Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatról szóló 6/2018. (V.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 21

Kincsesbánya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.21.
a helyi építési szabályzatról szóló 6/2018. (V.2.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület döntött a hatályos településrendezési eszközök módosításáról az alábbi tervezési területet érintően:
Rákhegy beépítésre szánt területén különleges megújuló energia hasznosítása céljára szolgáló területfelhasználás és építési övezet kijelölés tervezett napelempark megvalósítása érdekében.
A tervezett módosítás a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm.R.) szerinti egyszerűsített eljárás lezajlott.
Az Állami Főépítész a Fejér Megyei Kormányhivatalban 2023. március 7-én tartott egyeztető tárgyalást követően 2023. március 7-én keltezett FE/ÁF/00233-18/2023. számon záró szakmai vélemény bocsátott ki, mely az előterjesztés mellékletét képezi. A záró véleményben hivatkozott FE/ÁF/00233-16/2023. számú jegyzőkönyv tartalmazza az egyeztető tárgyaláson véleményt adó államigazgatási szervek véleményét is.
Az állami főépítész záró vélemény 1. és 3. pontokban foglaltak alapján a tervező iroda javította a tervet.
A 2. pontban az állami főépítész ismerteti a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény 4. § (4) bekezdésében foglaltakat, mely szerint az erőműveket a tájképi egység megőrzését és a hagyományos tájhasználat fennmaradását nem veszélyeztető műszaki megoldások alkalmazásával kell megvalósítani. A jogszabályi ismertetésen kívül szakmai véleményt nem tartalmaz a 2. pont.
A 4. pontban foglaltak szerint nem tartja indokoltnak az állami főépítész a terület beépítésre szánt területbe sorolását, javasolja a különleges beépítésre nem szánt megújuló energiaforrás hasznosításának céljára szolgáló terület alkalmazását. A tervezési terület a hatályos településrendezési eszközökben is beépítésre szánt területbe sorolt. Amennyiben a terület beépítésre nem szánt besorolásba kerül, a későbbi hasznosítás erősen korlátozottá válhat, ezért nem javaslom, hogy a besoroláson változtasson az önkormányzat. Az állami főépítész javaslata nem jogszabályon alapuló vélemény, ezért javaslom annak figyelmen kívül hagyását.
Megállapítható, hogy a módosítás elfogadásának jogi akadálya nincs.