Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 13/2003.(VII.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 21- 2015. 08. 08

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2003 (VII. 29.) Kt. számú

RENDELETE

a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

 (A 14/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelettel együttes szerkezetben.)

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az egyes helyi közszolgáltatások köztelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. törvény 4. § (4) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLII. törvény 23.§-ban kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a 241/2000.(XII.23.) Kormányrendeletben, 242/2000.(XII.23.) Kormányrendeletben, valamint a 213.(XI.14.) Kormányrendeletben foglaltakra – az alábbi rendelet alkotója:



Általános rendelkezések



1.§ (1) Kincsesbánya Községi Önkormányzata Képviselő-testülete a települési folyékony hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására és tartalommentes elhelyezésére helyi közszolgáltatást szervez és e tevékenységek ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételének célja a köztisztasággal, településtisztasággal, a közegészségüggyel, valamint a természeti környezet védelmével összefüggésben e tevékenységek kiszámítható, biztonságos és ellenőrizhető ellátása.

(3) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátására vonatkozó helyi közszolgáltatás Kincsesbánya község egész közigazgatási területére kiterjed.

(4) E rendelet alkalmazásában:

Települési folyékony hulladék: a szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül el nem vezetett szennyvíz, amely emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi árokrendszerből, valamint a gazdasági, de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységekből származik.

2.§ Kincsesbánya község területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult közszolgáltató a Dunántúli Regionális Vízmű Rt. Fejér Megyei Igazgatósága (8000 Székesfehérvár, Bakony u. 8.) – a továbbiakban:       Közszolgáltató.

3.§ (1) Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa, használója, a tulajdonosok, illetve használók közössége (a továbbiakban: tulajdonos) az1.§ (1) bekezdésében foglalt helyi közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik és gyűlik össze. A tulajdonos köteles a települési folyékony hulladékgyűjtésre, elszállításra és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét bejelenteni a jelen rendeletben kijelölt Közszolgáltatónak.

(2) Az ingatlan tulajdonosa – az 5.§ (1) bekezdésének második mondatában foglalt kárenyhítés esetén kivéve – kizárólag e rendelet 2. §-ában kijelölt Közszolgáltató szolgáltatását veheti igénybe.

(3) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló helyi közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszony a tulajdonos és a 2. § szerinti Közszolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a Közszolgáltató a tulajdonost a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről írásban értesítette, illetve felhívás közzététele útján tájékoztatta.

(4) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek fogyasztói, illetve gazdasági tevékenysége során települési folyékony hulladék keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett hulladékgyűjtést nem kötelesek igénybe venni, feltéve, hogy a gazdálkodó szervezet a hulladék hasznosítására vagy ártalmatlanítására vonatkozó kötelezettségét

  1. a jogszabályokban meghatározott feltételekkel, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesít, vagy


  1. b) az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével teljesíti.


A település folyékony hulladék elhelyezésével kapcsolatos kötelezettség


4.§1 A közszolgáltató a közszolgáltatatási szerződés alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését követően a Kincsesbánya-Isztimér közös szennyvíztisztító telepre, Fehérvárcsurgó külterület 0192/32 hrsz.-ú ingatlanra történő beszállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatást biztosít.


A folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási munkák ellátása, a Közszolgáltató kötelezettségei


5.§ (1) A Közszolgáltató – munkaszüneti napra eső teljesítési határidő kivételével – mindenkor köteles a tulajdonos bejelentésétől számított 48 órán belül a szolgáltatást elvégezni. Amennyiben e határidőn belül a szolgáltatást nem végzi el, az ingatlantulajdonos a kár enyhítése érdekében jogosult más szolgáltatót igénybe venni, és az elmaradt szolgáltatást a Közszolgáltató költségére elvégeztetni.

(2) A Közszolgáltató a rendkívüli kárelhárítás körében munkaszüneti napon is köteles teljesíteni.

(3) A Közszolgáltató a települési folyékony hulladék elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel stb.) alapján feltételezhető, hogy a szennyvíz-leürítőbe a vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján nem engedhető.

6.§ (1) Megtagadás esetén a Közszolgáltató laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles.

(2) Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat eredményként a folyékony hulladék nem tekinthető települési folyékony hulladéknak, úgy a Közszolgáltató – a laboratóriumi vizsgálat igazolt költésgének a megrendelőre történő áthárításával - a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadhatja az elszállítást.

