoktáska

Aethionema saxatile

Szent László-tárnics

Gentiana cruciata

Sziklai ternye

Alyssum saxatile

Szürkés ördögszem

Scabiosa canescens

Tarka kosbor

Orchis tridentata

Tarka nőszirom

Iris variegata

Tarka nádtippan

Calamagrostis varia

Tavaszi hérics

Adonis vernalis

Terpedt koronafürt

Coronilla vaginalis

Turbánliliom

Lilium martagon

Vitézvirág

Anacamptis pyramidalis

Védett állatok

Éti csiga

Helix pomatia

Imádkozó sáska

Mantis religiosa

Hangyaleső

Myrmeleon formicarius

Aranyos bábrabló

Calosoma sycophanta

Kis szarvasbogár

Dorcus parallelopipedus

Szarvasbogár

Lucanus cervus

Holdszervű ganéjtúró

Copris lunaris

Orrszarvú bogár

Oryctes nasicornis

Daliás cincér

Acanthocinus aedilis

Gyászcincér

Morimus funereus

Havasi cincér

Rosalia alpina

Nagy Hőscincér

Cerambyx cerdo

Kardoslepke

Iphiclides podalirius

Kis apollólepke

Parnassius mnemosyne

Dolomit kéneslepke

Colias shrysotheme

Nappali pávaszem

Inachis io

Halálfejes lepke

Acherontia atropos

Barna varangy

Bufo bufo

Barna ásóbéka

Pelobates fuscus

Erdei béka

Rana dalmatina

Kecskebéka

Rana esculenta

Leveli béka

Hyla arborea

Zöld varangy

Bufo viridis

Fali gyík

Podarcis muralis

Fürge gyík

Lacerta agilis

Lábatlan gyík

Anguis fragilis

Zöld gyík

Lacerta viridis

Erdei sikló

Elaphe longissima

Rézsikló

Coronella austriaca

Vizisikló

Natrix natrix

Balkáni fakopáncs

Dendrocopos syriacus

Barna rétihéja

Circus aeruginosus

Barátposzáta

Sylvia atricapilla

Barázdabillegető

Motacilla alba

Berki tücsökmadár

Locustella fluviatilis

Búbos pacsirta

Galerida cristata

Búbosbanka

Upupa epops

Cigány csaláncsúcs

Saxicola torquata

Citromsármány

Emberiza citrinella

Csicsörke

Serinus serinus

Csilpcsalp-füzike

Phylloscopus collybita

Csóka

Corvus monedula

Csuszka

Sitta europaea

Darázsölyv

Perni apivorus

Egerészölyv

Buteo-buteo

Eredeti fülesbagoly

Asio otus

Erdei pacsirta

Lullula arborea

Erdei pinty

Fringilla coelebs

Erdei pityer

Anthus trivialis

Erdei szürkebegy

Prunella modularis

Énekes rigó

Turdus philomelos

Fekete harkály

Dryooopus martius

Feketerigó

Turdus merula

Függőcinege

Remiz pendulinus

Fülemüle

Luscinia megarchynchos

Fürj

Coturnix coturnix

Füsti fecske

Hirundo rustica

Hantmadár

Oenanthe oenenthe

Házi rozsdafarkú

Phoenicurus ochruross

Héja

Accipiter gentilis

Holló

Corvus corax

Kabasólyom

Falco subbuteo

Kakukk

Cuculus canorus

Karvaly

Accipiter nisus

Karvalyposzáta

Sylvia nisoria

Kenderike

Carduelis cannabina

Kerti poszáta

Sylvia borin

Kerti rozsdafarkú

Phoenicurus phoenicurus

Kékcinege

Parus cearuleus

Kék galamb

Columba oenas

Kis fakopáncs

Dendrocopos minor

Kis légykapó

Ficedula parva

Kis poszáta

Sylvia curruca

Közép fakopáncs

Dendrocopos medius

Lappantyú

Caprimulgus europaeus

Léprigó

Turdus viscivorus

Macskabagoly

Strix aluco

Meggyvágó

Coccothraustes coccothraustes

Mezei pacsirta

Alauda arvensis

Mezei poszáta

Sylvia communis

Molnárfecske

Delichon urbica

Nagy fakopáncs

Dendrocopos major

Nádi sármány

Emberiza schoeniclus

Nyaktekercs

Jynx torquilla

Ökörszem

Troglodytes troglodytes

Örvös légykapó

Ficedula albicollis

Őszapó

Aegithalos caudatus

Parlagi pityer

Anthus campestris

Parti fecske

Riparia riparia

Réti pityer

Anthus pratensis

Réti tücsökmadár

Locustella naevia

Rozsdás csaláncsúcs

Saxicola rubetra

Rövidkarmú fakusz

Certhia brachydatyla

Sárgarigó

Oriolus oriolus

Sordély

Miliaria calandra

Széncinege

Parus major

Szürke küllő

Picus canus

Szürke légykapó

Muscicapa striata

Tengelic

Carduelis carduelis

Tövisszúró gébics

Lanius collurio

Vadgerle

Streptopelia turtur

Vörös vércse

Falco tinnunculus

Vörösbegy

Erithacus rubecula

Zöld küllő

Picus viridis

Zöldike

Carduelis chloris

Sün

Erinaceus concolor

Erdei cickány

Sorex araneus

Keleti cickány

Crocidura suaveolens

Közönséges vízicickány

Neomys fodiens

Mezei cickány

Crocikura leucodon

Törpecickány

Sorex minutus

Vakondok

Talpa europea

Hegyesorrú denevér

Myotis blythi oxignathus

Kis patkósorrú denevér

Rhinolophus hipposideros

Korai denevér

Nyctalus noctula

Közönséges denevér

Myotis myotis

Erdei pele

Dryomys nitedula

Mogyorós pele

Muscardinus avellanarius

Nagy pele

Glis glis

Mókus

Sciurus vulgaris

Ürge

Citellus citellus

Borz

Meles meles

Hermelin

Mustela erminea

Menyét

Mustela nivalis

Molnárgörény

Mustela eversmanni

Nyuszt

Martes martes

Vadmacska

Felis sylvestris

Fokozottan védett állatok

Barna kánya

Nilvus migrans

Fehérhátú fakopáncs

Dendrocopos leucotos

Fekete gólya

Ciconia nigra

Gyöngybagoly

Tyto alba

Gyurgyalag

Merops apiaster

Haris

Crex crex

Kerecsensólyom

Falco cherrug

Kígyászölyv

Circaetus gallicus

Kövirigó

Monticola saxatilis

Kuvik

Athene noctua

Parlagi sas

Aquila heliaca

Uhu

Bubo bubo

A Sósi-ér állatfajainak felsorolása
Állatok
A fajnevek utáni rövidítések magyarázata: F=fészkelő, V=vonuláskor, kóborláskor gyakori vagy rendszeres vendég, R=ritka faj.

Magyar név

Latin név

Védettség

Eszmei érték (Ft)

