Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (I.27.) önkormányzati rendelete a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról

Hatályos: 2014. 01. 28- 2014. 08. 09

                                      

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2014. (I.27.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról



Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselô-testülete a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

                                                                                                                           



1. Általános rendelkezések


1. §   (1)  Az önkormányzat megnevezése: Kincsesbánya Községi Önkormányzat

  1. Az önkormányzat székhelye: 8044 Kincsesbánya, Kincsesi u. 39.
  2. Működési területe: Kincsesbánya község közigazgatási területe
  3. A Képviselő-testület hivatalának neve: Kincsesbányai Közös Önkormányzati Hivatal 8044 Kincsesbánya, Kincsesi u. 39. (a továbbiakban: Hivatal).
  4. A Képviselő-testület tagjainak száma: 6 fő és 1 fő polgármester.
  5. Kincsesbánya községben a polgármester főállású.
  6. Az önkormányzat tevékenységét szakfeladatonként a 1. függelék tartalmazza
  7. A polgármester és a képviselők nevét az 2. függelék tartalmazza.


2. §   (1) Az önkormányzat jelképei: a címer és a zászló.

(2) Az önkormányzat jelképeit és azok használatának rendjét külön rendelet szabályozza.


3. § Az önkormányzat hivatalos testvérvárosi kapcsolatot tart fenn Romániában Koronka településsel.


4. § A lakosság helyben szokásos módon történő tájékoztatása a községháza faliújságján, hirdetőtábláin és az önkormányzat honlapján (www.kincsesbanya.hu) keresztül valósul meg.


2. A Képviselő-testület ülései, azok előkészítése


5. §  (1)  A Képviselő-testület alakuló, rendes és rendkívüli ülést tart.

       (2)     Az alakuló ülést a választást követő 15 napon belül össze kell hívni. Az összehívásról a megválasztott polgármester gondoskodik. Az ülést a korelnök nyitja meg és vezeti a polgármester eskütételének megtörténtéig. Az alakuló ülésen a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatást ad a választások lebonyolításáról és eredményéről. Ezt követően a polgármester és a települési képviselők esküt tesznek. Az alakuló ülésen kerül sor az alpolgármester megválasztására, a polgármester és az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítására is.

       (3) a) A Képviselő-testület rendes ülését  a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester az önkormányzat székhelyére hívja össze.

       b) Amennyiben a tárgyalandó napirend vagy körülmény indokolja, a testület ülése a székhelyen kívül máshová is összehívható.

       c) A polgármesteri és alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén a Képviselő-testület ülését a korelnök hívja össze.

       (4) a) Az ülés meghívóját és az előterjesztéseket a képviselőknek, a bizottságok nem képviselő tagjainak, tanácskozási joggal meghívottaknak olyan időpontban kell megküldeni, hogy azok azt az ülés előtt legalább 5 nappal megkapják.

       b) A meghívót a helyben szokásos módon, a községháza faliújságján, hirdetőtábláin és az önkormányzat honlapján (www.kincsesbanya.hu)  kell közzétenni.

(5) Sürgős, halasztást nem tűrő esetben a képviselő-testület rendkívüli ülést tart, melyre az ülés előtt 24 órával is kiküldhető a meghívó. Erre bármilyen értesítési mód igénybe vehető, a sürgősség okát azonban indokolni kell.


6. § (1)  A Képviselő-testület működésének alapja – a program végrehajtását is célzó – munkaterv, amely egy évre előre készül.

       (2)     A munkaterv tervezetét a polgármester irányításával a jegyző állítja össze, s a polgármester terjeszti jóváhagyás céljából a Képviselő-testület elé a tárgyévet megelőző december 31-ig.

       (3)     A munkaterv főbb tartalmi elemei:

a) a Képviselő-testületi ülések tervezett időpontjai, napirendjei,

b) a közmeghallgatást igénylő napirendek megjelölése.


7. § (1) Előterjesztésnek minősül a munkatervbe felvett, a Képviselő-testület vagy a Képviselő-testület bizottsága által előzetesen javasolt:

  1. rendelet-tervezet
  2. határozattervezet,
  3. beszámoló, tájékoztató.