7.§ (1) A Közszolgáltató köteles a települési folyékony hulladék eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat öt évig megőrizni.

(2) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.


Az ingatlantulajdonos jogai, kötelezettségei


8.§ (1) Az ingatlan tulajdonosa az ingatlanán keletkező szennyvíz elszállításáról a jelen rendeletben foglaltak szerint köteles gondoskodni a közszolgáltatást ellátó Közszolgáltató igénybevételével.

(2) A települési folyékony hulladék gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa köteles oly módon végezni, hogy a közegészségügyi előírásokat ne sértsen, a környezetet ne veszélyeztessen, másoknak kárt és érdeksérelmet ne okozzon.

(3) A folyékony hulladékot a tulajdonos az ingatlanon belül az építési hatóság által engedélyezett, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj- vagy talajvízszennyezést.

9.§ A tulajdonos a közszolgáltatás végzésével kapcsolatos kifogás estén panaszt tehet a Közszolgáltatónál, amennyiben intézkedés nem történik, a Polgármesteri Hivatalban.


A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást nyújtó Közszolgáltató kiválasztásának szabályai, a szerződés megkötése


10.§ (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást nyújtó Közszolgáltató kiválasztása nyilvánosan meghirdetett pályáztatással történik.

(2) A pályázat nyertese a jogszabályokban, valamint a pályázati kiírásban meghatározott feltételeknek megfelelő, összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő pályázó.

(3) A Képviselő-testület a pályázat nyertesének egy Közszolgáltatót – több pályázó együttes pályázata esetén a pályázatban pályázatnyertesség esetére megnevezett, a képviselet jogával felruházott pályázót – jelöl ki.

(4) Nem köteles az önkormányzat pályázatot kiírni, ha a közszolgáltatás szervezésére irányuló kötelezettségének más önkormányzat által szervezett, illetve működtetett közszolgáltatáshoz való csatlakozással tesz eleget.

(5) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell, hogy a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás elvégzésére az pályázhat, aki a jogszabályokban foglalt szakmai és egyéb következményeknek megfelel, továbbá tulajdonába, üzemeltetésében, vagy egyéb szerződéses jogviszony alapján a szennyvíz elhelyezésére és ártalmatlanítására alkalmas szennyvíztisztító művel rendelkezik.

11.§ (1) A pályázat nyertesével (több pályázó együttes pályázata esetén a képviseleti joggal felruházott nyertessel) a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat szerződést köt.

(2) A szerződés az abban meghatározott 10 évre szól. A szerződésben a szolgáltató kötelességeként kell meghatározni a pályázati kiírásban megjelölt feltételeket, továbbá a benyújtott pályázatban szereplő vállalásokat.

(3) A szerződésben rögzíteni kell továbbá különösen:

  1. a települési folyékony hulladék elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét,


  1. a települési folyékony hulladékok gyűjtésének módját,


  1. a települési folyékonyhulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési módját,


  1. a leeresztő helyek megnevezését,


  1. a közszolgáltatás finanszírozásának módját és feltételeit,


  1. a szoláltatónak a lakosság felé irányuló tájékoztatási kötelezettségét,


  1. a szerződés módosításának lehetséges okait és eljárási rendjét.


(4) Ha a közszolgáltatási szerződés határozott ideje lejár és a 12.§ (2) bekezdés alapján kiírt pályázat eredménytelenül zárult, vagy a Közszolgáltató más okból nem képes a közszolgáltatás ellátására, a polgármester legfeljebb 6 hónapi időtartamra megbízást adhat – pályázat nélkül – a közszolgáltatás teljesítésére, amíg új Közszolgáltató pályázaton történő kijelölésre nem kerül sor. A polgármester által adott megbízást a Képviselő-testület legfeljebb további 3 hónappal meghosszabbíthatja.

12.§ (1) A szerződést mindkét fél 9 hónapos felmondási idővel írásban kártérítési kötelezettség nélkül felmondhatja. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

(2) A szerződés lejártát megelőzően legalább 6 hónappal vagy a felmondás kézhezvételét követő 3 hónapon belül a Képviselő-testület újabb pályázatot ír ki a közszolgáltatás ellátására.

(3) A képviselő-testület a kötelező közszolgáltatás ellátásának, valamint a szerződés végrehajtásának tapasztalatait évente értékeli.

