Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015.(VIII.3.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 08. 10- 2016. 11. 28

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2015.(VIII. 3.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról


Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések



1. §  Az önkormányzat annak érdekében, hogy a jogszabályokban meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel, település- és köztisztasággal kapcsolatos feladatait a korszerű környezetvédelem követelményei szerint teljesítse és érvényesítse a vízgazdálkodásról szóló, 1995. évi LVII. törvényben (továbbiakban: Vgt.) rögzített elveket, a jelen rendeletben foglaltak szerint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és kezelésére kötelezően ellátandó és igénybe veendő közszolgáltatást tart fenn.


2. A közszolgáltatás tartalma


2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység kiterjed:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló közműpótló létesítmény Közszolgáltató általi kiürítésére;

b) a Közszolgáltató által begyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezés céljára történő elszállítására;

c) a Közszolgáltató által begyűjtött és elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő elhelyezésére a vízügyi hatóság által kijelölt leürítő helyeken.


(2) Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint köteles igénybe venni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást.


3. A közszolgáltatással ellátott terület határai


3. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatással ellátott terület Kincsesbánya község közigazgatási területe.





4. A Közszolgáltató és a Közszolgáltató működési területének határai


4. § (1) Kincsesbánya község területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás teljesítésére jogosult Közszolgáltató a Dunántúli Regionális Vízmű Rt. Fejér Megyei Igazgatósága (8000 Székesfehérvár, Bakony u. 8.) – a továbbiakban:    Közszolgáltató.

(2) A Közszolgáltató működési területének határai megegyeznek Kincsesbánya község közigazgatási területének határaival.


5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével kapcsolatos kötelezettségek, az ártalmatlanítás céljából történő átadási hely


5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a vízügyi hatóság által kijelölt leürítő helyen lehet elhelyezni, leereszteni és ártalmatlanítani. A leeresztés során a közegészségügyi és műszaki előírások megtartásának ellenőrzésére a leürítő hely üzemeltetője is jogosult.


(2) A leürítő helyen elhelyezhető nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét és minőségét, az ürítés módját és időpontját a vízügyi hatóság külön jogszabályi előírás szerint határozza meg.


(3) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartását oly módon köteles kialakítani, hogy az egyes leürítő helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye aggálytalanul megállapítható legyen.


(4) A Közszolgáltató a közszolgáltatatási szerződés alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését követően a Kincsesbánya-Isztimér közös szennyvíztisztító telepre, Fehérvárcsurgó külterület 0192/32 hrsz.-ú ingatlanra történő beszállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatást biztosít.


6. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja és időtartama


6.  § (1) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közcsatornán történő elvezetésének lehetősége nem biztosított, a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtését, rendszeres elszállíttatását, annak begyűjtésére feljogosított Közszolgáltatónak történő átadását az ingatlantulajdonos köteles biztosítani, mely a közszolgáltatás igénybevétele útján,  e rendeletben meghatározott módon történik.


(2)  A közszolgáltatás ellátása a Közszolgáltató és az Önkormányzat között létrejött és írásban rögzített, legfeljebb 10 évre vonatkozó közszolgáltatási szerződés alapján történik. A közszolgáltatás időtartamát a közszolgáltatási szerződés határozza meg.






7. A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei


7§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű, csepegés- és szóródás mentes, bűz- és szaghatást kizáró olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes szakmai előírásoknak. Az eszközökön a Közszolgáltató jelzését, nevét, címét jól olvashatóan fel kell tüntetni.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közműpótló létesítményből történő kitermelése, szállítása és leürítése közben szennyeződött területet azonnal fertőtleníteni kell a külön jogszabályban foglaltak szerint engedélyezett szerrel.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításra, kezelésére szolgáló szállítóeszköz gép, berendezés és más eszköz rendszeres tisztítását, fertőtlenítését olyan térburkolattal ellátott, mosótérrel rendelkező területen kell végezni, ahonnan az elhasznált víz a külön jogszabály szerint végzett előkezelést, előtisztítást követően közműpótló berendezésbe vagy közműcsatornába kerül. A tisztítás közterületen, felszíni vizekben és ezen vizek mellett 500 méteren belül nem végezhető.


(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására használt eszközök tárolása a közegészségügyi követelményeknek megfelelően kialakított telephelyen végezhető.


(5) A Közszolgáltatónak gondoskodnia kell a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző személyek egészségét, biztonságát nem veszélyeztető munkavégzés feltételeiről – beleértve az egyéni védőeszközök biztosítását, azok elkülönített tárolását, rendszeres tisztítását, karbantartását és szükség szerinti gyakorisággal történő cseréjüket is – az egyéb vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.