         (2)     A testületi ülésre az előterjesztés írásban kerül benyújtásra. Halaszthatatlan esetben a képviselő-testület engedélyezheti az írásban foglalt előterjesztésnek és határozati javaslatnak az ülésen történő kiosztását.

         (3) Az írásbeli előterjesztést és határozati javaslatot legkésőbb az ülést megelőzően 10 nappal kell a jegyzőhöz eljuttatni, aki azt törvényességi szempontból megvizsgálja.



3. Sürgősségi indítvány



8. §  (1)  Sürgősségi indítványnak minősül minden olyan indítvány, mely az ülés meghívójában nem szerepel. A Képviselő-testület – a polgármester javaslatára – egyszerű szótöbbséggel, soron kívül dönt az előterjesztés tárgyában.

              (2) Sürgősségi indítvány – a sürgősség tényének rövid indokolásával – legkésőbb az ülést megelőző nap 16 óráig írásban nyújtandó be a polgármesternél. Sürgősségi indítványt nyújthat be: a polgármester, az alpolgármester, a bizottságok elnökei, a képviselők, a jegyző.

              (3) Ha a polgármester vagy valamely képviselő ellenzi az azonnali tárgyalást, akkor a sürgősség kérdését – a napirend lezárása után – vitára kell bocsátani. A polgármester ismerteti az indítványt, majd alkalmat ad az indítványozónak a sürgősség tényének rövid megindokolására.

              (4) Ha a Képviselő-testület nem ismeri el a sürgősséget, úgy az indítványt egyszerű napirendi javaslatként kell kezelni és állást foglalni arról, mikorra tűzik napirendre.

              (5) Ha a testület helyt ad a sürgősségi indítványnak, úgy azt első napirendként tárgyalja meg.




4. A tanácskozás rendje, szavazás


9. § (1) A Képviselő-testület ülését a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester, együttes akadályoztatásuk esetén a korelnök vezeti.

         (2) A polgármester a testületi ülés napirendjeinek tárgyalása előtt:

  1. megállapítja – ezt követően folyamatosan figyelemmel kíséri - az ülés határozatképességét,
  2. előterjeszti az ülés napirendjét,
  3. javaslatot tesz a jegyzőkönyv-hitelesítő személyére.

(3) A Képviselő-testület üléseire tanácskozási joggal meg kell hívni:

  1. a jegyzőt,
  2. az adott napirendi témában érintett személyt vagy szervezetet,
  3. akit a polgármester megjelöl.

10. § (1) A polgármester a napirendek sorrendjében minden előterjesztés felett külön-külön nyit vitát, melynek során:

  1. az előadó a napirendhez a vita előtt szóban kiegészítést tehet, ha az új információt tartalmaz,
  2. az előadóhoz a Képviselő-testület tagjai, a tanácskozási joggal résztvevők kérdéseket tehetnek fel,
  3. az ülésen megjelent állampolgárok a napirendhez kapcsolódva kérdést tehetnek fel és hozzászólhatnak feltéve, ha ezt a polgármester engedélyezi.

(2)     Az önkormányzati bizottság bármely előterjesztéshez – az ezekhez benyújtott módosító javaslatokat is értékelő – ajánlást nyújthat be a Képviselő-testülethez.

(3)     Az előterjesztő a javaslatot, illetve a települési képviselő a módosító javaslatát a vita bezárásáig megváltoztathatja, és a szavazás megkezdéséig azt bármikor vissza is vonhatja.

(4)     A vita lezárására, a hozzászólások időtartamának a korlátozására a testület bármely tagja tehet javaslatot. E javaslatról a testület vita nélkül határoz. A vita lezárása után a napirend előadója válaszol a kérdésekre, hozzászólásokra.

(5)     A vita lezárása után a határozathozatal előtt a jegyzőnek szót kell adni, ha a javaslatok törvényességét illetően észrevételt kíván tenni.

