Szár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (IX. 20.) Kt. számú rendelete

A temetőkről és a temetkezések rendjéről, üzemeltetéséről

Hatályos: 2000. 10. 01

Szár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (IX. 20.) Kt. számú rendelete

A temetőkről és a temetkezések rendjéről, üzemeltetéséről

2000.10.01.

Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv., valamint az ennek végrehajtására kiadott 145/1999. (X.l.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) alapján a temetőkről és a temetkezések rendjéről, üzemeltetéséről az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzata által fenntartott köztemetőre terjed ki. A rendelet hatálya kiterjed mindazon személyekre, akik a köztemető területén tartózkodnak, illetve fenntartásában közreműködnek.

2. § (1) A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről az önkormányzat megbízottja útján gondoskodik. A szakszerű üzemeltetéssel az ilyen jellegű tevékenységre jogosult szolgáltató szervezetet megbízza.

(2) A fenntartó a temető fenntartásáról és üzemeltetéséről a törvényben, illetve a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint köteles gondoskodni.

(3) A temetőben szükségessé váló épület karbantartásáról, új létesítmény megépítéséről az önkormányzat gondoskodik. Az üzemeltető által beszedett sírhelydíjakból és a ravatalozók használati díjaiból a ravatalozó berendezési tárgyainak, felszereléseinek szükségessé váló pótlását, illetve a temető zöldfelületeinek karbantartását és a keletkező hulladék elszállítását az üzemeltető végzi.

(4) A temető üzemeltetésének részletes szabályait a mindenkori üzemeltetővel kötött megállapodási szerződés tartalmazza.

(5) A kegyeleti közszolgáltatások ellátásának pénzügyi és tárgyi feltételeit a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben kell meghatározni.

(6) Az üzemeltetés nem jelent kizárólagosságot a temetkezési szolgáltatás területén.

3. § A jegyző ellátja a köztemető felügyeletével kapcsolatos feladatokat.

A fenntartás, üzemeltetés általános szabályai

4. § (1) Az Önkormányzat mindenkori feladatát képezi a meglévő ravatalozó felújítása, a szilárd burkolatú úthálózat bővítése, az alapvető infrastruktúra - vízvételt biztosító vízvezetékhálózat, villanyáram, WC, kerítés - telepítése.

(2) A fenntartás, üzemeltetés körében az önkormányzat köteles a temető tisztaságáról, őrzéséről megfelelően gondoskodni, a kijelölt gazdálkodó szervezettel kötött kegyeleti közszolgálati szerződés alapján.

(3) Az üzemeltető egyenlíti ki az áramszolgáltató részéről felmerült díjakat.

(4) Az üzemeltető gondoskodik havi egy alkalommal az összegyűjtött szemét elszállításáról.

Temetés

5. § (1) A települési köztemetőben felekezetre vagy más egyéb megkülönböztetésre való tekintet nélkül kell a temetést elvégezni. A temetőben polgári vagy egyházi egyéb szertartás szerint történhet a temetés.

a) A temetéskor felekezeti vagy más megkülönböztetésre való tekintet nélkül kell eljárni.

b) Temetés csak a törvényi előírásoknak megfelelő temetkezési szolgáltató végezhet.

(2) Temetni csak a temetőben kijelölt területeken szabad. Temetést csak az arra engedéllyel rendelkező szervezet végezhet.

(3) Az elhalt eltemetésére kötelezett személyekre, a sorrendiség megállapításában az 1999. évi XLIII. törvény 20. (1), (2) bekezdése az irányadó.

a) Amennyiben nincs temetésre kötelezett személy vagy a kötelezett körülményei miatt nem tud eleget tenni eltemetési kötelezettségének, az Önkormányzat közköltségen (köztemetés) gondoskodik a temetésről. Ilyen esetben a temetési szolgáltató a jegyzővel, mint eltemettetővel áll kapcsolatban és nem a hozzátartozóval. Köztemetés koporsóban történik és csak a legszükségesebb temetési szolgáltatások vehetők igénybe, kivéve, ha a költségek hagyatéki teherként később érvényesíthetők.

b) Temetni akkor lehet, amikor az elhaltról orvos által kiállított halottvizsgálati bizonyítvány, az anyakönyvvezető által ellátott anyakönyvi sorszámot kap. A halottvizsgálati bizonyítvány 1 példányát a temető üzemelőjének kell átadni, melyet az köteles 25 évig megőrizni. Hamvasztás esetén a hamvaszthatóságot a halottvizsgálati bizonyítványra rá kell jegyezni.

c) Ha a halál körülményeit hatósági eljárás keretében vizsgálják a halottvizsgálati bizonyítvány mellett az eljáró hatóság engedélye is szükséges.

d) A Vhr. 24., 25., 26., 27., 28. és 29. §-ait temetés feltételeinél kötelezően figyelembe kell venni.

e)1 A tulajdonos köteles 20 m2-es parcellában a köztemetettek, az abortusz által elhaltak és a csonkolt testrészek, valamint a hamvak elszórásának helyét kijelölni, tekintettel a Vhr. 12. §-ára.

