Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(VIII.3.) önkormányzati rendelete

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról

Hatályos: 2015. 08. 04


Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2015. (VIII.3.) önkormányzati rendelete

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról



Kincsesbánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ A rendelet hatálya Kincsesbánya község közigazgatási területén kedvtelésből tartott állat tulajdonososára, tartójára (a továbbiakban: állattartó) terjed ki. 


2.§ (1) Az állattartó köteles az állat jellegzetességeit figyelembe véve arra törekedni, hogy az állat életterét az ingatlanán belül alakítsa ki. 


          (2) A kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy a szomszédos ingatlanokat és a közterületet ne szennyezze be, és az állat tartása indokolatlanul ne zavarjon senkit. 


3. § (1) Többlakásos lakóházakban lakásonként egy eb tartható, amennyiben az állattartóval közvetlenül szomszédos lakók többsége az állattartáshoz írásban hozzájárul.


(2) Többlakásos lakóházakban lakásonként legfeljebb kettő macska tartható, amennyiben az állattartóval közvetlenül szomszédos lakók többsége az állattartáshoz írásban hozzájárul.


(3) Családi házakban, illetve azok udvarán legfeljebb két eb tartható.


(4) Ha a közvetlenül érintett szomszédok többsége a kedvtelésből tartott állat tartását - az állat veszélyt okozó természete, a lakók nyugalmát zavaró hangja, vagy kellemetlen szaga, egészségi állapotával összefüggő undort keltő megjelenése miatt - tartósan zavarónak tartja, az állat tartását a polgármester megtilthatja.


4. § (1) Közterületen, többlakásos lakóházak udvarán, valamint közös használatú helyiségeiben az ebet pórázon kell vezetni. Az ebet csak az állatot mozgásában korlátozni képes személy kísérheti. Harapós, vagy támadó természetű ebet szájkosárral kell ellátni.


(2) Harapós vagy támadó természetű eb kiszabadulását megakadályozó módon, bekerített helyen tartható megkötés nélkül. A telek, a ház bejáratán a Harapós kutyára utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.


(3) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos.




5. § Kincsesbánya Község Önkormányzata a kóbor állatok befogását, elszállítását és átmeneti gondozását a Móri Többcélú Kistérségi Társulással a gyepmesteri-állatmentési tevékenység ellátására kötött megállapodás alapján látja el.


6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének az állattartásról szóló 7/2011. (III.29.) önkormányzati rendelete valamint a módosításáról szóló 13/2012.(XI.30.) önkormányzati rendelet.






                     Bajkai János                                    Jankovicsné Huszár Mónika

                     polgármester                                                              jegyző





A rendeletet a mai napon kihirdettem:


Kincsesbánya, 2015. augusztus 3.



Jankovicsné Huszár Mónika

                 jegyző