  1. Bármelyik képviselő, illetve a napirend előadója a szavazás megkezdéséig javasolhatja a téma napirendről történő levételét. A javaslatról a Képviselő-testület vita nélkül, egyszerű szótöbbséggel határoz.

11. §  (1)  A polgármester az előterjesztésben szereplő és a vitában elhangzott határozati javaslatokat egyenként bocsátja szavazásra. Először a módosító és kiegészítő indítványokról dönt a testület – az elhangzás sorrendjében – majd az eredeti határozati javaslatról.

       (2)     Az Mötv. 48. § (4) bekezdése alapján a titkos szavazást bármely képviselő kezdeményezheti, a javaslatról a Képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel határoz.

       (3)     Titkos szavazás borítékba helyezett szavazólapon, szavazófülke és urna igénybevételével történik. Titkos szavazás esetén csak „igennel” vagy „nemmel” lehet szavazni.

       (4) A titkos szavazásról külön jegyzőkönyv készül, amely tartalmazza:

  1. a szavazás helyét, napját, kezdetét és végét,
  2. a szavazatszámláló bizottság tagjainak nevét és tisztségét,
  3. a leadott szavazatok számát összesen, ezen belül az „érvényes” és „érvénytelen” szavazatok számát,
  4. az érvényes szavazatokon belül az „igen” és „nem” szavaztok számát,
  5. a szavazás eredményét,
  6. a szavazás során felmerült körülményeket.

(5)     Név szerinti szavazást bármely képviselő kezdeményezheti, a javaslatról a Képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel határoz.

(6)     A név szerinti szavazás úgy történik, hogy a polgármester felolvassa a tagok nevét abc sorendben, s a jelenlévő tagok pedig a nevük felolvasásakor "igen", "nem" vagy „tartózkodom” nyilatkozattal szavazhatnak.

(7)  A név szerinti szavazást a jegyzőkönyvben minden esetben rögzíteni kell.


12. § (1)  A tanácskozás rendjének fenntartásáról a polgármester gondoskodik. Ennek során:

  1. figyelmezteti azt a hozzászólót, aki eltért a tárgyalt témától vagy sértő kifejezéseket használ,
  2. rendre utasíthatja azt a személyt, aki a Képviselő-testület tagjához, illetve a Képviselő-testület üléséhez méltatlan magatartást tanúsít,
  3. ismétlődő rendzavarás esetén felfüggesztheti az ülést.

(2)     A nyilvános ülésen megjelent állampolgárok a számukra kijelölt helyet foglalják el. A tanácskozás rendjének megzavarása esetén a polgármester rendre utasíthatja a rendzavarót, ismétlődő rendzavarás esetén pedig az érintettet a terem elhagyására is kötelezheti.

(3)     A polgármesternek a rendfenntartás érdekében tett intézkedései ellen felszólalni, azokat visszautasítani, velük vitába szállni nem lehet.


5. Kérdés, interpelláció


13. § (1)       a) Kérdés: az önkormányzati hatáskörbe tartozó szervezeti, működési, döntési, előkészítési jellegű felvetés vagy tudakozódás.

                 b) Interpelláció: Az SZMSZ-ben meghatározott személyek tájékoztatási kötelezettsége a feladatkörükbe tartozó valamennyi ügyben.

(2)  A kérdésre a Képviselő-testület ülésén köteles választ adni a megkérdezett. Válaszának elfogadásáról a Képviselő-testület akkor határoz vita nélkül, ha a kérdező nem fogadta el a választ.

(3)     A képviselő a Képviselő-testület ülésén – a napirendek lezárása után – a:

  1. polgármestertől,
  2. alpolgármestertől,
  3. az önkormányzati bizottságok elnökeitől,
  4. a jegyzőtől

önkormányzati ügyben felvilágosítást kérhet (interpellálhat), amelyre az ülésen – vagy legkésőbb 15 napon belül írásban – érdemi választ kell adni.

(4)     Ha az interpelláció benyújtására a Képviselő-testület ülését megelőzően legalább 15 nappal sor került, úgy arra az ülésen kell érdemi választ adni.