(4)

a) Temetési időpontot az Önkormányzat által megbízott üzemeltetőnél kell kérni. Az időpont kijelölésénél figyelemmel kell lenni a család kérésére és a közreműködő egyház elfoglaltságára.

b) A temetés időpontjáig a temetőre megállapított díjakat az üzemeltetőnél be kell fizetni.

c) A ravatalozót a temetkezési szolgáltató a kitűzött temetési időpont előtt 45 perccel a megrendelt szolgáltatásokkal előkészítve, a hozzátartozók rendelkezésére kell bocsátani.

(5) Temetkezési szolgáltatás

a) A temetkezési szolgáltatások igénylése a lakosság közvetlen feladata. A temetkezési szolgáltató a temetést igénylőkkel közvetlenül állapodik meg.

b) Az Önkormányzat kizárólag az éjjel-nappali halottszállítás feltételeit biztosítja az által, hogy a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben az üzemeltetőnek feladatként előírja. Az érintett család más halottszállítót is igénybe vehet.

ba) A belföldi halott külföldre szállítása, valamint a külföldi személy belföldi temetésére a tv. 35-36. és a Vhr. 42-46. az irányadó.

c) A temetkezési szolgáltató miden esetben köteles tevékenységében a kegyeleti jogokat betartani, munkájában érvényesíteni a közegészségügyi, kegyeleti és személyi feltételek előírásait.

d) A lakosság komplex kiszolgálása érdekében kívánatos, hogy a temető üzemeltetője egyben teljeskörű temetkezési szolgáltató is legyen. Ez esetben az üzemeltetés szolgáltatás számviteli nyilvántartását az üzemeltetőnek külön kell választania. Az üzemeltetés pénzügyi alakulásáról évente két esetben az Önkormányzatot tájékoztatni kell.

e) A temetkezési szolgáltató előírt képesítési feltételeiről az üzemeltető esetében a jegyző, a temettetők részéről igénybe vett szolgáltató esetében az üzemeltető köteles meggyőződni.

f) Halottszállítás legalább kettő, koporsó elhelyezést legalább négy főnek kell végezni. Urnaelhelyezést egy fő is végezhet.

g) Szolgáltatásban közreműködők a munka során kötelesek méltó magatartást tanúsítani és a kegyeleti igényeknek megfelelő öltözetben munkát végezni.

(6) Temetői munkák

a) A temetőlátogatók a nyitvatartás alatt korlátlanul ápolhatják, gondozhatják elhunyt hozzátartozójuk sírját. A sírgondozás eszközei (kerti szerszámok, öntővödör) nem tárolhatók a sírhely körül.

b) A sírgondozáshoz szükséges eszközöket az üzemeltető kölcsönözhet.

c) A temetőlátogatók díj nélkül vehetik igénybe az öntözéshez szükséges vízszolgáltatást.

d) A vállalkozásszerűen munkát végzők tevékenységükkel nem sérthetik a látogatók kegyeleti érzéseit, a temető csendjét, és semmilyen módon nem zavarhatják a szertartásokat.

e) A munkavégzés során a szomszédos temetési helyek nem sérülhetnek, a keletkezett hulladékot maradéktalanul el kell szállítani a vállalkozónak.

f) A vállalkozók temető-fenntartási hozzájárulást fizetnek a rendelet 1. sz melléklete szerint.

Sírhelyek

6. § (1) A temetésre használt helyek a következők lehetnek:

egyes sírhelyek
családi kettős sírhelyek
díszsírhelyek
gyermek sírhelyek
kripták
urnafülkék
urnasírhelyek (egyedi névmegjelöléssel, csoportos névmegjelöléssel)
hamvak szétszórására szolgáló terület
közös sírhelyek
(2) 2 A temetőben lévő sírhelyek méretei:
- egyes felnőtt sírhely 1,90 m – 2,10 m hosszú
0,95 m széles
2 m mély
hantmagasság: a választott parcellától függően 30 cm, 15 cm vagy hant nélkül
- családi kettős sírhely 1,90 m - 2,10 m hosszú
1,95 m- széles
2 m mély
hantmagasság: mint az egyes felnőtt sírnál
- gyermeksírhely 1,30 m hosszú
0,65 m széles
2 m mély
hantmagasság: 15 cm
Az urnafülke mérete minimum: 30 cm x 30 cm.
(3) A sírok egymástól való távolsága 60 cm, gyermeksírok esetén 50 cm. Az új sírhelytáblánál a sorok között 80 cm távolságot kell tartani.
(4) A közös sírhely több halott földi maradványainak elhelyezésére kijelölt terület.