Megjegyzés

Kétéltűek

Amphibia

Pe es óte

Triturus vulgaris

védett

2000

Barna varangy

Bufo bufo

védett

2000

Zöld varangy

Bufo viridis

védett

2000

Barna ásóbéka

Pelobates fuscus

védett

2000

Levelibéka

Hyla arborea

védett

2000

Erdei béka

Rana dalmatina

védett

2000

Kecskebéka

Rana esculenta

védett

2000

Hüllők

Reptilia

Fürge gyík

Lacerta agilis

védett

10000

Fali gyík

Lacerta mauralis

Zöld gyík

Lacerta viridis

védett

10000

Vízisikló

Natrix natrix

védett

10000

Erdei sikló

Rézsikló

Coronilla austriaca

védett

10000

Madarak

Aves

Fehér gólya

Ciconia ciconia

fokozottan védett

100000

V

Darázsölyv

Pernis apivorus

fokozottan védett

100000

V

Kígyászölyv

Circaetus gallicus

fokozottan védett

500000

V

Barna rétihéja

Circus aeruginosus

védett

50000

F

Kékes rétihéja

Circus cyaneus

védett

50000

V

Hamvas rétihéja

Circus pyargus

fokozottan védett

200000

V

Héja

Accipiter gentilis

védett

50000

F

Karvaly

Accipiter nisus

védett

50000

F

Egerélyölyv

Buteo buteo

védett

10000

F

Gatyás ölyv

Buteo lagopus

védett

50000

V

Parlagi sas

Aquila heliaca

fokozottan védett

1000000

V

Halászsas

Pandion haliaetus

fokozottan védett

250000

R

Vörös vércse

Falco tinnunculus

védett

50000

F

Kis sólyom

Falco columbarius

védett

50000

V

Kabasólyom

Falco subbuteo

védett

50000

V

Kerecsensólyom

Falco cherrug

fokozottan védett

1000000

V

Fogoly

Perdix perdix

V

Fürj

Coturnix coturnix

védett

50000

F

Fácán

Phasianus colchicus

F

Erdei szalonka

Scolopax rusticola

F

Lappantyú

Caprimulgus europaeus

F

Haris

Crex crex

fokozottan védett

500000

V

Bíbic

Vanellus vanellus

védett

50000

F

Pajzsoscankó

Philomachus pugnax

védett

10000

V

Sárszalonka

Gallinago gallinago

védett

50000

V

Szalonka

Scolopax rusticola

V

Dankasirály

Larus ridibundus

védett

10000

V

Kék galamb

Columba oenas

védett

50000

V

Örvös galamb

Columba palumbus

F

Vadgerle

Streptopelia turtur

védett

10000

F

Balkáni gerle

Streptopelia decaoto

F

Kakukk

Cuculus canorus

védett

10000

F

Gyöngybagoly

Tyto alba

fokozottan védett

100000

F

Kuvik

Athene noctua

fokozottan védett

100000

V

Macskabagoly

Strix aluco

védett

50000

F

Erdei fülesbagoly

Asio otus

védett

50000

V

Sarlósfecske

Apus apus

védett

10000

V

Jégmadár

Alcedo atthis

védett

50000

V

Gyurgyalag

Merops apiaster

fokozottan védett

100000

F

Búbosbanka

Upupa epops

védett

50000

F

Nyaktekercs

Jynx torquilla

védett

10000

F

Zöld küllő

Picus viridis

védett

50000

F

Nagy fakopáncs

Dendrocopos major

védett

10000

F

Közép fakopáncs

Dendrocopos medius

védett

50000

F

Kis fakopáncs

Dendrocopos minor

védett

10000

F

Búbos pacsirta

Galerida cristata

védett

10000

F

Erdei pacsirta

Lullula arborea

védett

50000

V

Mezei pacsirta

Alauda arvensis

védett

10000

F

Füsti fecske

Hirundo rustica

védett

10000

F

Molnárfecske

Delichon urbica

védett

10000

F

Erdei pityer

Anthus trivialis

védett

10000

F

Réti pityer

Anthus pratensis

védett

10000

V

Sárga billegető

Motacilla flava

védett

10000

F

Hegyi billegető

Motacilla cinerea

védett

10000

V

Barázdabillegető

Motacilla alba

védett

10000

F

Csonttollú

Bombycilla garrulus

védett

10000

V

Ökörszem

Troglodytes troglodytes

védett

10000

F

Erdei szürkebegy

Prunella modularis

védett

