Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016.(VI.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2021. 12. 01

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016.(VI.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól

2021.12.01.

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. és 11. pontjában, az 5. § (2) bekezdés b)-c) pontjában, valamint (4) bekezdésében, a 6. § (5) bekezdésében, a 11. § (16) bekezdésében, a 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Kincsesbánya község önkormányzatának tulajdonában álló dolgokra, pénzügyi eszközökre, társasági részesedésekre, vagyoni értékű jogokra valamint az ezekkel való gazdálkodásra terjed ki.

2. Az Önkormányzat vagyona

2. § (1) Az önkormányzati vagyon törzsvagyonból, valamint üzleti vagyonból áll.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó vagyontárgyak körét – ezen belül a forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak körét - az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat üzleti vagyonának felsorolását a 2. melléklet tartalmazza.

(4) Ha az önkormányzat új vagyontárggyal gyarapszik, a képviselő-testület a szerzést követő testületi ülésen dönt a vagyontárgy minősítésére vonatkozóan.

(5) Az önkormányzat tulajdonában nincs olyan vagyonelem, mely nemzetgazdasági szempontból kiemelt vagyonnak minősül.

(6) Az önkormányzat vagyonáról az Nvtv. 10. § (1) bekezdésében foglalt követelmények betartásával a mindenkori hatályos jogszabályi előírások szerinti nyilvántartást kell vezetni.

3. A tulajdonosi jogok gyakorlása

3. § (1) A tulajdonosi jogot a rendeletben foglaltak szerint Kincsesbánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testületet) – gyakorolja.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a képviselő-testületet a polgármester képviseli. Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát - ha jogszabály vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – a Kincsesbányai Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

(4) Az önkormányzati vagyon hasznosításának formái:

a) önálló vállalkozás, valamint vállalkozásokban való részvétel,

b) tulajdonba adás,

c) bérbeadás,

d) használatba adás.

4. Vagyonkezelői jogra vonatkozó szabályok

4. § Az Önkormányzat a tulajdonában lévő nemzeti vagyonra az Nvtv. rendelkezései szerint, az ott meghatározott szervekkel, az önkormányzati közfeladat átadásához kapcsolódva vagyonkezelői jogot létesíthet.

5. § (1) A képviselő-testület – a polgármester javaslata alapján – dönt a vagyonkezelői jog ellenértékéről. A vagyonkezelői jog ellenértékének meghatározásához - szükség szerint - az érték meghatározására jogosultsággal rendelkező szakértőtől szakvélemény kérhető.

(2) A vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére a Nvtv. 3. §.(1) bekezdés 19. b) pontjának ba) és bb) alpontjában nevesített vagyonkezelők - önkormányzati társulás, költségvetési szerv vagy önkormányzati intézmény - esetében kerülhet sor.

6. § A vagyonkezelési szerződésnek az általános szerződési tartalmi kellékeken túl tartalmaznia kell:

a) a vagyonkezelő által kötelezően ellátandó önkormányzati közfeladatot és ellátható egyéb tevékenységeket, valamint

b) a vagyonkezelésbe adott vagyon birtoklására, használatára vonatkozó korlátozó rendelkezéseket,

c) a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott eszközöknek a helyi önkormányzat számviteli nyilvántartási adataival megegyező tételes jegyzékét értékével együtt, azon belül a kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó vagyon megjelölését,

d) a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó rendelkezéseket, és a vagyonnal való vállalkozás feltételeit,

e) a vagyonkezelői jog megszerzésének ellenértékét, vagy kijelölés esetén az ingyenesség tényét,

f) a vagyonkezelésbe vett vagyon tekintetében az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját,

g) az Önkormányzat költségvetését megillető, a vagyonkezelésébe adott vagyon kezeléséből származó befizetések teljesítésére, a vagyonkezelésbe adott vagyonnal történő elszámolásra vonatkozó rendelkezéseket,

h) a szerződés teljesítésének biztosítására vonatkozó rendelkezéseket,

i) a teljesítés biztosítására szolgáló mellékkötelezettségeket és egyéb biztosítékokat,

j) a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való mérhetően eredményes gazdálkodásra vonatkozó előírásokat,

k) a vagyonkezelési szerződés időtartamát.

