Szár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021 (III.1.) önkormányzati rendelete

Szár Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 02- 2021. 07. 23

Szár Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021 (III.1.) önkormányzati rendelete

Szár Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Szár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szár Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat 2021. évi intézményekkel összevont költségvetésének

  • a) bevételi főösszegét 454 871 904 Ft-ban
  • b) kiadási főösszegét 454 871 904 Ft-ban

állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2021. évi költségvetési

  • a) bevételeinek összegét 213 266 754 Ft-ban
  • b) kiadásainak összegét 444 613 675 Ft-ban

állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat 2021. évi finanszírozási

  • a) bevételeinek összegét 241 605 150 Ft-ban
  • b) kiadásainak összegét 10 258 229 Ft-ban

állapítja meg.

(4) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat előző évi költségvetési maradványának az összegét 231 346 921 Ft-ban állapítja meg, amelyet az Önkormányzat 2021. évi költségvetési egyenlegében mutatkozó hiány belső finanszírozására vesz igénybe.

(5) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Önkormányzat

  • a) költségvetési egyenlegének (hiánynak) az összegét: - 231 346 921 Ft-ban;
  • b) maradvánnyal korrigált egyenlegének összegét: 0 Ft-ban

állapítja meg.

2. § Az 1. §-ban megállapított költségvetési főösszegek részletezését kiemelt előirányzatonként működési és felhalmozási cél szerinti bontásban, valamint a költségvetés egyenlegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban az 1. melléklet tartalmazza.

3. § Az Önkormányzat intézmények nélküli költségvetési főösszegeinek részletezését kiemelt előirányzatonként működési és felhalmozási cél szerinti bontásban, valamint a költségvetés egyenlegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

4. § A Szári Közös Önkormányzati Hivatal költségvetési főösszegeinek részletezését kiemelt előirányzatonként működési és felhalmozási cél szerinti bontásban, valamint a költségvetés egyenlegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

5. § Az Önkormányzat intézmények nélküli, a Szári Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi költségvetési bevételeit kiemelt előirányzatok, rovatok, feladatellátás szerinti bontásban az 4-5. melléklet tartalmazza.

6. § Az Önkormányzat intézmények nélküli, a Szári Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi költségvetési kiadásait kiemelt előirányzatok, rovatok, feladatellátás szerinti bontásban az 6-7. melléklet tartalmazza.

7. § Az Önkormányzat a működési kiadások között 2021. évben 19 378 744 Ft tartalékot képez, melyet az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására használ fel. A tartalék összegét és részletezését a 8. melléklet tartalmazza.

8. § Az Önkormányzat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (a továbbiakban: Gst.) 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét éves bontásban, valamint az Önkormányzat a Gst. 45. § (1) bekezdés szerinti saját bevételeinek részletezését tárgyévi és a költségvetési évet követő három évre az adósságot keletkeztető ügyletekből származó tárgyévi fizetési kötelezettségei megállapításához a 9. melléklet tartalmazza.

9. § Az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének azon fejlesztési céljait, amelynek megvalósításához a Gst. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé a 10. melléklet tartalmazza.

10. § Az Önkormányzat 2021. évi létszámkeretét az 11. melléklet tartalmazza.

11. § (1) A polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. § (2) bekezdésére figyelemmel jogosult az e rendeletben megjelenő valamennyi önkormányzati bevételi és kiadási előirányzat módosítására, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra, a költségvetésben szereplő előirányzatoknak az általános tartalékkal, céltartalékkal szemben történő módosítására 500 000 Ft összeghatárig.

(2) Az Önkormányzat kiadási előirányzatait, a meghatározott céllal kapott működési célú támogatások államháztartáson belülről, felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a működési célú átvett pénzeszközök, és a felhalmozási célú átvett pénzeszközök kiemelt bevételi előirányzatainak egyidejű növelésével a polgármester megemelheti.

(3) Az Önkormányzat kiemelt előirányzatain belüli rovatok között a polgármester vagy az általa írásban kijelölt személy átcsoportosítást hajthat végre.

(4) Az (1) - (3) bekezdésben foglalt átcsoportosítás, előirányzat módosítás a döntést követő legközelebbi költségvetésmódosítás során kerül átvezetésre.

12. § (1) A költségvetési szerv kiadási előirányzatait, a meghatározott céllal kapott működési célú támogatások államháztartáson belülről, a felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a működési célú átvett pénzeszközök, és a felhalmozási célú átvett pénzeszközök kiemelt bevételi előirányzatainak egyidejű növelésével a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben, a polgármester jóváhagyásával megemelheti.

(2) A költségvetési szerv kiemelt kiadási előirányzatai között a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben, a polgármester jóváhagyásával, átcsoportosítást hajthat végre.

(3) A költségvetési szerv kiemelt előirányzatian belüli rovatok között a költségvetési szerv vezetője saját hatáskörben átcsoportosítást hajthat végre.

(4) Az (1) - (3) bekezdésben foglalt átcsoportosítás, előirányzat módosítás a döntést követő legközelebbi költségvetésmódosítás során kerül átvezetésre.

13. § Költségvetési szervnél az egységes rovatrend K1102. Normatív jutalmak és a K1103. Céljuttatás, projektprémium rovatai költségvetési kiadási előirányzatai terhére a költségvetési évben együttesen az egységes rovatrend K1101. Törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 10 %-áig vállalható kötelezettség.

14. § (1) A polgármester – a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett – 500 000 Ft értékhatárig önállóan dönthet forrásfelhasználásról.

(2) Az általános tartalék feletti rendelkezési jogát a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

15. § A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (4) bekezdése alapján e rendeletben szabályozott értékhatárokat az Önkormányzat a költségvetés végrehajtásával kapcsolatban a következőkben állapítja meg:

  • a) Értékpapír kibocsátása értékhatárra tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.
  • b) Az értékpapír vásárlás, értékesítés, és visszavásárlás jogát a képviselő-testület 500 ezer forintig terjedő értékhatárig átruházza a polgármesterre. A polgármester a finanszírozási művelet megtörténtét követő következő Képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.
  • c) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a Képviselő-testület hatásköre.
  • d) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betételhelyezésről a betét elhelyezését követő testület-ülésen tájékoztatja a testületet.
  • e) A szabad pénzeszközként lekötött betét visszavonására 500 ezer forint értékhatárig jogosult a polgármester, a visszavonásról következő Képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

16. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

Németh Norbert polgármester

Dr. Berkovics Gergely jegyző

1. melléklet

1.melléklet.pdf

2. melléklet

2. melléklet.pdf

3. melléklet

3. melléklet.pdf

4. melléklet

4. melléklet.pdf

5. melléklet

5. melléklet.pdf

6. melléklet

6. melléklet.pdf

7. melléklet

7. melléklet.pdf

8. melléklet

8. melléklet.pdf

9. melléklet

9. melléklet.pdf

10. melléklet

10. melléklet.pdf

11. melléklet

11. melléklet.pdf