Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2002. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2002. 02. 15- 2023. 05. 30

Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2002. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről1

2002.02.15.

Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. Törvény 34. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a település közigazgatási területén lévő önkormányzati lakások bérletére vonatkozóan az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden, az önkormányzat tulajdonában lévő lakásra, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre.

(2) A bérbeadói jogokat Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

Lakásbérlet létrejötte

2. § (1) A lakásbérleti jogviszonyt (a továbbiakban: lakásbérleti jog) a bérbeadó és a bérlő szerződése határozott vagy határozatlan időre hozza létre.

(2) A szerződés alapján a bérbeadó köteles a lakást a bérlő használatába adni- bérlő pedig lakbért fizetni.

(3) A lakásbérleti jog a lakásra és a lakáshoz tartozó helyiségekre, földterületekre terjed ki.

3. §

(l) A lakást több bérlő együttesen és bérelheti (bérlőtársak)

(2) Önálló bérlet esetén bérlőtársi jogviszony akkor létesíthető, ha ebben a bérbeadó és a bérlő, valamint a leendő bérlőtárs megállapodnak.
(3) Házastársak kérelmére bérlőtársi szerződést kell kötni..
(4iA bérlőtársak jogai. és kötelezettségei egyenlők Jogaikat együttesen gyakorolják, kötelezettségük a bérlővel szemben egyetemleges.
(4) A bérletre vonatkozó szerződés írásba kell foglalni.

4. § (1 ) Szociális helyzete alapján az az igénylő jogosult bérleti jogviszony létesítésére

a.) aki nagykorú magyar állampolgár
b.) nem rendelkezik saját tulajdonú ill. bérlakással
c.) az együttköltözők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja megt az öregségi nyugdíj minimumát.
(2) Szociális helyzetre tekintettel bérbe adható lakás nagysága:
1-2 fő 1 szoba
3-4 fő 2 szoba
5— fő 3 szoba
A felek jogai és kötelezettségei

5. § (1 ) bérbeadó a lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a szerződésben maghatározott időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni.

(2) A bérbeadó köteles gondoskodni

- az épület karbantartásáról,
- az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,
- az épület állagát, rendeltetésszerű használatát karbantartás, felújítás keretében óvni ill. biztosítani
- közös használatra. szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről
(3) A bérlő köteles
- a lakbért a szerződésben meghatározott összegben és időpontban megfizetni
- a lakást rendeltetésszerűen, a szerződésnek megfelelően használni gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak, és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről

6. § Ha az épületben a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása, vagy mulasztása miatt kár keletkezik, a bérbeadó a bérlőtől a hiba kijavítását vagy a kár megtérítését követelheti.

7. § A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti. A megállapodásnak tartalmaznia kell azt is, hogy az elvégzett munka költségei melyik felet terhelik.

A lakásbérleti jog megszűnése

8. § (l ) A lakásbérleti szerződés megszűnik, ha

a.) a felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik;
b.) a lakás megsemmisül,
c.) a bérlő meghal és a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy;
d.) a bérlő jogviszonya hatósáig határozat folytán megszűnik
e.) a bérlő a lakást elcseréli
f.) az arra jogosult felmond
g.) határozott idő elteltével
h.) a bérlőt a Magyar Köztársaság területéről kiutasítják
i.) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszűnteti
(3) A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén az önkormányzatot elhelyezési kötelezettség nem terheli, térítési díjat nem fizet.

9. § A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

a.) a bérlő a fizetési kötelezettségének írásbeli felszólítás ellenére 8 napon belül nem tesz eleget,
b.) a bérlő a szerződésben vállalt, vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,
c.) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,
d.) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a közös használatra szolgáló területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen hasmálJák
(2) A felmondást nem kell előzetes felszólításnak megelőznie, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni.

10. § A bérlő a határozatlan időre kötött szerződést bármikor írásban felmondhatja. A felmondás a hónap utolsó napjára szólhat, de a felmondási idő nem lehet rövidebb 15 napnál.

11. § A bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő köteles az ingatlant rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni az átvételkori állapotnak megfelelően. Az átvételkori állapotot felek a jegyzőkönyvben rögzítik.

12. § (1) A lakást jogcím nélkül használó lakáshasználati díjat köteles fizetni. A használati díj a lakbér kétszeresének megfelelő összeg.

(2) A jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított 6 hónap elteltével a lakáshasználati díj a lakbér két-és félszerese.

A lakbér mértéke

13. § (l) A lakbér mértékét az Önkormányzat Képviselő-testülete határozza meg, és azt a jelen rendelet 1 .sz. melléklete tartalmazza. Az újonnan létesülő lakások esetén a lakbér meghatározására akkor kerül sor, amikor a létsülő lakás tényleges bekerülési értéke már megállapítható.

(2) A lakbér mértékét minden évben egy alkalommal felül kell vizsgálni.

(3) A lakbértámogatásra való jogosultsági feltételeket, annak összegét és folyósításának módját a szociális ellátásról szóló 11/2000. (X. 5.) Kt. Sz. rendelet határozza meg.

A helyiségbérlet szabályai

14. § (l) A nem lakás céljára szolgáló helyiség bérletének létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire, a bérlet megszűnésére a lakásbérlet szabályait megfelelően kell alkalmazni.

(2) A helyiség átadással, rendeltetésszerű használatával, felújításával továbbá a szerződés megszűnésekor a helyiség visszaadásával, felújításával továbbá a szerződés megszűnésekor a helyiség visszaadásával kapcsolatban a bérbeadó és a bérlő jogaira és kötelezettségeire a felek megállapodása az irányadó.

15. § A felek a helyiségbér mértékében szabadon állapodnak meg,

Eljárási szabályok

16. § (1) Lakás bérletére igény a Polgármesteri Hivatalhoz nyújtható be illetek-, és díjfizetési kötelezettség nélkül az erre rendszeresített formanyomtatványon.

(2) Az igénylőről, a személy azonosítására alkalmas adatokkal az önkormányzat nyilvántartást vezet az adatvédelmi szabályok betartása mellett.

17. § (l) A bérlő a lakbért havonta előre egy összegben, legkésőbb a hónap 15. napjáig köteles megfizetni. A különszolgáltatások — víz, gáz, villany, csatorna, szemétszállítás, lakásbiztosítás igénybevételére a bérlő közvetlenül köt szerződést a szolgáltatókkal.

(2) Késedelmes teljesítés esetén a bérlő a hátralék után a mindenkori jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi. kamatot köteles fizetni.

Záró rendelkezések

18. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az 1993. évi LXXVIII tv. valamint az 1957. évi IV tv. rendelkezései az irányadók.

19. § Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, a kihirdetésről a jegyző gondoskodik. Egyidejűleg hatályát veszti a 15/2001. (XI.1.) Kt. sz. rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet a Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. május 31. napjával.