(5)     Az interpelláció tárgyának érdemi vizsgálatába az interpelláló képviselőt is be kell vonni. A Képviselő-testület részletes vizsgálatot is elrendelhet, ezzel megbízhatja a polgármestert, az alpolgármestert, valamely önkormányzati bizottság elnökét.

(6)     A Képviselő-testület ülésén az interpellációra adott válasz elfogadásáról először az előterjesztő nyilatkozik, majd vita nélkül a testület dönt az elfogadásáról. Ha a testület nem fogadja el a választ, annak vizsgálatát szakértők bevonásával választandó ideiglenes bizottságra bízza.



6. A jegyzőkönyv


14. § (1) A Képviselő-testület üléséről 3 példányban jegyzőkönyvet kell elkészíteni. Ebből:

  1. az első példányt az ügyirat kezelési szabályzatban foglaltak szerint kell iktatni, illetve tárolni,
  2. a második példányt 15 napon belül meg kell küldeni a törvényességi ellenőrzésért felelős szervnek,
  3. a harmadik példányt be kell köttetni.

(2)       A Képviselő-testület üléséről készített jegyzőkönyvhöz csatolni kell az elfogadott rendeleteket, a jelenléti ívet, a meghívót és a mellékleteit. A képviselő kérésére az írásban is benyújtott hozzászólást mellékelni kell a jegyzőkönyvhöz.

(4)       A Képviselő-testület ülésének jegyzőkönyvét 1 fő jegyzőkönyv hitelesítő írja alá. A jegyzőkönyv hitelesítését a képviselők ülésenként, vezetéknevük kezdőbetűi szerinti abc sorrendben látják el. A képviselő a hitelesítést nem tagadhatja meg.

(5) A nyilvános ülések jegyzőkönyvét az önkormányzat hivatalos honlapján (www.kincsesbanya.hu) közzé kell tenni.



7. Az önkormányzati rendeletalkotás


15. § (1)  Önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezhetik:

  1. a polgármester,
  2. a képviselők,
  3. a képviselő-testület bizottsága,
  4. a jegyző,
  5. a civil szervezetek képviselői.

(2)       A rendelet-tervezet előkészítése során a Képviselő-testület – a lakosság szélesebb körét érintő rendeletek előkészítésénél – elveket, szempontokat állapíthat meg.

(3) A tervezetet a Hivatal tárgy szerint érintett köztisztviselői készítik el, de különleges szakértelmet igénylő rendelet-tervezet esetén megbízható az előkészítéssel ideiglenes bizottság, külső szakértő is.

(4) Az önkormányzati rendelet-tervezet Képviselő-testület elé terjesztése és elfogadása:

  1. a jegyző az előkészítést és véleményezést követően a rendelet-tervezetet indokolással együtt a Képviselő-testület elé terjeszti,
  2. a rendelet hiteles, végleges szövegét a jegyző szerkeszti meg.

16. § (1) Az önkormányzati rendeletet az önkormányzat hivatalos hirdetőtábláján történő közzététellel kell kihirdetni, de a hivatalos honlapon (www.kincsesbanya.hu) is közzé kell tenni.

(2)  Az önkormányzat rendeleteiről a Hivatal nyilvántartást vezet, melyről a jegyző gondoskodik.

17. §  (1)  Az önkormányzati rendeletek végrehajtására kötelezettek – a polgármester indítványára – tájékoztatást adnak a végrehajtás helyzetéről és a fontosabb tapasztalatokról.

(2)       A jegyző jogszabályi változás esetén köteles gondoskodni a változással érintett, hatályos önkormányzati rendeletek felülvizsgálatáról. Ennek eredményeiről előterjesztést készít, s azt a Képviselő-testület elé terjeszti.



8. Az önkormányzati határozatok


18. § (1) A Képviselő-testület határozatait külön-külön – a naptári év elejétől kezdődően – folyamatos sorszámmal és évszámmal, zárójelben a határozathozatal hónapjának római számmal, napjának arab számmal való feltüntetésével, valamint a tárgy megjelölésével kell ellátni a következők szerint:

Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

sorszám/évszám (hónap, nap.) Kt. sz. határozata

a „tárgy megjelölése”.

