Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015.(V.29.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2015. 06. 01- 2015. 12. 30

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2015.(V.29.)


önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kommunális adójáról



Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és az 5. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. rész

Általános rendelkezések


1. § E rendelet a 2. §-ban meghatározott adóalanyokra és 3. §-ban rögzített adótárgyakra terjed ki.


2. § E rendelet alkalmazásában adóalany a magánszemély.


3. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából adótárgy az ingatlan (lakóház, garázs, egyéb nem lakás céljára szolgáló épület, a Helyi Építési Szabályzatban meghatározott feltételek szerint beépíthető építési telek).

(2)       Az egy helyrajzi számon nyilvántartott adóköteles ingatlanok közül csak egy után kell az adót megfizetni.



II. rész

Az adó fajtája és mértéke


4. §     (1) A magánszemélyek kommunális adójának bevezetése határozatlan időre

szól.

(2) Az adó mértéke adótárgyanként 5.000,- Ft.





III. rész

Mentességek, kedvezmények


5. § (1) Mentesül az adó megfizetése alól az a 70 éven felüli adóalany, aki egyedül él, illetve vele közös háztartásban csak 70 éven felüli személy él, az életkoruk betöltésének évétől.

(2) Az az adóalany, aki ingatlana után fizeti a magánszemélyek kommunális adóját, Kincsesbánya közigazgatási területén legfeljebb egy különálló helyrajzi számon bejegyzett garázs ingatlana után mentes az adófizetési kötelezettség alól. Mentes az adófizetési kötelezettség alól az az ingatlantulajdonos, aki olyan belterületi földterülettel rendelkezik, amely nem beépíthető.


6. § Az az adóalany, aki beépítetlen belterületi földrésszel (építési telek) rendelkezik, és a tulajdonában lévő beépítetlen belterületi földrészre az önkormányzat beépítési kötelezettséget írt elő, vagy jogerős építési engedéllyel rendelkezik, mentesül az adó megfizetése alól a beépítési kötelezettség lejártát, a használatbavételi, illetőleg fennmaradási engedély kiadását követő év január 1-ig.


7. § 50 %-os adókedvezményben részesül az az adóalany, aki 70. életévét betöltötte és ingatlanjában rajta kívül más személy is él. A kedvezményt az életkor betöltésének évétől kell megállapítani.


IV. rész

Az adó megállapítása, megfizetése



8. §     (1) Az e rendeletben meghatározott helyi adót az adóhatóság kivetés útján, határozattal állapítja meg.

(2) Az adóalany bevallás benyújtásával köteles adókötelezettségét, illetve annak megszűnését bejelenteni. Ennek során az adófizetési kötelezettség keletkezéséről, az adóalap, adómentesség, adókedvezmény, az adó-megállapításhoz szükséges adatokról bevallási kötelezettség terheli, az erre a célra rendszeresített bevallási nyomtatvány megfelelő, pontos kitöltésével.


9. § Az e rendeletben nem szabályozott, a helyi adózás rendjével kapcsolatos kérdésekben az adózás rendjéről szóló módosított 1990. évi XCI. törvény, valamint a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény rendelkezései az irányadók.


V. rész

A rendelet hatályára vonatkozó és záró rendelkezések


10. § E rendelet Kincsesbánya község közigazgatási területére terjed ki.


11. §  (1) E rendelet a 2015. június 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 27/2004. (X. 28.) 12/2005. (XI. 29.), 5/2006. (III. 28.), 17/2006. (XII. 19.), valamint az 5/2007. (III. 27.) önkormányzati rendelet.



                          Bajkai János                                       Jankovicsné Huszár Mónika

                          polgármester                                                         jegyző

             


                                                                                        

A rendeletet kihirdettem:


Kincsesbánya, 2015. május 29.




Jankovicsné Huszár Mónika

                  jegyző