10000

V

Vörösbegy

Erithacus rubecula

védett

10000

F

Fülemüle

Luscinia megarhynchos

védett

10000

F

Házi rozsdafarkú

Phoenicurus ochruros

védett

10000

F

Kerti rozsdafarkú

Phoenicurus phoenicurus

védett

50000

V

Rozsdás csuk

Saxicola rubetra

védett

10000

F

Cigánycsuk

Saxicola torquata

védett

10000

F

Hantmadár

Oenantha oenanthe

védett

10000

F

Fekete rigó

Turdus merula

védett

10000

F

Fenyőrigó

Turdus pilaris

védett

10000

V

Énekes rigó

Turdus philomelos

védett

10000

F

Szőlőrigó

Turdus iliacus

védett

10000

F

Léprigó

Turdus viscivorus

védett

10000

V

Réti tücsökmadár

Locustella naevia

védett

50000

F

Berki tücsökmadár

Locustella fluviatilis

védett

50000

V

Nádi tücsökmadár

Locustella luscinioides

védett

50000

V

Fülemülesitke

Acrocephalus melanopon

védett

50000

V

Foltos nádiposzáta

Acrocephalus schoenobaenus

védett

10000

V

Énekes nádiposzáta

Acrocephalus palustris

védett

10000

V

Cserregő nádiposzáta

Acrocephalus scirpaceus

védett

10000

V

Nádirigó

Acrocephalus arundinaceus

védett

10000

V

Kerti geze

Hippolais icterina

védett

10000

V

Karvalyposzáta

Sylvia nisoria

védett

50000

V

Kis poszáta

Sylvia curruca

védett

10000

F

Mezei poszáta

Sylvia communis

védett

10000

F

Kerti poszáta

Sylvia borin

védett

10000

F

Barátposzáta

Sylvia atricapilla

védett

10000

F

Sisegő füzike

Phylloscopus sibilatrix

védett

10000

F

Csilpcsalpfüzike

Phylloscopus collybita

védett

10000

F

Fitiszfüzike

Phylloscopus trochilus

védett

10000

V

Sárgafejű királyka

Regulus regulus

védett

10000

V

Szürke légykapó

Muscicapa striata

védett

10000

F

Kis légykapó

Ficedula parva

védett

50000

V

Örvös légykapó

Ficedula albicollis

védett

10000

V

Kormos légykapó

Ficedula hypoleuca

védett

10000

V

Őszapó

Aegithalos caudatus

védett

10000

V

Barátcinege

Parus palustris

védett

10000

F

Kék cinege

Parus caeruleus

védett

10000

F

Széncinege

Parus major

védett

10000

F

Csuszka

Sitta europaea

védett

10000

F

Ökörszem

Troglodytes troglodytes

védett

10000

F

Függőcinege

Remiz pendulinus

védett

10000

V

Sárgarigó

Oriolus oriolus

védett

10000

F

Tövisszúró gébics

Lanius collurio

védett

10000

F

Seregély

Sturnus vulgaris

F

Házi veréb

Passer domesticus

F

Mezei veréb

Passer montanus

védett

10000

F

Nagy őrgébics

Lanius excubitor

védett

50000

V

Csóka

Corvus monedula

védett

10000

V

Vetési varjú

Corvus frugilegus

védett

10000

V

Szürke varjú

Corvus cornix

F

Holló

Corvus corax

védett

10000

V

Szarka

Pica pica

F

Szajkó

Garrulus galandarius

F

Erdei pinty

Fringilla coelebs

védett

10000

V

Fenyőpinty

Fringilla montifringilla

védett

10000

V

Csicsörke

Serinus serinus

védett

10000

F

Zöldike

Carduelis chloris

védett

10000

F

Tengelic

Carduelis carduelis

védett

10000

F

Csíz

Carduelis spinus

védett

10000

V

Kenderike

Caeduelis cannabina

védett

10000

F

Sárgacsőrű kenderike

Carduelis flavirostris

védett

10000

V

Zsezse

Carduelis flammea

védett

10000

V

Süvöltő

Pyrrhula pyrrhula

10000

V

Meggyvágó

Coccothraustes coccothraustes

10000

F

Citromsármány

Emberiza citrinella

10000

F

Nádi sármány

Emberiza schoeniclus

10000

V

Sordély

Miliaria calandra

10000

F

Emlősök

Mammalia

Keleti sün

Erinaceus concolor

védett

10000

Vakond

Talpa europea

védett