(6) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.


(7) A Közszolgáltató tevékenységének ellátása során a közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerint jogosult közreműködőt igénybe venni, feltéve, hogy az a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátásához a jogszabályokban megkövetelt műszaki felszereltséggel, szakképzett szakember állománnyal és a jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezik. A közreműködő tevékenységéért a Közszolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.


 (8) A Közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az igénybejelentést követő 72 órán belül összegyűjteni és elszállítani.



 (9) A Közszolgáltató által készítendő éves részletes költségelszámolásra a Vgt. 44/H. § (1) bekezdése, a Közszolgáltatóra vonatkozó jogszabályi előírások tekintetében a Vgt. 44/F. § (3) bekezdése és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet az irányadó.


 (10) A Közszolgáltatónak rendelkeznie kell ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel és a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.


 (11) A Közszolgáltató köteles a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű járművel, géppel, eszközzel, berendezéssel rendelkezni, valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.



8. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


8. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező és onnan származó közüzemi csatornahálózatba, más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni és a Közszolgáltatónak évente legalább 1 alkalommal átadni, mely átadás a közszolgáltatás e rendeletben szabályozott rendje szerint történik.


 (2) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény‐, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.


 (3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételét követően köteles közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon megfizetni.

 (4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.



9. A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei


9. § (1) A közszolgáltatási szerződés megkötésekor a szerződés tartalmi elemeire a Vgt. IX/A. fejezete és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet 5. alcíme az irányadó.


 (2) A közszolgáltatási szerződés (1) bekezdés szerinti tartalmát az e rendeletben rögzítetteknek megfelelően kell meghatározni.



10. A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


10. § (1) A Közszolgáltató tevékenységét a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonos igénybejelentését követően, az ingatlantulajdonossal előzetesen egyeztetett időpontban, házhoz kiszállással végzi.


 (2) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.


11. § (1) A Közszolgáltató az igénybejelentések, panaszok és észrevételek igényes és szakszerű fogadása, az ügyfelekkel történő kapcsolattartás elősegítése érdekében Kincsesbánya Kincsesi utca 39. szám alatti IKSZT helyiségében hétfői napokon 9-14 óráig ügyfélszolgálatot működtet.


 (2) A Közszolgáltató a közszolgáltatásra vonatkozó igénybejelentéseket az ügyfélszolgálati irodában közzétett telefonszámokon is köteles fogadni.



11. Az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettség, a díj mértéke, számlázása, megfizetésének rendje


12. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díja egytényezős díjként kerül megállapításra. Az egységnyi díjtételek magukba foglalják a begyűjtés, a szállítás és az ártalmatlanítás díját is. 


 (2) A díj megállapításakor a Vgt. 44/D. §-a és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet 8. alcímének szabályai szerint kell eljárni.


13. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díját az Önkormányzat és a Közszolgáltató között létrejött közszolgáltatási szerződés tartalmazza.


 (2) A közszolgáltatási díjait az 1. melléklet tartalmazza.


14. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás igénybevételét követően a Közszolgáltató által kiállított számla ellenében köteles megfizetni. A díj megfizetésének módját, határidejét a számla tartalmazza.


(2) Az ingatlanon elszállításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét a Közszolgáltató szippantó gépjárművébe beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.


 (3) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díj összegét a Közszolgáltató állapítja meg az e rendeletben foglaltaknak megfelelően.


(4) Lakossági nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz esetében a fizetendő díjat csökkenteni kell a Magyarország mindenkori éves költségvetésről szóló törvényben „központosított támogatások” igényelhető összegével.


 (5) Az ingatlantulajdonos az (1) bekezdésben meghatározott számla tartalma tekintetében a Közszolgáltatónál kifogást emelhet, aki az írásban benyújtott kifogást 30 napon belül kivizsgálja és arra érdemben írásban válaszol. Amennyiben a Közszolgáltató a kifogást jogosnak ítéli meg, a sérelmet 15 napon belül orvosolja.


15. § A közszolgáltatással kapcsolatos díjhátralékok behajtásának rendjére a Vgt. 44/E. §-a irányadó.


16. § A Közszolgáltató kezdeményezésére, az általa benyújtott árkalkuláció alapján az Önkormányzat minden év december 31. napjáig felülvizsgálhatja a közszolgáltatási díj összegét.



