Szár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szári Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői jogállásának egyes kérdéseiről

Hatályos: 2022. 01. 20
a Szári Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői jogállásának egyes kérdéseiről
Végső előterjesztői indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) 234. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a helyi önkormányzatnak tárgyévenként kell megállapítania az illetménykiegészítés mértékét. A jogalkotás elmaradása esetén várhatóan a javaslattételnél erősebb felügyeleti eszközeivel volna kénytelen élni a Kormányhivatal.
A Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. tv. 61. § (6) bekezdésében foglaltak szerint a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2022. évben - az önkormányzat saját forrásai terhére - a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot.
A rendelet megalkotása az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, előzetes bejelentéssel az önkormányzati rendelet megalkotójának nem kell élnie.