Szár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról

Hatályos: 2021. 11. 13

Szár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról

2021.11.13.

Szár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed azon természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, amelyek Szár Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatainak ellátásában részt vesznek, vagy az Önkormányzat által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat igénybe veszik.

2. § Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § a) pontjában foglaltakon túl a Kultv. 76. § d) pontjában foglaltak szerint a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását, mint közművelődési alapszolgáltatást szervezi meg.

3. § Az Önkormányzat a 2. §-ban foglalt közművelődési alapszolgáltatásokon felül az alábbi közművelődési feladatokat is elláthatja:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

f) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása, valamint

i) a helyi civil szervezetek, önszerveződő közösségek kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése.

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a

a) Petőfi Sándor Közösségi Tér (helyszín: 2066 Szár, Rákóczi Ferenc utca 102.) mint integrált közösségi és szolgáltató tér

b) Közösségi Ház Közösségi Tér (helyszín: 2066 Szár, Rákóczi Ferenc u. 53.) mint közösségi tér

elnevezésű közösségi színterek fenntartásával és működtetésével biztosítja.

(2) A közösségi színterek használatának szabályait az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásához az Önkormányzat igényli és elősegíti a nemzetiségi önkormányzat, a civil szervezetek, egyéb közösségek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságok közreműködését.

5. § Az Önkormányzat a települési könyvtári ellátást a megyei hatókörű városi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével biztosítja, amelyhez az igénybe vett szolgáltatások fogadására a Petőfi Sándor Közösségi Tér (2066 Szár, Rákóczi Ferenc utca 102.) mint integrált közösségi és szolgáltató térben működő könyvtári, információs és közösségi hely elnevezésű könyvtári szolgáltató helyet működtet.

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása

a) a saját bevétel,

b) a központi költségvetésből származó normatív támogatás,

c) a központosított előirányzatokból származó összeg és

d) az elkülönített állami pénzalapokból és egyéb szervezetektől pályázati úton elnyert összeg.

(2) Az Önkormányzat a közösségi színtér biztosításán túl közművelődési feladatainak végrehajtását a 4. § (3) bekezdés szerinti együttműködő egyéb szervezetek és magánszemélyek támogatásával is biztosítja.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásának a szabályairól szóló 15/2015. (VI.24.) önkormányzati rendelet.

Németh Norbert polgármester

Dr. Berkovics Gergely jegyző