2000

Erdei cickány

Sorex araneus

védett

2000

Mezei cickány

Crocidura leucodon

védett

2000

Közönséges denevér

Myotis myotis

védett

50000

Korai denevér

Nyctalus noctula

védett

10000

Mezei nyúl

Lepus europaeus

Pirók egér

Apodus agrarius

Erdei pocok

Clethrionomus garaleolus

Mezei pocok

Microtus arvalis

Róka

Vulpes vulpes

Nyest

Martes foina

Közönséges menyét

Mustela nivalis

Vaddisznó

Sus scrofa

Őz

Capreolus capreolus

Gímszarvas

Cervus elaphus

4. számú melléklet a 10/1994. (VIII.16.) számú rendelethez5

Kezelési és fejlesztési szabályzat
l) Tervek jóváhagyása, engedélyezési eljárás
a) A helyi jelentőségű természetvédelmi terület (Továbbiakban TT) területét és rendeltetését érintő vagy befolyásoló tervek jóváhagyásához, illetve módosításához hatósági engedélyek kiadásához az elsőfokú Természetvédelmi Hatóság (továbbiakban Természetvédelmi Hatóság) hozzájárulása szükséges. Az Engedélyező Hatóságnak az engedély kiadásával egyidejűleg a Természetvédelmi Hatóságot tájékoztatnia kell.
b) A TT rendeltetését érintő már jóváhagyott rendezési és egyéb terveket továbbá hatósági engedélyeket az illetékes hatóságnak a Természetvédelmi Hatóság bevonásával felül kell vizsgálni, szükség esetén a TT rendeltetésének megfelelő módosításokat el kell végezni.
2) Földhasználat
a) A TT-en művelési ág megváltoztatásához, valamint földnyilvántartási földrészletek alakjának és terjedelmének módosításához a TV.-i Hatóság hozzájárulása szükséges.
b) Erdő, rét, legelő művelési ágának megváltoztatásához csak kivételes esetben és csak a TT érdekeinek megfelelően szabad hozzájárulni.
3) Területfelhasználás, létesítmények elhelyezése
a) A TT-en minden területfelhasználás, telekalakítás, létesítmények elhelyezése és használatbavétel engedélyezéséhez a TV.-i Hatóság hozzájárulása szükséges.
b) A TT-en elsősorban természetvédelmi kutatási és oktatási rendeltetésű létesítmények helyezhetők el.
c) Újabb létesítmények tervezésekor és elhelyezésekor különös gondot kell fordítani azok jellegének tájba illő megválasztására.
4) A közlekedés szabályozása
a) A TT-en a gépjárműforgalom csak a közutakon, illetőleg erre a célra kijelölt egyéb utakon megengedett.
b) Gépjárművel parkírozni csak kijelölt helyeken szabad.
c) Az a) pontban foglaltak nem vonatkoznak termelési, kezelési és hatósági feladatokat ellátó gépjárművekre.
d) A természeti értékek bemutatására szolgáló utakat, ösvényeket és pihenőerdőket a természetvédelmi kezelő a terület tulajdonosával (kezelőjével) egyetértésben jelöli ki.
e) A látogatók csak a kijelölt utakon, ösvényeken közlekedhetnek.
f) A közlekedés szabályozását, korlátozását útmutató táblákon kell ismertetni.
5) Vízügyi előírások
a) A TT-re kiható vízügyi munkák, vízi létesítmények és vízhasználat engedélyezéséhez a TV.-i Hatóság hozzájárulása szükséges.
6) Rétek, legelők kezelése
a) A rétek és legelők művelési águknak megfelelően továbbra is hasznosíthatók.
b) A réteket, legelőket feltörni nem szabad, beerdősíteni csak TV.-i érdekből lehet.
7) Szántok, gyümölcsösök, szőlők hasznosítása
A TT-én levő szántók, gyümölcsösök, szőlők továbbra is művelési águknak megfelelően hasznosíthatók. Az itt végzett növényvédelmi munkák összhangban kell álljanak a TT rendeltetésével.
8) Erdők kezelése
a) A TV.-i területen levő erdők kezelését az erdőgazdasági üzemtervek szabályozzák, melynek készítésekor a TV. -i Hatóság szakhatóságként vesz részt a védelmi érdekek képviseletének céljából.