(4) E rendeletnek a Közszolgáltatóval kötendő szerződés tartalmi elemire vonatkozó rendelkezései külön szerződési kikötés hiányában is, illetve akkor is a szerződés részévé válnak, ha a felek eltérően rendelkeznek.


A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás díja


13.§ (1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa díjat köteles fizetni.

(2)2 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, ártalmatlanítása esetében a közszolgáltatásért az igénybevevő közszolgáltatási díjat köteles fizetni, a közszolgáltató árkalkulációja alapján a képviselő-testület által meghatározott mértékben, melyet a közszolgáltatási szerződés tartalmazza.

(3) Lakossági megrendelés esetén a fizetendő díj az e rendeletben megállapított díj és a Közszolgáltató által a mindenkori éves költségvetésről szóló törvénynek „a helyi önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatok” tárgyú melléklete szerint a „Település folyékony hulladék ártalmatlanításának támogatása” címén igényelhető költségvetési támogatás különbsége.

14.§ (1) A szolgáltatási díj a gyűjtés és szállítás illetve a fogadás díjából tevődik össze. A díjat az elszállított településsel folyékony hulladék mennyisége után köteles a tulajdonos megfizetni.

(2) A Közszolgáltató a szerződés megkötését követően minden évben egy alkalommal kezdeményezheti a díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – önköltségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket is tartalmazó – változása mértékének függvényében.

(3) A Közszolgáltató vagy megbízottja a szolgáltatási díjról számlát állít ki, melyet a közszolgáltatás igénybe vevő lakosság a közszolgáltatás igénybevételét követően azonnal, gazdálkodó szervezet 15 napon belül köteles kiegyenlíteni. Tizenöt napon túli kiegyenlítés esetén a Közszolgáltató a megfizetni elmulasztott összeg után a Ptk. által meghatározott mértékű késedelmi kamatot számít fel.

(4) A tulajdonost a Közszolgáltató vagy megbízottja írásban szólítja fel az elmaradt díj, illetve kamat megfizetésére. Az írásbeli felszólítás tulajdonos általi kézhezvételét követő 30 nap eredménytelen elteltével a díjhátralék adók módjára behajtható.

15.§ (1) A kötelező közszolgáltatás díját tartalmazó számla szolgáltatással összefüggő adataival kapcsolatban a tulajdonos a Közszolgáltatónál, a számlázással kapcsolatban pedig a díj beszedőjénél (a Közszolgáltató megbízottjánál) kifogást emelhet. A kifogásnak a kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs.

(2) Az írásban tett kifogásra a Közszolgáltató vagy megbízottja – egyet nem értése esetén is – 30 napon belül, írásban válaszolni köteles.

(3) Ha a túlszámlázást megállapító kifogásnak a Közszolgáltató vagy megbízottja helyt ad, a többletösszeget és időarányos kamatait visszafizeti, vagy a tulajdonos kérésére az esedékes díjfizetési kötelességbe betudja.


Ellenőrzés


16.§ A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos köztisztasági és egyéb kötelezettségek ellenőrzését a jegyző köteles megszervezni az alábbiak szerint:

  1. Az önkormányzat nyilvántartást vezet a csatornaszolgáltatással nem rendelkező tulajdonosok esetében.
  2. A nyilvántartásban rögzíteni kell a tulajdonosok alapadatain kívül (név, fogyasztási hely, stb.) a fogyasztott víz mennyiségét, az ártalmatlanításra elszállított folyékony hulladék mennyiségét. Az adatokat a Közszolgáltató adja meg minden félévet követő hó 20-ig.
  3. Az adatok kiértékelését az önkormányzat végzi el félévente. Megvizsgálja, hogy az ivóvízfogyasztásnak hány %-át szállíttatta el a tulajdonos. Azokat az ingatlantulajdonosokat,akiknél ez az arány kevesebb, mint 70 %, az önkormányzat felszólítja a hiányzó mennyiség elszámolására.




Hatályba léptető rendelkezések


17.§ Ez a rendelet 2003. szeptember 1-én lép hatályba.



                          Bajkai János                                                       Szili Gyula

                          polgármester                                                          jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem:


Kincsesbánya, 2003. július 29.


                                                                  Szili Gyula

                                                                      jegyző


1.Módosította a 14/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2013. december 21. naptól.

2.Módosította a 14/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelet, hatályos: 2013. december 21. naptól.