Sírhelyek, kripták, urnafülkék használati ideje

7. § (1) A sírhely használat 25 év, a kripta használat 60 év.

(2)3 A temetési hely felett az rendelkezik, aki azt megváltotta. Ő határozza meg, hogy kik temethetők a sírhelybe, milyen sírjel állítható, milyen módon történjék a sírgondozás. Amennyiben a sír felett rendelkező személy elhal, úgy a továbbiakban az örökös élhet a rendelkezési joggal. A sírmegváltás 25 évre szól, a kriptahasználat 60 évre szól, ami azonos a rendelkezési jog idejével. Rátemetés esetén a rendelkezési jog meghosszabbítható.A 25 éves megváltási időn belül urna vagy exhumált maradványok behelyezése a sírba nem hosszabbítja meg a megváltási időt.A megváltási idő lejárta után 3 év türelmi idő elteltével a temetési hely újra hasznosítható.A megváltási idő 25 év lejárta után megkötés nélkül meghosszabbítható.

(3) Ha a sírhely, urnasírhely, urnafülke használati ideje lejárt és az elhunyt hozzátartozója a további használati időt nem váltja meg, akkor a temető fenntartója az alábbiakat rendelheti el:

- síremléket elbonthatja
- exhumálás esetén az elhunyt maradványainak, illetve hamvainak közös sírba való elhelyezését.
Fentiek szerint járhat el a fenntartó akkor is, ha a temető felszámolása esetén az elhunyt hozzátartozója ismeretlen, illetve a kiürítésre vonatkozó hirdetésre nem jelentkezett.

Sírhelydíjak és ravatalozó használati díjak

8. § (1) A díjakat a rendelet l. számú melléklete tartalmazza.

(2) A díjak módosítása az Önkormányzat javaslata és az üzemeltető javaslata alapján kerülhet sor, a mindenkori éves infláció arányában.

Temető rendje

9. § (1) A temetőt parcellákra, a parcellákat táblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani, a sírokat és a sorokat számozni kell. A sírok és sírsorok számozását a felvevő irodában tárolt helyszínrajzon az üzemeltető szervezetnek kell elvégeznie.

(2) A sírhelyek lehetnek felnőttsírok és gyereksírok. A felnőttsírokban 10 évnél idősebb korban elhunytak, a gyermeksírokban 10 éves vagy ennél fiatalabb korban elhunytak temethetők. Gyermeksírok részére külön parcellát kell nyitni. Ha az elhunyt gyermek hozzátartozójának van sírja, akkor az elhunyt gyermek ebbe a sírba is temethető.

10. § (1) A temető kezelője a temetőről térképet köteles készíteni, amelyen folyamatosan fel kell tüntetni az érvényes sírhelydíjakat, valamint, hogy mely sírhelyparcellák teltek, illetve mely területek szabadok.

(2) A temető nyitvatartási rendje:

március 1. napjától szeptember 30-ig 6-21 óráig
október l. napjától február 28-ig 6-18 óráig
halottak napján, mindenszentek napján 6-22 óráig.
A nyitvatartás rendjét a temető bejáratánál hirdetőtáblán ki kell függeszteni. A temető nyitásáról, illetve zárásáról a fentieknek megfelelően az üzemeltető gondoskodik.
(3) A temető rendjére vonatkozó tudnivalókat felhívás formájában hirdetőtáblán ki kell függeszteni (e felhívásnak tartalmaznia kell: a sírhelyek használatának szabályait, a temetőben való magatartást).

A temető őrzése és a kötelező nyilvántartások vezetése

11. § (1) A nyitvatartási idő alatt az üzemeltető szervezet - a szerződésben meghatározott feltételekkel - a temető megfelelő őrzéséről köteles gondoskodni.

(2) A ravatalozó tisztántartásáról, rendben tartásáról az üzemeltető szervezetnek kell gondoskodnia.

(3)4 Az üzemeltető a következő nyilvántartásokat köteles vezetni:

- nyilvántartó könyv és sírboltkönyv
- panaszkönyv
- betűrendes névmutató.

Síremlékek, sírboltok

12. § (1) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. Magassága legfeljebb 1,5 m lehet.

(2) A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. A síremlék felállítását (átépítését, felújítását, lebontását, vésését) a kezelő szervezet ellenőrzi abból a szempontból, hogy a bemutatott tervben foglaltakat betartották-e. Ülőhely, pad, a sírhely területén kívül eső fa, cserje a kezelő szervezet engedélyével helyezhető el. A síremlék építésének idejét a kezelő szervezettel egyeztetni kell. A kezelő szervezet az építési időpontot úgy határozza meg, hogy az építési munkák ne zavarják a szertartásokat.