b) A TT rendeltetését érintő már elkészült, jóváhagyott üzemterveket felül kell vizsgálni és a természetvédelem érdekeinek megfelelően kell végrehajtásuk során eljárni.
c) A TT-n levő erdőket az erdőgazdasági üzemtervekben TV.-i rendeltetésre kell besorolni /1961. évi VII. tv. és a végrehajtásáról szóló 73/1981. (XII.29.) MT és 27/1981. (XII.29.) MÉM rendelet alapján/.
E rendeltetésváltozás nem érinti a gazdálkodó eddigi gazdasági célú elsődleges rendeltetésének teljes megváltoztatását.
d) A TT-en közjóléti rendeltetésű erdők elsődleges rendeltetése nem változik, az új területek bevonása e kategóriába az üzemtervi tárgyalások során lehetséges.
e) A TT-en levő erdők faállományának vágásérettségi korát a fatermesztést szolgáló faállományokénál magasabban kell meghatározni, hogy még felújulást biztosító, csíraképes magtermést adjanak.
f) Az erdőgazdálkodás során a táj képét és az itt élő növény- és állatvilágot legkevésbé zavaró módszereket, eljárásokat kell alkalmazni. A véghasználatra kerülő tölgy-, bükkállományokat fokozatos, felújító vágással kell felújítani, de meg kell kísérelni egyes fafajok esetében a szálaló vágásos üzemmód bevezetését! Egyéb állományok véghasználata és erdőtelepítés során - figyelembe véve a termőhelyi adottságokat is - megfelelő őshonos fafajokat kell alkalmazni.
g) A TT nem őshonos fafajú erdeit folyamatosan meg kell kísérelni őshonos fafajokkal lecserélni.
h) A kedvelt kirándulóhelyek, valamint rétek, legelők, utak, barlangok környékén a táj adottságait figyelembe véve meg kell hagyni az idős faállományokat.
i) Óvni kell a nagyméretű különleges fajú vagy alakú fákat. Ezekre a védett fa kategóriába felsoroltak a meghatározók.
j) Az itt nem szabályozott kérdésekben az 1961. évi VII. tv. és végrehajtásáról szóló 73/1981. (XII.29.) MT 27/1981. (XII. 29.) MÉM, valamint az 1984. évi 4. tvr. és végrehajtásáról szóló 8/1982. (III.15) MT rendelet vonatkozó szabályai a meghatározók.
9) Vadon élő állatok és növények védelme
a) A TT vadon élő állatvilágának - a vadászható vadfajok kivételével - minden faja védett, azokat gyűjteni, elpusztítani, élettevékenységükben zavarni nem szabad.
b) A parlagi sas, kerecsen és vándorsólyom, kígyászölyv, fekete gólya, valamint uhu fészkelőhelyei védelmére legalább 20 h-os teljes védelmet biztosító területet kell kijelölni.
c) A b) pontban meghatározott és egyéb sólyomfajok fészkelőhelyén költési és fiókanevelési időben erdőgazdasági tevékenység (fakitermelés, szállítás, erdősítés) csak a TV.-i Hatóság előzetes hozzájárulásával végezhető.
d) A b) és c) pontban meghatározott madarak fészkelőhelyének számítanak az úgynevezett váltó fészkek is, és e területek kijelölését és módosítását a TV.-i Hatóság a terület tulajdonosával (kezelőjével) határozza meg.
e) A b) és c) pontban foglalt területekre költési és fiókanevelési időben belépni és ott tartózkodni fényképezni, filmezni, megfigyelést végezni a TV.-i kezelő szerv engedélyével szabad.
f) A TT vadontermő növényeit (gumóját, gyöktörzsét, magját stb.) kiszedni, elpusztítani nem szabad. E korlátozás a 6) és 8) pontban szabályozott engedélyezett tevékenységekre nem vonatkozik.
g) A TT-re tájidegen állat- és növényfajokat betelepíteni nem szabad. Ez alól felmentést a TV.-i Hatóság adhat.
10) Vadállomány kezelése
