Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 05. 01- 2020. 02. 28

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről



Kincsesbánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


1.§. (1) A rendelet hatálya kiterjed Kincsesbánya község közigazgatási területére, minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén laknak, tartózkodnak, illetve tevékenykednek.



2. A levegő védelme


2.§. (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.



(2) A fűtőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket stb.) égetni tilos.



(3) Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik.



3. Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok 


3.§. (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése a település teljes közigazgatási területén elsősorban komposztálással történhet.



(2) Avart és kerti hulladékot csak száraz állapotban, olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az égetés a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékben levő zöld növényeket, fákat, bokrokat ne károsítsa. Az égetést olyan 18 éven felüli személy végezheti, aki fizikailag és szellemileg is alkalmas arra, hogy veszély esetén megfelelően tudjon cselekedni. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek, közterületen nem.



(3) Az égetést a reggeli és esti talajközeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változása) miatt 8 és 19 óra között lehet végezni, szélcsendes időben.



(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg az eloltható.



(5) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni.



(6) Az elégetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat más, kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (műanyag, gumi, PVC, stb.)



(7) Engedély nélküli nyílt téri égetésnek minősül, ha a hulladék - elemi kár kivételével - bármilyen más okból eredően kigyullad.



(8) Az erdei vágástéri fahulladék, valamint az egyéb erdőgazdasági fahulladék erdővédelmi célú, nyílttéri égetésére külön jogszabályban foglaltak az irányadók.



4. Záró rendelkezések


5.§ (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





 Bajkai János                                                      Jankovicsné Huszár Mónika

polgármester                                                                          jegyző



KIHIRDETÉSI ZÁRADÉK


A rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Kincsesbánya, 2015. április 30.



Jankovicsné Huszár Mónika

jegyző