Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017.(VII.17.) önkormányzati rendelete

Kincsesbánya Község Önkormányzata által alapított elismerésekről és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2017. 08. 01

Kincsesbánya Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

9/2017.(VII.17.)   önkormányzati rendelete

Kincsesbánya Község Önkormányzata által alapított elismerésekről és adományozásuk rendjéről




Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Adományozható önkormányzati elismerések


1. § Kincsesbánya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi kitüntető címet és díjakat alapítja:

   a) „Kincsesbánya Község Díszpolgára” cím

b) „Kincsesbányaért Emlékérem”

c) „Közszolgálati Díj”

d) „Közművelődési Díj”

e) „Pedagógiai Díj”

f) „Közegészségügyi Díj”

g) „Testnevelési és Sport Díj”

h) „Környezet- és Természetvédelmi díj”


2. § (1) „Kincsesbánya Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a településen, mind pedig országosan, vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) „Kincsesbánya Község Díszpolgára” cím nem adományozható annak a személynek, aki az adományozás időpontjában a Képviselő-testületnek, vagy a Képviselő-testület valamely bizottságának tagja.

(3) A „Kincsesbánya Község Díszpolgára” címmel kitüntetett személy díszoklevelet, az 1. melléklet szerinti emlékplakettet és 40.000.-Ft értékű tárgyjutalmat kap. Az ünnepélyes átadás alkalmával nevét feljegyzik a Díszpolgárok Márványtáblájára.

(4) „Kincsesbánya Község Díszpolgára” az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(5) „Kincsesbánya Község Díszpolgára”:

  1. az önkormányzat által rendezett ünnepségekre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,
  2. részt vehet a Képviselő-testület nyilvános ülésein tanácskozási joggal,
  3. felkérhető a települést képviselő delegáció résztvevőjének,
  4. díjtalanul látogathatja az önkormányzat közművelődési és művészeti intézményét, valamint az ilyen jellegű rendezvényeit,
  5. elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.


(6) „Kincsesbánya Község Díszpolgára” cím évente egy személynek adományozható.

3. § (1) „Kincsesbányáért Emlékérem” adományozható azon személyeknek, és személyek csoportjának, társadalmi, vagy gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a község fejlesztésében, társadalmi, szociális, kulturális és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2) Az 1. melléklet szerinti Kincsesbányáért Emlékérem mellé díszoklevél és 15.000.-Ft értékű tárgyjutalom jár.

4. § „Közszolgálati Díj” adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a község közéletében, köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, s ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybe vevők körében. Mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá magatartásuk, közösségi és magánéletük példamutató.

5. § „Közművelődési Díj” adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszerinek kidolgozásában és meghonosításában, s mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá magatartásuk, közösségi és magánéletük példamutató.

6. § „Pedagógiai Díj” adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő  eredményt értek el az óvodai, iskolai és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás  területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és  hatékony  pedagógiai módszerek, kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsítanak a  közösségi és magánéletben.

7. § „Közegészségügyi Díj” adományozható a község egészségügyi és szociális ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet kifejtő orvosok, gyógyszerészek, ápoló és kisegítő személyzetnek, valamint példaértékű munkát végző közösségnek.

8. § „Testnevelési és Sport Díj” adományozható a község érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért vagy nemzetközi sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a község közössége elé.

9. § „Környezet-és Természetvédelmi Díj” adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a település épített és természeti környezetének védelme, fejlesztése érdekében.


2. Az elismerések adományozásának rendje

10. § (1) A „Kincsesbánya Község Díszpolgára”  cím, illetve a „Kincsesbányáért Emlékérem” adományozására írásos indoklással alátámasztott ajánlást tehet:

  1. az önkormányzati képviselő
  2. a Képviselő-testület bizottsága
  3. a településen működő jogszerűen bejegyzett egyesület, társadalmi szervezet, illetve politikai párt.


 (2) A „Kincsesbánya Község Díszpolgára” cím és a „Kincsesbányáért Emlékérem” odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a Képviselő-testület jogosult.

(3) A Képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel határoz.

(4) A „Kincsesbánya Község Díszpolgára” cím és a „Kincsesbányáért Emlékérem” átadására az évenként megtartandó községi, vagy állami ünnepség keretében kerül sor.

 (5) Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

11. § (1) A kitüntető díjakból évente és fajtánként kettő adományozható, amelyeket az  évenként megtartandó községi, vagy állami ünnepség keretében kell átadni.

(2) A kitüntető díjak adományozásáról a képviselő-testület  minősített többséggel és titkos szavazással határoz.

(3) A képviselő-testület javaslatát az érintett terület szakmai közvéleményét figyelembe véve alakítja ki.

12. § (1) A kitüntető  díjakkal oklevél,  az 1. melléklet szerinti kitűző és 10.000,-Ft értékű tárgyjutalom jár.

(2) A kitüntető díjak megosztva is adományozhatók. Ebben az esetben az adományozottak mindegyike oklevelet kap, a tárgyjutalom értékét pedig egyenlő arányban meg kell osztani.

(3) Ha a kitüntető díjban közösség vagy csapat részesül, kétszeres összegű pénzjutalom és a közösség, illetve csapat részére egy oklevél jár.

2.1. A díszoklevél tartalma

13. §  A “Kincsesbánya Község Díszpolgára”, valamint a „Kincsesbányáért Emlékérem” díszoklevele tartalmazza:

a)  az adományozó megjelölését,

b)  az adományozó határozat számát és keltét,

c)  az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását, szervezet, közösség esetében székhelyét, tevékenységének megjelölését,

d)  a polgármester és a jegyző aláírását,

e)  a képviselő-testület pecsétjét.


2.2. Az elismerés visszavonása

 14. § (1) A “Kincsesbánya Község Díszpolgára”cím és a „Kincsesbányáért Emlékérem” visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

15. § (1) A  kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha  a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető díjra különösen az, akit a bíróság a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) Az elismerések visszavonásáról a képviselő-testület  minősített többséggel határoz.

3. Vegyes rendelkezések

16. § (1) Az elismerésben részesített személyekről, szervezetekről, közösségekről az önkormányzat hivatala nyilvántartást vezet.

(2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét Kincsesbánya Község Önkormányzata éves költségvetésében kell biztosítani.


17. § (1) Ez a rendelet 2017. augusztus 1. napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépését megelőzően adományozott elismerésekhez fűződő jogokat és kötelezettségeket a rendelet hatályba lépése nem érinti.


(3) Hatályát veszti Kincsesbánya Község Önkormányzatának az egyes kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló, 7/2004. (IV. 15.) önkormányzati rendelete és Kincsesbánya Község Önkormányzatának a Díszpolgári cím, valamint a Kincsesbányáért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről szóló, 6/2004. (IV. 15.) önkormányzati rendelete.





                    Bajkai János                                Jankovicsné Huszár Mónika

                    polgármester                                                    jegyző



Kihirdetve: 2017. július 17.





Jankovicsné Huszár Mónika

jegyző


Mellékletek