a) A TT-en a vadászatra jogosultnak a vadállomány kezelését a TV.-i érdekek figyelembevételével készített vadgazdasági üzemterv szerint kell végezni. Az üzemterv, valamint az éves vadgazdálkodási terv készítésénél a TV.-i Hatóság szakhatóságként vesz részt.
b) A TT-en a vadgazdálkodási üzemtervben és éves tervben meghatározott vadlelövést, befogást el kell végezni.
c) A TT ritka ragadozó madarai fészkelőhelyeinek védelmére kijelölt területeken a költési és fiókanevelési időszakban III.l - VIII.1. között vadászati tilalom lép életbe.
d) A vadkárok megelőzése és mérséklése, a TT ökológiai rendszerű vadászati hasznosítása a vadászatra jogosult feladata.
11) Bányászat
a) A bányatelek nélküli kisüzemű kőbányákat a területileg illetékes bányakapitányságnak és bányaművelést engedélyező hatóságoknak a TV.-i Hatóság bevonásával felül kell vizsgálni és gondoskodni kell a TV érdekeinek érvényesítéséről.
b) Új bányatelek létesítése a TT-en és határától számított 1 km-es vonzáskörzetben csak a TV.-i Hatóság hozzájárulása esetén lehetséges.
c) Gondoskodni kell a már felhagyott bányák a bányatörvény rendelkezéseinek megfelelő rendezéséről.
d) A TT-t érintő bárminemű feltáró vagy kutatási célokat szolgáló fúrás csak a TV.-i Hatóság engedélyével lehetséges.
12) Földtani értékek védelme
A TT-en található felszíni és felszín alatti földtani értékeket minden károsítástól, átalakítástól védeni kell.
13) Vegyszerek alkalmazása
a) A kártékony és túlszaporodott élő szervezetek elleni védekezést úgy kell végezni, hogy a természetes egyensúlyt, más vadon élő védett állat- és növényfajt ne veszélyeztessen. A szükséges növényvédelmi munkákat a mindenkor érvényben levő növényvédelmi és természetvédelmi előírások pontos betartásával kell végezni.
b) A TT-en műtrágya nem használható.
c) Az a) pontban meghatározott tevékenységre a TV.-i Hatóság egy alkalomra szóló engedélye szükséges.
14) Tájvédelem
a) Gondoskodni kell a TT-ben levő létesítmények, épületek, építmények, berendezések állagának megóvásáról és környezetük rendben tartásáról.
b) A táj természetes jellegét zavaró, nem üzemeltetett létesítményeket meg kell szüntetni.
c) Fokozott figyelmet kell fordítani a vonalas létesítmények, távvezeték, utak felülvizsgálatára, új létesítmény a TT -ben a TV.-i Hatóság engedélyével helyezhető el.
d) A TT-en szemetet lerakni tilos.
15) Tudományos kutatás, oktatás
a) A TT-en zavartalan feltételeket kell biztosítani a természeti és kultúrtörténeti értékek kutatásához és feltárásához, valamint az oktatásban történő felhasználásához.
b) A TT-en minden kutatás és kísérlet végzéséhez a TV.-i Hatóság engedélye szükséges.
c) A kutatásokról megjelent közleményeket a természetvédelmi kezelő szervnek is meg kell küldeni.
d) A kutatások és megfigyelések eredményeivel fejleszteni kell a TT védelmének és kezelésének tudományos szakmai alapjait.
16) Látogatás, ismeretterjesztés, sport
a) A TT természeti és kulturális értékeinek, jellegzetes tájképi szépségeinek megismertetésére a védelemmel összehangolt látogathatóságot kell biztosítani.
b) Ismeretterjesztési célból arra alkalmas helyeken tanösvényeket lehet létesíteni, ahol a TT növénytani, állattani és földtani értékeiről szerezhetnek ismereteket a látogatók.
c) A látogatás zavaró hatások kiküszöbölését és a védelem célját szolgáló berendezéseket fokozatosan kell létrehozni, meg kell határozni és felhívni rá a figyelmet a szabadon és korlátozottan látogatható területekre.
Kezelési szabályzat a Sósi-ér Természetvédelmi Területre

