Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 12. 01
a tanyagondnoki szolgálatról
Végső előterjesztői indokolás
A tanyagondnoki szolgálat célja a hátrányos helyzetű, szolgáltatáshiányos kistelepülések, településrészek tanyák esélyegyenlőségének növelése, az ott élők életfeltételeinek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás és a szociális alapellátások kiépítésének elősegítése, a települések szolgáltatási funkcióinak bővítése, közösségfejlesztés, valamint a jobb életminőség elérése. Igény szerint a kistérségi közlekedési szolgáltatásokban való részvétel.
A tanyagondnoki szolgálat közvetlen, személyes szolgáltatásokat, valamint az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásokat végez.
A szolgáltatás igénybevételére jogosultak köre: a település egyéb belterületén és külterületén életvitelszerűen tartózkodó lakosság, rászorultság, kor, egészségi állapot, szociális vagy egyéb tényezőkre tekintet nélkül.
A tanyagondnoki szolgáltatás valamennyi eleme térítésmentes.
A tanyagondnoki szolgálat létrehozását a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. §-a szabályozza:
„(3) A tanyagondnoki szolgáltatás legalább hetven és legfeljebb négyszáz lakosságszámú - külön jogszabályban meghatározott - külterületi vagy egyéb belterületi lakott helyen működtethető. Amennyiben a helyi sajátosságok alapján a tanyagondnoki szolgáltatás több tanyagondnok közreműködésével valósítható meg, a tanyagondnokok által ellátandó körzetek határait - figyelemmel a lakosságszám korlátra - a fenntartó települési önkormányzat rendeletében határozza meg azzal, hogy új tanyagondnoki szolgáltatás négyszáz lakos fölött szervezhető meg. Amennyiben a tanyagondnoki szolgáltatás létesítését követően a külterületi vagy egyéb belterületi lakott hely lakosságszáma tíz százalékot meg nem haladó mértékben emelkedik négyszáz lakos fölé, a szolgáltatás tovább működtethető.”
Tekintettel arra, hogy a település településközponttól távolabb eső lakott településrészeken szükség lenne a fentiek ellátásában való közreműködésre, indokolt a tanyagondnoki szolgálat létrehozása és ezen szolgáltatás elindításához szükséges rendelet létrehozása