(2)       A testületi határozatokról a Hivatal nyilvántartást vezet.

(3)       A határozatokat a jegyzőkönyv elkészítését követő 3 napon belül el kell küldeni a végrehajtásért felelős személyeknek és szerveknek.

(4)       A határozatok végrehajtásával kapcsolatos előterjesztéseket, jelentéseket a jegyző – a végrehajtásért felelősök közreműködésével – készíti elő és terjeszti a Képviselő-testület elé.

(5) A jegyző félévente beszámol a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról.

(6) Nem kell számozott határozattal dönteni az alábbi ügyekben:

            a) napirendi elfogadása,

            b) ügyrendi kérdések,

            c) képviselői kérdésekre, interpellációra adott válaszok elfogadása,

            d) lejárt határozatokról és a két ülés közötti eseményekről szóló tájékoztató elfogadásáról.

(7) Az (6) bekezdésben felsorolt ügyekben a jegyzőkönyvben elegendő rögzíteni az elfogadás tényét a szavazati arány feltüntetésével.



9. A Képviselő-testület bizottságai


19. §  (1) A Képviselő-testület Pénzügyi Bizottságot és Szociális Bizottságot hoz létre. A bizottságok összetételét az SZMSZ. 3. függeléke tartalmazza.

(2)       A bizottság elnöke:

a) Szervezi, koordinálja és irányítja a bizottság munkáját.

b) Összehívja és vezeti a bizottsági üléseket, ellátja a kiadmányozást.

c) Ellenőrzi a bizottsági munkával kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátását.

d) Évente beszámol a képviselő-testületnek a bizottság munkájáról.

(3) A Pénzügyi Bizottság által ellátandó feladatok az alábbiak:

  1. Előterjeszti döntésre a polgármester, alpolgármester személyét érintő ügyeket (bér, juttatás, költségtérítés, fegyelmi, külföldi kiküldetési kérdések).
  2. Folyamatosan vizsgálja az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátását, az SZMSZ-ben foglaltak érvényesülését.
  3. Titkos szavazás esetén ellátja a szavazatszámláló bizottság feladatit.
  4. Kivizsgálja az összeférhetetlenség megállapítására vonatkozó kezdeményezésben foglaltakat.
  5. Nyilvántartja és ellenőrzi a polgármester és a képviselők vagyonnyilatkozatait.
  6. Véleményezi a költségvetéshez, zárszámadáshoz, az önkormányzat gazdálkodásához tartozóan előkészített előterjesztéseket, valamint állást foglal minden pénzügyi tárgyú előterjesztés ügyében.


(4)       A Szociális Bizottság által ellátandó feladatok az alábbiak:

a)        Elbírálja a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló, 1993. évi III. törvény alapján az önkormányzathoz benyújtott kérelmeket.

b)        Amennyiben a mérlegelési jogkörben hozott döntése ellen a kérelmező fellebbezést nyújtott be – és a bizottság saját hatáskörben a fellebbezésnek nem ad helyt – az ügyet felterjeszti döntésre a Képviselő-testülethez.      

(5)       A bizottságok üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni, amely az elhangzott felszólalások rövid ismertetését, a hozott döntést, valamint – külön indítványra – a kisebbségi véleményeket tartalmazza. A jegyzőkönyvet a bizottság elnöke írja alá.

(6) A bizottságok ügyviteli feladatait a Hivatal látja el. A bizottság ülésein a Hivatal előterjesztés szerinti témakörben jártas köztisztviselőjének részvételét – tanácskozási joggal – biztosítani kell.


10. A települési képviselő


20. §  (1) A települési képviselők vagyonnyilatkozatait a Pénzügyi Bizottság tartja nyilván és ellenőrzi. A betekintési lehetőséget a Hivatal jegyzői irodájában a jegyző biztosítja. A betekintés idejéről, a betekintő nevéről a Pénzügyi Bizottság elnöke nyilvántartást vezet. A képviselő hozzátartozójának nyilatkozata nem nyilvános.