1. A Sósi-ér Természetvédelmi Terület működtetése során a gazdálkodást a természetvédelmi érdekekkel összehangoltan kell folytatni.

2. A természetvédelmi terület (a továbbiakban TT) felkért természetvédelmi kezelője a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány.

3. A terület rendszeres ellenőrzését, a természetvédelmi kezelési feladatokat a Közalapítvány végzi, valamint a jegyző eseti megbízása alapján részt vesz a hatósági munkában. A természetvédelmi kezelési feladatok végzésére az Önkormányzat a Közalapítvánnyal külön megállapodást köt.

4. A TT-en az elsőfokú szakhatóság engedélye szükséges:

• A Sósi-ér mint vizes élőhelyet kísérő természetes életközösségek (növénytársulások) állapotának megváltoztatásához.
• A Sósi-ér partvonalától számított 50 méteren belül vonalas létesítmények, új építmények létesítéséhez és meglévő épületek, építmények, létesítmények átépítéséhez, átalakításához.

5. A TT-en - a kis kiterjedés és a vizes élőhely, valamint a gyepvegetáció sérülékenysége miatt - a gépjárművel (különösen mezőgazdasági vontatóval, illetve nehéz gépekkel) történő rendszeres áthaladás csak megfelelő időjárási körülmények esetén lehetséges.

6. A TT-en szemét és törmelék elhelyezése szigorúan tilos!

7. A TT-en gyógynövény, gomba, erdei melléktermék gyűjtése csak saját szükségletre, a tulajdonos engedélyével történhet.

8. Mezőgazdaság: A TT-en a célkitűzéseivel összhangban álló művelési ágnak megfelelő tevékenység folytatható. A TT-en a művelési ágak megváltoztatása, a gyep feltörése, felülvetése, vegyszerezése, valamint műtrágya kijuttatása tilos.