7. § A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során, e kötelezettség teljesítéséért a vagyonkezelő szervezetek vezetői felelnek.

8. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzat jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.

(2) A vagyonkezelés ellenőrzése során ellenőrizni kell, hogy a vagyonkezelő

a) megőrizte-e a vagyontárgy értékét,

b) gondoskodik az állag megóvásról, a jó karbantartásról,

c) az egyéb vállalt kötelezettségét teljesíti-e.

(3) A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a képviselő-testület által elfogadott éves ellenőrzési terv szerint valósul meg.

5. Vagyongazdálkodás, vagyonhasználat és hasznosítás szabályai

9. § (1) A rendeltetésszerű vagyongazdálkodás és vagyonhasznosítás érdekében a Képviselőtestület

a) 2 évre szóló középtávú és

b) 5 évre szóló hosszú távú vagyongazdálkodási tervet készít.

(2) A középtávú vagyongazdálkodási terv tartalmazza

a) a vagyonkimutatásnak megfelelő szerkezetben a középtávú terv időszakának első és utolsó napján várható vagyon adatokat,

b) az ellátott közfeladatokat, és a közfeladatok ellátását biztosító vagyont. A tervben szerepeltetni kell a terv időszakra tervezett vagyon változást.

(3) A hosszú távú vagyongazdálkodási tervnek a (2) bekezdés b) pontja szerinti adatokat kell tartalmaznia.

(4) Az önkormányzatnak biztosítania kell a vagyongazdálkodási tervnek, az önkormányzat gazdasági programjának, valamint az éves költségvetési rendeleteknek az összhangját.

(5) A vagyongazdálkodási tervet az önkormányzati gazdasági program elkészítésekor és felülvizsgálatakor felül kell vizsgálni.

(6) A vagyongazdálkodási terveket a képviselő-testület határozattal fogadja el.

(7) A nemzeti vagyongazdálkodás feladatait az Nvtv. 7. §.(2) bekezdése határozza meg.

10. § A vagyon használói kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a használat illetve az üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények, gazdasági társaságok vezetői felelnek.

12. § (1) A bruttó 3.000.000 forint értékhatárt meghaladó vagyonelemet – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.

(2) A Képviselő-testület az 1. mellékletben felsorolt forgalomképtelen illetőleg korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak esetében a hasznosítási módokról egyedi kérelem alapján, minősített többséggel határoz.

(3) A 2. mellékletben szereplő üzleti vagyontárgyak hasznosítása egyedi kérelem alapján történik – a (4) bekezdésben foglalt kivételekkel. A kérelem tárgyában a képviselő-testület minősített többséggel határoz.

(4) A lakások és az építmények hasznosításáról a képviselő-testület két lépcsőben, minősített többséggel határoz. Először a hasznosítás tényéről, módjáról és feltételeiről dönt, ezt követően a vagyontárgyakat hasznosításra meghirdeti.

(5) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a Képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:

a) vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a hasznosítás módja,

d) a pályázati feltételek meghatározása.

(6) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt meg nem haladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény vagy a képviselő-testületnek a hasznosításról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni. A hasznosításra történő meghirdetés az önkormányzat honlapján és a hirdetőtáblákon (továbbiakban: helyben szokásos módon) történik. Amennyiben a helyben szokásos módon történő meghirdetés nem vezetett eredményre a hasznosítás egy Fejér megyei napilapban meghirdetésre kerül.

(7) A képviselő-testület külön határozatban állapítja meg az egyes ingatlanok hasznosítására vonatkozó bérleti és használati díjakat.

(8) A polgármester dönt a használati, hasznosítási jog átengedéséről, ha a bérleti szerződésben meghatározott bérleti időszak a kettő évet nem haladja meg.

(9) Az önkormányzati vagyon ingyenesen a Nvtv. 11. §.(13) bekezdése alapján kizárólag közfeladat ellátása céljából adható használatba, melyről a Képviselő-testület dönt.

6. Vagyonértékesítés szabályai

12. § A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre az alábbi tartalommal:

a) vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) az átruházás módja,

d) pályázat esetén a pályázati feltételek meghatározása.