(2) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a Pénzügyi Bizottságnál bárki kezdeményezheti. Az eljárás eredményéről a bizottság tájékoztatja a soron következő ülésen a képviselő-testületet.

(3) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás során a Pénzügyi Bizottság felhívására a képviselő köteles saját, illetve a hozzátartozója vagyonnyilatkozatában feltüntetett adatokra vonatkozó azonosító adatokat haladéktalanul írásban bejelenteni. Az azonosító adatokat csak a bizottság tagjai ismerhetik meg, azokat az eljárás lezárását követő nyolc napon belül törölni kell.


11. A polgármester


21. §  (1)  A polgármester megbízatását főállásban látja el.

(2)       A polgármester az Ötv-ben meghatározott feladatokon túl:

a) biztosítja az önkormányzat demokratikus működését, széles körű nyilvánosságát,

b) segíti a települési képviselők, bizottságok munkáját,

c) együttműködik a társadalmi szervezetekkel, különösen a lakosság önszerveződő közösségeivel.

(3) Amennyiben a polgármester 10 munkanapot meghaladóan betegség, utazás, vagy bármely más okból munkaköri feladatait nem tudja ellátni, az tartós akadályoztatásnak minősül, ilyen esetben feladatkörében megbízása nélkül is jogosult az alpolgármester eljárni.


12. Az alpolgármester


22. §  (1)  A képviselő-testület a képviselők közül 1 alpolgármestert választ.

(2)  Az alpolgármester feladatait társadalmi megbízatásban látja el.




13. A Közös Önkormányzati Hivatal


23. § (1) A Képviselő-testület a hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyek előkészítésére, az önkormányzati döntések végrehajtására, a Képviselő-testületek működésével kapcsolatos adminisztratív feladatok, és a jogszabályokban előírt államigazgatási feladatok ellátására Isztimér Község Képviselő-testületével közösen egységes hivatalt hozott létre.

A hivatal elnevezése: Kincsesbányai Közös Önkormányzati Hivatal

A Hivatal székhelye: Kincsesbánya község

(2)       A Hivatal költségeihez Kincsesbánya és Isztimér községek önkormányzatai - külön megállapodásban foglalt feltételekkel - hozzájárulnak. A hozzájárulás mértékét évenkénti költségvetésről szóló rendeletükben határozzák meg.


14. Az önkormányzat tárulásai


24. §  (1) Kincsesbánya Községi Önkormányzat a Móri Többcélú Kistérségi Társulás tagja.

(2) A társulás keretében fenntartott intézmények:

a) Háziorvosi és Fogorvosi Központi ügyelet,

b) Móri Kistérségi Iroda,

c) Zengő Óvoda Napraforgó Tagóvoda.

(3) A társulás keretében ellátott feladatok:

a) szociális és gyermekjóléti,

b) óvodai nevelés,

c) egészségügyi feladatok (fogorvos, orvosi ügyelet),

d) belső ellenőrzés,

e) honvédelmi, polgári védelmi feladatok.                    

(4) A feladatellátás részletes szabályait a Móri Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodása tartalmazza.


15. Helyi népszavazás, népi kezdeményezés


25. § A Képviselő-testület önálló rendeletben szabályozza a helyi népszavazás és a népi kezdeményezés rendjét.


16. Lakossági fórumok


26. § (1)         A polgármester előre meghatározott közérdekű tárgykörben, illetőleg a jelentősebb döntések sokoldalú előkészítése érdekében – az állampolgárok és a társadalmi szerveződések közvetlen tájékoztatása céljából – falugyűlést hívhat össze.

(2)       Fontosabb szabályai:

  1. A gyűlés helyéről, idejéről, az esetleges ismertetésre vagy tárgyalásra kerülő tárgykörökről a községháza hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján kell tájékoztatást adni a rendezvény előtt legalább 8 nappal.
  2. A gyűlést a polgármester vezeti, melyre meg kell hívni a képviselőket, a jegyzőt, az előkészítésben részt vett szakembereket.
  3. A gyűlésről jegyzőkönyv készül, amelynek vezetéséről a jegyző gondoskodik.