(3) Szabálytalan, közízlést sértő vagy oda nem illő felírással ellátott síremlék felállítása tilos.

(4) Kripta, sírbolt csak építési engedély birtokában létesíthető.

(5) Sírhelyek fölé emelt síremlékek, fejfák, kripták karbantartásáról, illetve helyreállításáról a létesítő vagy annak örököse saját költségén köteles gondoskodni.

13. § (1) Kriptában az építési engedélyben foglaltak szerint 2-6 nagykoporsó helyezhető el. Egy nagykoporsó helyébe két kiskoporsó is tehető.

(2) A megváltott kriptahelyet 2 éven belül be kell építeni. Ha a beépítés egyáltalán nem vagy az engedélynek megfelelően történik meg, a temető fenntartója az érdekelteket a munkálatok 60 napon belül történő elvégzésére felszólítja. A beépítés elmaradása esetén a befizetett díjat 20 % kezelési költség levonásával vissza kell téríteni, a kriptahely újból értékesíthető.

14. § (1) A düledező síremlékek, kripták helyreállítására a temető üzemeltetője a létesítőt, illetve annak örökösét felszólítja. Ha a felszólításra a helyreállítás nem történik meg, a jegyző a kezelő szervezet kérelmére elrendelheti a síremlék, sírbolt eltávolítását, illetve a sírboltba a további temetést megtilthatja.

Sírnyitás

15. § (1) A sír vagy sírbolt felnyitását az elhalt közeli hozzátartozója vagy az kérheti, aki eltemetéséről gondoskodott. A sír vagy sírbolt felnyitását az illetékes városi tisztiorvos engedélyezi.

a) Sírnyitás esetén az üzemeltető köteles betartani a Vhr. 35., 36., 37., 38., 39. és 40. §-ait, valamint az illetékes tisztiorvosi szolgálat előírásait.

b) Rátemetés esetén, amennyiben a síron síremlék van, a fejkő és fedlap lebontása minden esetben kötelező. A sírkeret elbontása esetén elbírálás szerint történik.

c) A lebontott sírkövet 15 napon belül vissza kell állítani, vagy el kell szállítani a rendelkezési joggal bíró hozzátartozónak.

d) Urnasírba helyezéséhez nem kell engedélyt kérni.

(2) Temető (temetőrész) kiürítésével összefüggésben szükséges áttemettetés vagy hamvasztás céljából történő sírnyitás esetén a sírnyitási engedély az eltemettető, illetve bármely hozzátartozó részére - a sorrendben előbbre álló hozzátartozók hozzájárulása nélkül - is megadható, ha az eltemettető vagy a sorrendben előbbre álló hozzátartozók az áttemettetésről vagy a maradványok elhamvasztásáról gondoskodnak.

(3) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír (kripta) felnyitására csak közérdekből adható engedély. Ázsiai kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, hólyagos himlőben, emberi takonykórban elhaltak sírját egy éven belül csak a nyomozóhatóság által elrendelt sírnyitási engedéllyel szabad felnyitni.

(4) Eltemetett holttest (holttestmaradványok) elhamvasztása céljából történő sírnyitást az illetékes városi tisztiorvos, közegészségügyi, járványügyi felügyelő a szükséges iratok, továbbá az elhalt halott vizsgálati bizonyítványa bejegyzései alapján engedélyezi, az engedély alapján a holttest elhamvasztható.

(5) Rendkívüli módon bekövetkezett halál esetén - az eltemetéstől számított 25 éven belül - a hamvasztáshoz szükséges sírnyitási engedély megadásához az elhalálozás helye szerint illetékes rendőrhatóság hozzájárulása szükséges.

16. § (1) A sírt az illetékes városi tisztiorvos, vagy megbízottja ellenőrzése mellett, utasításai szerint szabad felnyitni.

(2) A sírnyitásnál a sírnyitást végző dolgozókon kívül a hozzátartozók jelen lehetnek, de jelen kell lennie a temetőt kezelő szervezet megbízottjának is.

17. § A sírnyitásnál a Vhr. 35-40. §-a szerint kell eljárni.

Temetői rend

18. § (1) A temető rendjét szabályozó hirdetéseket a temetőben lévő hirdetőtáblákon kell közzétenni.

(2) Aki a sírt maga vagy egyénileg gondoztatja, az köteles a temető üzemeltetőjének előírásait betartani.

(3) A temetőben tartózkodni a megállapított és a temetőben kifüggesztett nyitvatartási időben lehet.

(4) A temetőben a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást kell tanúsítani.

(5) Járművel behajtani, közlekedni csak a temető kezelőjének engedélyével szabad.