9. Turizmus, táborozás, tudományos kutatás: A TT a tulajdonos hozzájárulásával szabadon látogatható.

5. számú melléklet a 10/1994. (VIII.16.) számú rendelethez6

A Sósi-ér Természetvédelmi Terület ingatlan-nyilvántartási adatai

Hrsz.

Alrészl.

Terület (ha)

Értéke (AK)

Műv. ág

Kivett

Tulajdonos

Kezelő

03

0,6485

0,00

9

Sósi-ér

Magyar Állam

Vértesaljai Vizitársulat

06/1

0,1860

1,62

3

Cserny Éva

06/2

5,8098

50,55

2

Bakonyi Bauxitbánya Kft.

06/3

A

2,7756

48,30

1

Csákvári MGSZ

06/3

B

0,9532

8,29

2

Csákvári MGSZ

07/

2,5107

0,00

9

Sósi-ér

Magyar Állam

Vértesaljai Vízitársulat

08/2

0,0669

2,21

3

Márhoffer János
Márhoffer Márton
Bartalos Pálné
Wohe Józsefné

09/1

1 ,0765

9,37

3

Fáyköd Péter

09/2

4,5033

40,53

8

Anna Bauer

09/3

2,6964

97,68

2

Csákvári MGSZ

026/

1,3028

0,00

9

Sósi-ér

Magyar Állam

Vértesaljai Vízitársulat

033

A

52,9100

1093,49

3

Perjés Miklós
Id. Perjés Miklós
Id. Perjés Miklósné
Tóth lmre
Tóth Imréné
Németh Imre
Pentzl Istváné
Vass György
Hajdú Lászlóné
Baráth Julianna
Hasenfratz Jánosné
Novák László
Bokodi Szabolcs
Balázs Jánosné

034/

4,7484

0,00

9

Sósi-ér

Magyar Állam

Vértesaljai Vizitársulat

037/

8,0517

40,86

4

Szár Német Kisebbségi
Települési Önkormányzat
Képviselő-testülete

Össz.:

88,2398

Szálláskút puszta Természetvédelmi Terület ingatlan-nyilvántartási adatai

Hrsz.

Alrészl.

Terület (ha)

Értéke (AK)

Műv. ág

Kivett

Tulajdonos

Kezelő

063/3

1,7093

5,98

E

Simon Ádám

063/4

8,6213

169,11

Szántó

Kiss G. Máté

063/5

2,3906

9,93

E

Simon Ádám

063/6

1,1816

22,00

Szántó

Metláger István

063/7

1,7512

38,00

Út

Metláger István

063/8

2,3502

49,70

Szántó, út

Kiss G. Máté

Ürge-hegy Természetvédelmi Terület ingatlan-nyilvántartási adatai

Hrsz.

Alrészl.

Terület (ha)

Értéke (AK)

Műv. ág

Kivett

Tulajdonos

Kezelő

020/1

A

0,6070

5,62

Erdő

Magyar Állam

Vértesi Erdő Zrt.

020/1

B

64,3630

334,69

Legelő, árok

Magyar Állam

Vértesi Erdő Zrt.

020/1

C

0,4430

0

Anyagbánya

Magyar Állam

Vértesi Erdő Zrt.

020/1

D

15,3842

53,84

Erdő

Magyar Állam

Vértesi Erdő Zrt.

020/1

F

6,1624

32,04

Legelő, út

Magyar Állam

Vértesi Erdő Zrt.

020/1

G

9,2636

32,42

Erdő

Magyar Állam

Vértesi Erdő Zrt.

020/1

H

1,2720

4,45

Erdő

Magyar Állam

Vértesi Erdő Zrt.

020/1

J

4,4985

15,74

Erdő

Magyar Állam

Vértesi Erdő Zrt.

1

Beiktatta Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2003. (V.5.) számú rendelete. Hatályos: 2003. május 5. napjától.

2

Módosította Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2003. (V.5.) számú rendelete. Hatályos: 2003. május 5. napjától.

3

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2012. június 1. napjától.

4

Módosította Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2003. (V.5.) számú rendelete. Hatályos: 2003. május 5. napjától.

5

Módosította Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2003. (V.5.) számú rendelete. Hatályos: 2003. május 5. napjától.

6

Módosította Szár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2007. (VIII.3.) rendelete. Hatályos: 2007. augusztus 3. napjától.