17. A közmeghallgatás


27. § (1) A Képviselő-testület szükség szerint, de legalább évente egy esetben közmeghallgatást tart.

 (2)      A közmeghallgatás helyéről, idejéről, az esetleges ismertetésre vagy tárgyalásra kerülő tárgykörökről a községháza hirdetőtábláján kell tájékoztatást adni a rendezvény előtt legalább 15 nappal.

 (3)      A közmeghallgatást a polgármester vezeti, melyről jegyzőkönyv készül, tartalmára, készítésére a Képviselő-testület jegyzőkönyvére irányadó szabályok érvényesülnek.

18. Az önkormányzat vagyona


28. § (1) Az önkormányzat – vagyonának növelése érdekében – részt vehet gazdasági vállalkozásokban, azonban ezt megelőzően szakértői véleményt kell beszerezni, illetőleg közgazdasági elemzést kell végezni.

(3)       Az önkormányzat a helyi adópolitikával teremt vállalkozásélénkítő környezetet.



19. Vegyes és záró rendelkezések


29. § (1)  Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 12/2011.(V.3.) önkormányzati rendelet.




                            Bajkai János                                   Jankovicsné Huszár Mónika

                            polgármester                                                       jegyző




A rendeletet a mai napon kihirdettem:



Kincsesbánya, 2014. január 27.




Jankovicsné Huszár Mónika

jegyző



  1. függelék 


Az önkormányzat tevékenysége szakfeladatonként



  1. Törzskönyvi adatok


Megnevezés:                                   KINCSESBÁNYA ÖNKORMÁNYZATA

Székhely:                                         8044 Kincsesbánya, Kincsesi utca. 39.

Törzskönyvi azonosító szám:       362203

Gazdálkodási jogkör:                     önállóan működő és gazdálkodó szerv

Alaptevékenységi szakágazat:     841105 Helyi önkormányzatok, valamint többcélú kistérségi társulások igazgatási tevékenysége

Alaptevékenységi TEÁOR:           8411 Általános közigazgatás

Adószám:                                         15362209-2-07

KSH statisztikai számjel:               15362209-8411-321-07

Státusz:                                             élő

Alapítás dátuma:                             1990. 09. 30.

Törzskönyvi bejegyzés dátuma:   1979. 11. 26.

Vezető neve:                                    BAJKAI JÁNOS

Kinevezés módja:                           választott

Kinevezés típusa:                            határozatlan

Kinevezés kezdete:                        2006. 10. 01.

Felügyeleti szerv:                            Nincs nyilvántartott adat


  1. Az önkormányzat alaptevékenysége szakfeladatonkénti bontásban

         

841112          Önkormányzati jogalkotás

841114          Országgyűlési képviselő-választásokhoz kapcsolódó tevékenység

841115          Önkormányzati képviselő-választásokhoz kapcsolódó tevékenység

841117          Európa Parlamenti képviselő-választásokhoz kapcsolódó tevékenység

841118          Országos és helyi népszavazáshoz kapcsolódó tevékenység

841126          Önkormányzatok és többcélú kistérségi társulások igazgatási tevékenysége

841191          Nemzeti ünnepek programjai

841192          Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

360000          Víztermelés,- kezelés,- ellátás

370000          Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

382101          Települési hulladék kezelése, ártalmatlanítása

382102          Egyéb nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása

382103          Szennyvíziszap kezelése, ártalmatlanítása

421100          Út, autópálya építése

522110          Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

559091          Katasztrófa áldozatainak elszállásolása

561000          Éttermi mozgó vendéglátás

562912          Óvodai intézményi étkeztetés

562913          Iskolai intézményi étkeztetés

581400          Folyóirat, időszaki kiadvány kiadása

681000        Saját tulajdonú ingatlan adásvétele

682001        Lakóingatlan bérbe adása, üzemeltetése kisegítő tevékenységként

682002        Nem lakóingatlan bérbe adása, üzemeltetése kisegítő tevékenységként

813000        Zöldterület-kezelés

841402        Közvilágítás

841403        Város-községgazdálkodás máshová nem sorolható szolgáltatások

841901        Önkormányzatok, valamint többcélú kistérségi társulások elszámolásai