(6) A temető területén csak sírok és kripták, urnafülkék díszítésére szolgáló tárgyakat (virág, dísznövény, váza, mécses stb.) szabad elhelyezni, egyéb tárgyak elhelyezésére a kezelő szervezet engedélye szükséges. Az engedély nélkül és a temető rendjét zavaró tárgyakat a kezelő szervezet jogosult eltávolítani.

(7) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat és egyéb növényzetet, épületeket stb. rongálni, vagy a sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat eltávolítani tilos.

(8) A sírhelyek gondozásával kapcsolatosan keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos, azt a kezelő szervezet által szemét összegyűjtésére, tárolására kijelölt helyen kell lerakni.

(9) A temető területén a talajt és a gyepet engedély nélkül felásni, a sírokat, urnasírokat kerítéssel körülhatárolni tilos.

(10) A temetőben meggyújtott gyertyát és mécsest a távozás előtt, illetve a záróra előtt fél órával gondosan el kell oltani, kivéve a zárt mécsest. Kivétel a halottak napjának hete, amikor a gyertyák és mécsesek égve maradhatnak, de a kezelő szervezet köteles ügyelni arra, hogy ne keletkezzen tűz.

(11) A temetőben 14 éven aluli gyermekek csak felügyelet mellett tartózkodhatnak.

(12) A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a kripták, síremlékek (urnafülkék) megrongálásáért - a kezelő szervezet részéről tanúsított gondatlanság, vagy szándékos károkozó magatartás esetét kivéve - a kezelő szervezetet felelősség nem terheli.

(13) A temetőt látogató közönség panaszait az üzemeltető által vezetett panaszkönyvbe bejegyezheti. A temető kezelője köteles a bejegyzett panaszokat a törvényes határidőn belül kivizsgálni, a panasztevőt tájékoztatni és a panasz okát megszüntetni.

(14)5

Vegyes és záró rendelkezések

19. § (1)6

(2)7

20. § A rendelet 2000. október 1-jén lép hatályba, egyidejűleg a 16/1994. (XII.1.) Kt. számú rendelet hatályát veszti.

Krupánszki Mihály polgármester s.k. Schindler Andrea körjegyző s.k.

1. melléklet

1. SZÁMÚ MELLÉKLET8

1. A temetési hely díjak, újraváltás díja

díj (Ft)

1.1.

Egyes sírhely 25 évre

17.000

1.2.

Kettes sírhely 25 évre

24.000

1.3.

Urnasírhely

9.000

1.4.

Gyermeksírhely

9.000

1.5.

Sírbolt (kripta) 2 személyes (60 évre)

50.000

1.6.

Sírbolt (kripta) 4 személyes (60 évre)

80.000

A díjak összegét a mindenkori hatályos ÁFA terheli.

2. A temetési hely díjak, újraváltás díja

díj (Ft)

2.1.

A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők díja

2.000

3. A temetői létesítmény, berendezés használati díj

díj (Ft)

3.1.

A temetői létesítmény használata (temetésenként)

12.000

A díj összegét a mindenkori hatályos ÁFA terheli.

4. Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

díj (Ft)

3.1.

Halotthűtés (megkezdett naponként)

1.100

3.2.

Sírhelynyitás

3.2.1.

Felnőtt sír kiásása

22.000

3.2.2.

Gyermek sír kiásása

7.500

3.3

Üzemeltető szakszemélyzetének igénybevétele (szertartásfelügyelet)

6.600

2. számú melléklet

SZERZŐDÉS
Kegyeleti közszolgálati szerződés
Amely létrejött Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzat (képviselője: Krupánszki Mihály polgármester; címe: 2066 Szár, Rákóczi F. u. 68.) továbbiakban mint Megbízó és a TÁMASZ Szerv. és Szolgáltató Bt. temetőüzemeltető (képviseli: Mózer Ferenc ügyvezető, címe: 2800 Tatabánya, Bánhidai ltp. 118.), továbbiakban mint Megbízott között a Szár Német Kisebbségi Települési Önkormányzat tulajdonában lévő köztemető üzemeltetésére, a következő feltételek szerint:
(1) Megbízó megbízza Megbízottat, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, valamint e törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) kormányrendelet alapján üzemeltesse a közigazgatási területén lévő temetőt.
(2) Megbízott a megbízást elfogadja.
2.a. A megbízott elismeri, hogy az állampolgárok szuverén joga eldönteni, kivel kívánnak temettetni.
(3) A megbízás határozott időre,
2000. október 1. napjától 2010. szeptember 30. napjáig szól.
(4) A Megbízottnak a temető üzemeltetésével kapcsolatos feladatai:

4.1. Biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit. Ennek keretében megszervezi és elősegíti a temetési szolgáltatások szakszerű és lehetőségeihez mérten a legmagasabb szintű lebonyolítását.

