Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezésekről

Hatályos: 2015. 05. 01

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő- testületének

8/2015. (IV.30.)

önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezésekről



Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


1. §    Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról a képviselő-testület külön határozatban dönt.


2. §    (1)     Az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására a képviselő-testület határozata alapján külön megállapodást kell kötni. A forrás összegének átvevő részére történő kifizetésére a megállapodás létrejöttét követően kerülhet sor.


          (2)     A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a.    a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b.    a forrás nyújtásáról döntést,

c.    a forrás összegét,

d.    a forrás felhasználásának célját,

e.    a forrás felhasználásának feltételeit,

f.     a pénzügyi teljesítést,

g.    a teljesítés ütemezését,

h.    a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

i.      a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,

j.      a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,

k.    a forrás felhasználásának határidejét.


          (3)     Az önkormányzat a megállapodástól eláll, ha a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.



3. §     (1)    Az államháztartáson kívüli forrás átadása esetén a pénzeszközt átvevő az átadott pénzeszközt a képviselő-testület által meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról köteles elszámolni.


          (2)     A pénzügyi elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségekről kiállított számlákkal és/vagy szabályszerűen kiállított számviteli bizonylattal és számlaösszesítővel történik.


          (3)     A határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén az átvevő köteles a pénzeszköz teljes összegét a mindenkor érvényes, a forrás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévben, legkésőbb tárgyév december 31. napjáig visszafizetni.


          (4)     A pénzeszköz nem rendeltetésszerű felhasználása esetén az átvevő köteles a nem rendeltetésszerűen felhasznált részt mindenkor érvényes, a felhasználásra nyitva álló határidőt követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévben, legkésőbb tárgyév december 31. napjáig visszafizetni.


          (5)     Az átvevő köteles az átadónak bejelenteni és a támogatási megállapodás módosítását kezdeményezni, ha a számára biztosított pénzeszközt egészben vagy részben nem kívánja felhasználni. Ebben az esetben a fel nem használt támogatás összegét a megállapodás módosítását követő 15 napon belül, de legkésőbb a felhasználásra előírt határidőig köteles kamatmentesen visszafizetni.



4. §    (1)   Az önkormányzat az átadott pénzeszköz felhasználását jogosult és köteles ellenőrizni. Az átvevő biztosítja annak feltételét, hogy az átadó vagy az általa megbízott személy a támogatás felhasználását a jelen megállapodás aláírásától számított 5 évig ellenőrizze, ennek érdekében minden szerződést, számlát, bizonylatot és minden más okiratot 5 évig köteles megőrizni.


(2)     Az átvevő az átvett összeg erejéig elszámolt költségeket más támogató felé nem számolhatja el.


(3)     Az az átvevő, aki a jelen rendeletben foglalt feltételeket megszegi, a következő évben nem részesülhet támogatásban.



5. §    (1)     Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


          (2)     E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően államháztartáson kívüli átadott és átvett pénzeszközök tekintetében kell alkalmazni.



                   Bajkai János                                                Jankovicsné Huszár Mónika

                   polgármester                                                                     jegyző

           


A rendelet kihirdetve: 2015. április 30.


Jankovicsné Huszár Mónika       

jegyző