12. Az ingatlantulajdonos által igénybe vehető kedvezmények


17. § Az Önkormányzat a közszolgáltatási díj megfizetésére vonatkozóan kedvezményt nem állapít meg.



13. Az üdülőingatlanokra és időlegesen használt ingatlanokra

vonatkozó szabályok


18. §  Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai az önkormányzat által szervezett közszolgáltatást évente legalább 1 alkalommal kötelesek igénybe venni.


14. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére

vonatkozó rendelkezések


19. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatás biztosítása, valamint a közszolgáltatási díj beszedése, illetve behajtása érdekében a közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonosokról nyilvántartást vezet.


 (2) A nyilvántartás adatköre a személyazonosító adatokra, a lakcímre, valamint az igénybe vett közszolgáltatás tartalmára terjed ki.


 (3) A Közszolgáltató köteles az adatkezelés során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit, valamint az adatvédelmi szabályzatában meghatározott előírásokat megtartani.


 (4) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos adatait közszolgáltatás igénybevételére való kötelezettség fennállásáig, illetve ha az megszűnt addig, amíg a közszolgáltatási díj megfizetésre nem kerül, hátralék esetében a hátralék fennállásáig kezelheti.


  1. A gazdálkodó szervezetekre vonatkozó különös szabályok

20. § (1) Technológiai célú ivóvíz-felhasználással rendelkező gazdálkodó szervezet a nem technológiai célú ivóvízfogyasztás után keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési közszolgáltatás teljesítésére – igénybejelentés alapján – a Közszolgáltatóval egyedi írásbeli szerződést köthet a (2) bekezdés szerinti tartalommal.


(2) Az egyedi szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződést kötő feleket: a Közszolgáltatót és a gazdálkodó szervezetet cégjegyzékszerűen, cégjegyzékszám, név, székhely szerint, az adószámot is feltüntetve,

b) a teljesítés helyét, módját és a bejelentéstől számított maximális határidejét,

c) a közszolgáltatási díjat és megfizetésének módját,

d) az egyedi szerződés módosításának, felmondásának feltételeit,

e) az irányadó jogszabályokat.


(3) A gazdálkodó szervezet az egyedi szerződést írásban 30 napos határidővel, és csak abban az esetben mondhatja fel, ha:


  a) technológiai célú vízfelhasználását megszünteti, vagy
  b) Kincsesbánya község közigazgatási területén megszűnt az a gazdasági tevékenysége, amellyel összefüggésben a nem közművel elvezett háztartási szennyvize keletkezett, vagy
  c) ha a Közszolgáltatónak megszűnik az e rendelet szabályain alapuló, a közszolgáltatásra vonatkozó kizárólagos jogosítványa.



(4) Az egyedi szerződés bármely okból történő megszűnése a közszolgáltatás igénybevételének kötelezettségét nem változtatja meg, az az egyedi szerződés lététől függetlenül, e rendelet szabályai szerint valamennyi ingatlantulajdonosra vonatkozik.

  1.  A közszolgáltatás ellátásával összefüggő kérdések

21. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, elszállítása és ártalmatlanítása csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.


(2) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve azt az esetet, ha a szennyvíz a külön jogszabályok szerint – különösen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe – nem helyezhető el. Ez esetben a Közszolgáltató a jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.






  1. Záró rendelkezések


22. § (1) A rendelet 2015. augusztus 10-én lép hatályba.


 (2) Hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 13/2003.(VII.29.) önkormányzati rendelet



23. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


                    Bajkai János                                         Jankovicsné Huszár Mónika

                    polgármester                                                         jegyző




A rendeletet kihirdettem:

Kincsesbánya, 2015. augusztus 3.



             

Jankovicsné Huszár Mónika

                    jegyző





  1. melléklet a 19/2015.(VIII. 3.)  önkormányzati rendelethez


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének közszolgáltatási díja:

  1. Lakossági díjak:

1.1.        Lakossági szállítási díj: 1.118.- Ft+ÁFA/m3

1.2.        Lakossági ártalmatlanítási díj: 450.- Ft+ÁFA/m3

1.3.        Lakossági díj összesen: 1.568.- Ft+ÁFA/m3

  1. Közületi díjak:

2.1.        Közületi szállítási díj: 1.305.- Ft+ÁFA/m3

2.2.        Közületi ártalmatlanítási díj: 525.- Ft+ÁFA/m3

2.3.        Közületi díj összesen: 1.830.- Ft+ÁFA/m3

A díjakat 27 % ÁFA terheli.