4.l.a. Biztosítja az üzemeltetés lebonyolításához a Vhr. 47-53. §-ában előírt szakképesítés szerinti és előírt számú dolgozó alkalmazását.

4.2. Összehangolja a szertartásokat, ennek részeként:

- igény szerint együttműködik az egyházi szertartások lebonyolításában.

4.3. Meghatározza és betartatja az önkormányzati temetőrendeletben előírt temetők rendjét, ennek keretében:

- tájékoztatja a temetőrendeletről, helyileg szokásos módon a temetőlátogatókat
- temetőkönyvet és sírboltkönyvet vezet a sírokról
- az eltemettetőnek és az arra jogosult hatóságoknak, abba betekintést enged, arról felvilágosítást nyújt
- megállapítja és betartja a temetők nyitvatartási idejét
- biztosítja a temetők nyitását, zárását.
4.3.a. Megbízott ügyfélfogadási ideje: székhely szerint: 7-15 óra, valamint éjjel-nappali ügyelet a 34/310-345 telefonszámon.

4.4. Temetés napján, gondoskodik a temetőbe szállított elhunytak átvételéről, illetve a temetési szolgáltatás céljára történő átadásról.

Üzemeltető, amennyiben a hozzátartozó másképpen nem rendelkezik, 24 órás készenléti ügyeletben ellátja a halottszállítás feladatát a település közigazgatási területén.

4.5. Biztosítja a ravatalozó technikai berendezéseinek és felszerelésének állandó karbantartását, évente a ravatalozóhelyiség és a hűtőhelyiség nagytakarítását, illetve elhasználódása esetén ezek cseréjét, saját költségén.

A ravatalozóépület belső állagának megóvása a Megbízott feladata. (A felmerülő hiányosságok megszűntetése: égőcsere, zárjavítás.)
Biztosítja a ravatalozóépület folyamatos fertőtlenítését és szükség szerint a falak meszelését, tapétázását, burkolását saját költségén.
A ravatalozóba 4 db szék beszerzése, az ún. Szent Mihály lova kiváltása testvivő kocsira 2 éven belül.

4.6. Igény szerint közreműködést biztosít a hatósági boncolásoknál.

4.7. Biztosítja a temetők infrastruktúrájának üzemben- és karbantartását, ezen belül:

- a meglévő utak, járdák, parkolók karbantartását (fűnyírás, hóeltakarítás, síktalanítás),
- biztosítja a temetőkapuk karbantartását és javítását, valamint a temetők kerítései állagának megóvását,
- a temetőn belül vízvezetékek és vízcsapok üzemeltetését, javítását a csurgalékvíz elvezetését,
- biztosítja temetőn belül a kiépített elektromos ellátás és világítás működtetését, karbantartását,
- a ravatalozók és hozzá tartozó helyiségek üzemképességét,
- viseli az elektromos energia felhasználásával kapcsolatosan a felhasznált áram 100 %-os megtérítését,
- az ún. református (5-ös) parcella lezárása élő sövénnyel,
- szovjet katonák sírhelyének évenkénti rendbetétele.

4.8. Biztosítja a temetők tisztán- és jókarban-tartását, amely magában foglalja:

- a szükség szerinti sepréseket,
- évi két alkalommal a hagyományos sírok közötti kaszálást,
- a hantnélküli parcellákban a folyamatos fűnyírást,
- a temetői hulladék összegyűjtését és elszállítását szükség szerint végzi,
- a meglévő szemétgyűjtő helyeken fából készült, a környezetbe illő hulladéktárolók kiépítése,
- viseli az ezekkel kapcsolatos költségeket.

4.9. Biztosítja a temetőben kivágott fák pótlását és a parkosítást.

4.10. Értékesíti a temetői sírhelyek, sírboltok és urnahelyeket az Önkormányzat temetői rendelete, vagy díjszabása alapján, ezen belül:

- új urnafülkék beszerzése, telepítése és értékesítése a Megbízott feladata.

4.11. Zárt temetőre és építményeire a Megbízott részéről, biztosítás kötése nem kötelező.

4.12. A felügyeletet gyakorló jegyző vagy megbízottja részére az ellenőrzést és nyilvántartásba betekintést lehetővé teszi a parcella kialakítására a temető bezárására, igény szerint javaslatot készít.