841902        Központi költségvetési befizetések

841906        Finanszírozási műveletek

841907        Önkormányzatok elszámolásai a költségvetési szerveikkel

842155        Önkormányzatok m.n.s. nemzetközi kapcsolatai

851011        Óvodai nevelés, ellátás

851012        Sajátos nevelési igényű (a továbbiakban: SNI) gyermekek óvodai nevelése, ellátása

851013        Nemzeti és etnikai kisebbségi óvodai nevelés, ellátás

852011        Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4. évf.)

852012        SNI általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4. évf.)

852013        Nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4. évf)

852021        Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8. évf.)

852022        SNI általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8. évf.)

852023        Nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8. évf.)

855911        Általános iskolai napközi otthonos nevelés

855912        SNI általános iskolai napközi otthonos nevelés

855913        Nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai napközi otthonos nevelés

855914        Általános iskolai tanulószobai nevelés

855915          SNI általános iskolai tanulószobai nevelés

855916          Nemzeti és etnikai kisebbségi általános iskolai tanulószobai nevelés

862101          Háziorvosi alapellátás

862102          Háziorvosi ügyeleti ellátás

862301          Fogorvosi alapellátás

869041          Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

869042          Ifjúság-egészségügyi gondozás

882000          Önkormányzati szociális támogatások finanszírozása

882111          Rendszeres szociális segély

882112          Időskorúak járadéka

882113          Lakásfenntartási támogatás normatív alapon

882114          Helyi rendszeres lakásfenntartási támogatás

882115          Ápolási díj alanyi jogon

882116          Ápolási díj méltányossági alapon

882117          Rendszeres gyermekvédelmi pénzbeli ellátás

882118          Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás

882119          Óvodáztatási támogatás

882121          Helyi eseti lakásfenntartási támogatás

882122          Átmeneti segély

882123          Temetési segély

882124          Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

882125          Mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása

882129          Egyéb önkormányzati eseti pénzbeli ellátások

882201          Adósságkezelési szolgáltatás

822202          Közgyógyellátás

822203          Köztemetés

889201          Gyermekjóléti szolgáltatás

889921          Szociális étkeztetés

889922          Házi segítségnyújtás

889924          Családsegítés

889935          Otthonteremtési támogatás

889936          Gyermektartásdíj megelőlegezése

889942          Önkormányzatok által nyújtott lakástámogatás

890301          Civil szervezetek működési támogatása

890441          Közcélú foglalkoztatás

890442          Közhasznú foglalkoztatás

890443           Közmunka

910123          Könyvtári szolgáltatások

910501          Közművelődési tevékenységek és támogatások

910502          Közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetése

931102          Sportlétesítmények működtetése és fejlesztése

931301          Szabadidősport- (rekreációs sport-) tevékenység és támogatása

931302          Fogyatékossággal élők szabadidősport- (rekreációs sport-)

 tevékenysége és támogatása

562917        Munkahelyi éteztetés (kiegészítő tevékenységként)






2.  függelék


A polgármester és a képviselők



Bajkai János                                             polgármester           

Sashalmi Endre                                       alpolgármester                      

Czövekné Duduma Ildikó                       képviselő                             

Lakatos János                                          képviselő      

Szatzker Csaba                                        képviselő

Vadkerti Ferencné                                               képviselő

Zsobrákné Balogh Mária                        képviselő                 




3.  függelék


A bizottságok összetétele



Pénzügyi Bizottság:


Elnöke:          Lakatos János                     képviselő

Tagok:            Czövekné Duduma Ildikó  képviselő

                                    Szatzker Csaba                   képviselő

                                    Kiss András

            


Szociális Bizottság:


Elnöke:          Zsobrákné Balogh Mária   képviselő

Tagok:            Czövekné Duduma Ildikó képviselő

                                    Vadkerti Ferencné              képviselő

                                    Sallay Zsolt