Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014 (IX.25.) önkormányzati rendelete

A szociális és gyermekjóléti feladatellátásról szóló 11/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 01- 2014. 10. 02

Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő –testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 37. § (1) bekezdés d) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, , 38. § (9) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 50. § (3) bekezdésében, 55/C. § (1) és (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésében, , valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében, 162. § (5) bekezdésében  kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

                                  

1.§  A szociális és gyermekjóléti feladatellátásról  szóló   11 /2013. (XII.20.) önkormányzati rendelet  ( továbbiakban rendelet ) 5.§ -a helyébe a következő rendelkezés lép:


5. § (1) Az Szt. 33. § (1) bekezdésében meghatározott jogosultsági feltételeken túl a foglalkoztatást helyettesítő támogatás jogosultság egyéb feltétele, hogy a kérelem benyújtója vagy az ellátás jogosultja a lakókörnyezet rendezettségét biztosítsa, melynek keretében köteles az általa életvitelszerűen lakott lakást, házat rendeltetésszerűen használni, azt folyamatosan tisztán tartani, állagát megóvni, rágcsálóktól, kártevőktől mentesíteni.


(2) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult az (1) bekezdésben foglalt lakáshoz, házhoz tartozó udvar, kert, melléképület rendben tartásáról, az ott található szemét, hulladék, építési törmelék, autóroncs, gumiabroncs, kidobott háztartási gép jogszabályszerinti eltávolításáról, eltakarításáról, az ott található gyomnövény lekaszálásáról folyamatosan gondoskodni köteles.


(3) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult az (1) bekezdésben meghatározott lakás, ház előtti járda vagy közterület, csapadékvíz elvezető árok tisztántartásáról, az ingatlan előtti járda hó és síkosság mentesítéséről folyamatosan gondoskodni köteles.


(4) Az Szt. 37. § (1) bekezdés a)-c) pontjában meghatározottakon túl rendszeres szociális segélyre jogosult az a személy, aki szakorvos által igazoltan munkavégzést akadályozó krónikus vagy pszichés betegséggel, továbbá szenvedélybetegséggel küzd, de a szakértői bizottság az egészségkárosodás mértékét nem állapította meg.


(5) Az az aktív korúak ellátására jogosult személy, aki az ellátásra jogosultság kezdő napján egészségkárosodottnak nem minősül, de rendszeres szociális segélyben részesül (továbbiakban: segélyezett) a támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül köteles megjelenni nyilvántartásba vétel céljából a Munkaügyi Központ területileg illetékes Kirendeltségén.

A nyilvántartásba vétel elmulasztását az intézmény 5 napon belül köteles jelezni a jegyzőnek.


(6) A Munkaügyi Központterületileg illetékes Kirendeltsége a segélyezettekről nyilvántartást vezet és tájékoztatja a jegyzőt az együttműködési kötelezettséget teljesítőkről, minden hónap 20. napjáig.


(7) A Munkaügyi Központterületileg illetékes Kirendeltsége által szervezett beilleszkedést segítő programok típusai

a) egyéni képességet fejlesztő program

b) életmódformáló foglalkoztatás.


(8) A segélyezett személy az egészségügyi és mentális állapotához igazodó beilleszkedési programban köteles együttműködni, abban részt venni.


(9) Együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a segélyezett

a) a megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem jelentkezik a Munkaügyi Központterületileg illetékes Kirendeltségénél,

b) a beilleszkedést segítő programban való részvételről nem köt megállapodást, programban nem vesz részt 60 napon belül,

c) a rendszeres kapcsolattartás céljából a felszólítást átveszi, de a megadott időpontban nem jelenik meg és a távolmaradásának okát nem tudja hitelt érdemlő módon igazolni,

d) segélyre való jogosultság feltételeinek felülvizsgálatában nem működik együtt, bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget.


(10) A megjelenési kötelezettség elmulasztását házi-, szakorvosi igazolással, vagy kórházi zárójelentéssel kell igazolni.


(11) Meg kell szüntetni a segély folyósítását, ha a Munkaügyi Központterületileg illetékes Kirendeltségével fennálló együttműködési kötelezettségét a segélyezett személy 2 éven belül ismételten megszegi.


(12) Az önkormányzat a segélyezett személyek részére biztosíthatja a közfoglalkoztatást.



2.§  A rendelet 12 § -a helyébe a következő rendelkezés lép:



12. § (1) Alapszolgáltatások keretében az önkormányzat biztosítja az Szt. 86.§(1) bekezdésében kötelezően előírt étkeztetést, házi segítségnyújtást.


 (2) ( A étkeztetésre való jogosultság megállapítására vonatkozó hatáskört a Vértesalja Önkormányzati Társulás gesztor önkormányzatának polgármestere gyakorolja.


(3) Az (1) bekezdésben felsorolt alapszolgáltatásokat az önkormányzat a Vértesalja Önkormányzati  Társulás keretében láttatja el.


(4) Az ellátás biztosítása iránti kérelmet a Vértesalja Önkormányzati Társulás Elnökéhez kell benyújtani, aki a szociális rászorultság tényét vizsgálja, és az ellátást biztosítja.




3.§  A rendelet 14 § -a helyébe a következő rendelkezés lép:


Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások

Gyermekjóléti szolgáltatás


14. §  (1) Csókakő Község Önkormányzata a gyermekjóléti szolgáltatás feladatait a Vértesalja  Önkormányzati Társulás tagjaként a  társuláson keresztül biztosítja.                                                                                             

 (2) A Vértesalja Önkormányzati  Társulás a gyermekjóléti feladatellátásról évente egyszer köteles beszámolni a képviselőtestületnek.


4.§  A rendelet 15 § -a helyébe a következő rendelkezés lép:


  Gyermekek napközbeni ellátás


15.§  Csókakő Község Önkormányzata a gyermekek napközbeni ellátásáról a Vértesalja Önkormányzati  Társulás fenntartásában működő Vértesalja Óvoda Csókakői Tagóvodájában gondoskodik.


7.§  Ez a rendelt  2014. október  1. napján lép hatályba, október 3. napján hatályát veszti.