4.13. Temetési helyek kiadásának rendje:

- Sírhelyet az üzemeltető által megbízott személynél lehet igényelni vagy közvetlenül az üzemeltető vezetőjénél.
- A sírhelygazdálkodás, illetve a területgazdálkodás elveit a képviselő-testület megbízottjai és az üzemeltető temetőbejárás keretében rögzítik. Cél: ún. egyes sírhelyek kiadása, melyek mélyített sírásással biztosítják a rátemetés lehetőségét.
- Sírhelyek lehetnek: egyes sírhely, dupla sírhely, sírbolt (kriptahely), gyereksírhely, urnasírhely, melyek méretei az országos előírással azonosak, illetve a helyi temetőrendeletben kerülnek meghatározásra.
- Amennyiben hamvak urnasíremlékben történő elhelyezését igénylik, az üzemeltető gondoskodik annak beszerzéséről, helyének kijelöléséről.

5. Pénzügyi elszámolások:

5.1. Megbízott az üzemeltetést megbízó részére díjazás nélkül végzi.

5.l.a. A temető üzemeltetésével kapcsolatos költségek:
- a kiadásokról, költségnemenként, munkafajtánként külön nyilvántartást kell vezetnie,
- a kiadásokat az üzemeltető közvetlenül viseli a fent megjelölt külön esetek kivételével.
5.2. A temető üzemeltetésével kapcsolatos bevételek:
- a bevételekről nyilvántartást kell vezetni
- e szerződés melléklete a szolgáltatói árjegyzék (A díjak az ezt követő években az infláció mértékével növelhetők.)
- a sírhely és urnahely értékesítése és megváltásának bevétele.
5.3. Az önkormányzati vagyontárgyak használata:
Ehhez leltár szükséges. Az a cél, hogy az önkormányzati vagyon minősége ne sérüljön, a szerződés lejártával (amortizációra figyelemmel), további használatra célszerűen visszakerüljön az Önkormányzathoz.
A személyekkel kapcsolatos követelmények:
Megkívánható a feladattal arányban álló létszámú, szakképzett személy foglalkoztatása. Ha alvállalkozásban végez feladatot, ezért már az üzemeltető viseli a felelősséget (pl. szakszemélyzet).
Az ellenőrzésre jogosultak:
Jegyző ellenőrzési jogosítványai nemcsak a helyszíni ellenőrzés eszközét jelenti. Körülírható, hogy milyen információkat, tájékoztatásokat igényelhet a polgármesteri hivatal. Szabálysértés esetén önkormányzati rendelet szerint eljárás történik.
A számviteli elkülönítés szabályai:
Az üzemeltető a számviteli szabályoknak megfelelően az üzemeltetéssel, illetve fenntartással összefüggő bevételeit és kiadásait elkülöníti a temetkezési szolgáltatástól, illetőleg más gazdasági tevékenységétől. Ennek a nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie a kegyeleti közszolgáltatás díjainak, vállalkozók által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás, illetve a temetési helyek díja megállapítására. Erről az Önkormányzat jegyzőjét június 15. és december 15-i fordulóponttal tájékoztatni köteles. Az üzemeltető köteles törekedni a bevétel és kiadások egyensúlyára, a többletbevétel felhasználásáról az önkormányzat dönt.
A birtokba adás szabályai:
Az üzemeltető működésének kezdő napja.
A szerződést a polgármester és a vállalkozó írja alá az általános szabályoknak megfelelően.
5.4. Megbízó kötelezettséget vállal arra, hogy az éves költségvetési tervben meghatározott feladatok ellátására a Megbízott javaslata alapján a nagyobb beruházások elvégzését, pénzügyileg finanszírozza.

6. Megbízott jogai:

6.1. Saját nevében, korlátlan temetési szolgáltatás szervezése.

6.2. Az üzemeltetőre vonatkozó kötelezettségek szerződésben érvényesítése a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozóval szemben.

6.3. Temetőn belüli ügyekben, tevékenységek szabályozásában közvetlenül eljár.

7. A temető tulajdonosa, a Megbízó kötelezettségei:

7.1. A kegyeleti igényeknek, törvényi, rendeleti és műszaki előírásoknak megfelelő létesítmények megépítése, bővítése, külső felújítása, ezek részeként:

- a ravatalozás és gyászszertartás lebonyolítására alkalmas helyiségek,
- a halottak tárolásához szükséges helyiség biztosítása.
7.2. A temetőkben elektromos ellátás, vízellátás feltételeinek megteremtése, illetve a lakossági felhasználás miatt a vízdíjak költségének megtérítése.
7.3. A temetők és ravatalozóitól a sírhelyparcellák megközelítéséhez utak, járdák, parkolók építése, felújítása, temetők bekerítése, felújítása.
7.4. Temetői rendelet megalkotása.
7.5. A temetőüzemeltető ellenőrzése, arra jogosult szervezet, személy kijelölése.
7.5.1. Az üzemeltető feladatai végrehajtását a jegyző, illetve az általa megbízott személy bármikor ellenőrizheti, az ellenőrzés tapasztalatait, illetve az észrevett hiányosságokat az üzemeltető megbízottjának szóban vagy írásban észrevételezheti, aki köteles 3 napon belül a hiányosságokat megszüntetni.
7.6. Temetői illemhelyek létesítése 2004. szeptember 30-ig.