13. § (1) A képviselő-testület bruttó 10.000.000 Ft. értékhatár feletti vagyonát versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot lévő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával értékesíti.

(2) Az üzleti vagyon átruházásához, bérbeadásához, ingyenes és határidő nélküli használatba adásához, megterheléséhez, gazdasági társaságba, alapítványba történő beviteléhez a képviselőtestület minősített többségű döntése szükséges.

(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő – az üzleti vagyon körébe tartozó - lakások és építmények értékesítését megelőzően a képviselő-testület ingatlan értékbecslő szakvéleményét szerzi be a vételár megállapításához. Az értékbecslés 3 hónapnál régebbi nem lehet.

(4) Az önkormányzati vagyon tulajdonjogát ingyenesen átruházni kizárólag a Nvtv.13. §-ában foglaltak figyelembe vételével lehet.

7. Önkormányzati telkek értékesítésére vonatkozó különös szabályok

14. § (1) Az Önkormányzat által a rendezési terv alapján tömbszerűen kialakított építési telkek értékesítésekor az ebben a szakaszban megfogalmazott szabályokat az irányadók.

(2) A vételárat a képviselő-testület a telekalakítás összköltségének figyelembevételével minden telekre egységesen, egy adott időszakra érvényesen állapítja meg.

(3) A vevő kötelessége a tulajdonjog bejegyzésétől számított 1 éven belül a telkek közművesítése, öt éven belül pedig lakóházzal való beépítése, ennek biztosítására az önkormányzat visszavásárlási jogot köt ki.

(4) A beépítési kötelezettséget és a visszavásárlási jog kikötését a képviselő-testület az adásvételi szerződésben rögzíti.

(5) Telekvásárlási szándékot bejelenteni a polgármesterhez benyújtott kérelemmel lehet.

(6) Az igényeket az önkormányzat a kérelmek benyújtásának sorrendjében, a soron következő ingatlannal elégíti ki a folyamatos beépítés érdekében.

(7) A teljes vételárat a vevő az adásvételi szerződés aláírásával egy időben köteles megfizetni.

(8) A szerződéseket az önkormányzat nevében és felhatalmazásával a polgármester köti meg.

8. A vagyonszerzés szabályai

15. § (1) A vagyongyarapításról a képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

a) a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

b) forgalmi értékének megjelölése,

c) a szerzés módja,

d) az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

e) az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.

(2) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségek körét és nagyságát.

(3) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni. Az értékbecslés 3 hónapnál régebbi nem lehet.

9. Az önkormányzati követelés elengedése

16. § (1) Az önkormányzat követeléseiről – mint az önkormányzati vagyon részéről – való lemondás jogát

a) a képviselő-testület gyakorolja az adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában, amennyiben az érintett követelés eléri az 100.000,- Ft összeghatárt,

b) a polgármester gyakorolja

ba) az adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában, amennyiben az érintett követelés nem éri el az a) pontban meghatározott értékhatárt,

bb) a munkavállalókkal szembeni különféle követelésekről való lemondás jogát értékhatár nélkül.

(2) A követelésekről részben vagy egészben lemondani – jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – az alábbi esetekben lehet:

a) csődegyezségi megállapodásban,

b) bírói egyezség keretében

c) felszámolási eljárásban, ha a felszámoló írásbeli nyilatkozat szerint a követelés várhatóan nem térül meg,

d) ha a követelés bizonyítottan csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással hajtható be,

e) ha a kötelezett bizonyíthatóan nem lelhető fel

f) a végrehajtás során nem, vagy csak részben térült meg.

(3) A kis összegű követelés leírása előtt legalább 3 alkalommal dokumentáltan meg kell kísérelni a követelés beszedését.

(4) A követelésekről való lemondás esetében figyelembe kell venni az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (3) bekezdésében meghatározott, a kis összegű követelés értékhatárát el nem érő követelések behajtására vonatkozó rendelkezést.

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

18. § Hatályát veszti Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló, 8/2013.(VII.1.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. melléklet a Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. melléklet a Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.