8. Felmondás szabályai:

8.l. A megbízást a szerződő felek a megbízás időtartama alatt csak rendkívüli okra hivatkozással, az adott naptári év június 30. vagy december 31. napjára mondhatják fel.
8.2. Megbízó részéről, rendkívüli ok lehet:
- az üzemeltető által elkövetett sorozatos és súlyos kegyeletsértés ténye,
- a meghatározott feladatok elmulasztása sorozatosan akadályozza a temetési szolgáltatást,
- lehetetlenné teszi az ellenőrzésre jogosultak ellenőrző munkáját,
- a törvényben, rendeletekben meghatározottak sorozatos megsértése.
8.3. Megbízott részéről rendkívüli ok lehet:
- e szerződés feltételeinek egyetértés nélküli és egyoldalú, anyagi hátrányt okozó vagy temetési szolgáltatást akadályozó megváltoztatása,
- az üzemeltetés, fentiekben említett feladatainak megakadályozása.
8.4. A rendkívüli ok miatti felmondás az egymással szembeni, jogos anyagi követeléseket nem teszi semmissé.
8.5. Az azonnali felmondási körülményre a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. az irányadó.

9. Leltár:

a) A ravatalozó, a ravatalozó felszerelési tárgyai, valamint a halotthűtő az Önkormányzat tulajdonát képezik.

b) A szári köztemető 9693 m2, ravatalozója 2000. év augusztusában kívül-belül felújításra került, rendelkezik 1 db, 2 személyes halottashűtővel, vízvételi lehetőséggel bír a korábban telepített vízvezetékrendszer által, részben fásított, 90 %-ban bekerített, fő közlekedési útja szilárd burkolatú. A főbejáratnál zárható kapu, a többi részen élő sövény, illetve összefüggő orgonafák adják a kerítés gerincét, melyet három helyen szakít meg kommunális szemétgyűjtő hely.

10. Egyebek:

- Üzemeltető felelősséggel kinyilvánítja, hogy mint temetkezési szolgáltató a kormányi rendeletben meghatározott szakmai követelményeknek megfelel, köztartozása nincs.
- Üzemeltető mint temetkezési szolgáltató tudomásul veszi, hogy más vállalkozó temetkezési szolgáltatását a versenytörvény szellemében nem akadályozza, csak a helyi temetői rendeletben meghatározott díjat alkalmazza minden esetben.
- Üzemeltető köteles vizsgálni a sírhely feletti rendelkezési jogot és annak szellemében eljárni.
- Üzemeltető köztemetés esetén, amennyiben a helyi Önkormányzat költségviselő temetői és sírhelydíjat nem számol fel, temetési szolgáltatásaiból kedvezményt ad.
- Üzemeltető elkészíti a temető mértékarányos vázlatát.
- Üzemeltető más temetkezési szolgáltató esetében köteles a lebonyolítást felügyelni.
- Temetkezési szolgáltatást bárki végezhet, aki megfelel a törvényi előírás feltételeinek. A sírásás minden esetben az üzemeltető feladata.
- Ügyfélszolgálatot az üzemeltető helyi megbízottja útján lát el szükség szerint, halálozás esetén üzemeltető személyesen áll a hozzátartozók rendelkezésére.

11. Ezen szerződésben nem szabályozott kérdésekben az 1999. évi XLIII. törvény, valamint a 145/1999. (X.l.) Kormányrendelet, továbbá a Ptk. szabályai az irányadók.

12. A felek a vitatott kérdéseket tárgyalás útján igyekeznek rendezni.

Egyetértés hiányában kölcsönösen kikötik és elfogadják a Tatabányai Városi Bíróság illetékességét.
Szár, 2000. szeptember 30.
Megbízott képviseletében Megbízó képviseletében
Krupánszki Mihály
polgármester
1

Módosította a 21/2000. (XII.10.) Kt. számú rendelet. Hatályos: 2000. december 10. napjától.

2

Módosította a 21/2000. (XII.10.) Kt. számú rendelet. Hatályos: 2000. december 10. napjától.

3

Módosította a 21/2000. (XII.10.) Kt. számú rendelet. Hatályos: 2000. december 10. napjától.

4

Módosította a 21/2000. (XII.10.) Kt. számú rendelet. Hatályos: 2000. december 10. napjától.

5

Hatályon kívül helyezte a 21/2000. (XII.10.) Kt. számú rendelet. Hatálytalan: 2000. december 10. napjától.

6

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2012. június 1. napjától.

7

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (V.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2012. június 1. napjától.

8

Utoljára módosította a 14/2012. (XII.12.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. január 1. napjától.