Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015 (X.1.) önkormányzati rendelete

Az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2015. 10. 02

Csókakő Község Önkormányzata Képviselőtestülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó szabályokról a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


  1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére az Önkormányzat pénzeszközt ad át, vagy akiktől pénzeszközt vesz át.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki azon természetes személyeknek juttatott pénzeszköz átadásokra, támogatásokra, melyeket az önkormányzat ezen támogatásokról szóló külön rendeleteiben szabályozott.

Az államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


2.  §

(1) Az államháztartáson kívüli forrás önkormányzat részére történő átvételéről:

a) a polgármester dönt amennyiben annak átvétele az önkormányzat számára többlet pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent,

b) amennyiben annak átvétele az önkormányzat számára többlet pénzügyi kötelezettségvállalást jelent, a képviselőtestület dönt.

(2) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételéről az átvételt követő testületi ülésen tájékoztatja a képviselőtestületet.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást az (1) bekezdésben foglaltak alapján saját hatáskörben vagy képviselőtestületi felhatalmazás alapján a polgármester köti meg.

Az államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok


  1. §

(1) A képviselőtestület a tárgyévi költségvetési rendeletében meghatározott támogatási előirányzata terhére nyújthat támogatást az 1. § (1) bekezdésében meghatározott személyeknek, szervezeteknek.

(2) A támogatás megállapítása történhet:

a) az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében tervezetten

b) kérelem alapján egyedi döntéssel.

(3) A támogatás iránti kérelmet a képviselőtestület bírálja el legkésőbb a kérelem benyújtását követő testületi ülésen.

(4) Az (1) bekezdésben szereplő támogatások folyósítására támogatási szerződés alapján kerülhet sor, melynek megkötésére e rendeletben foglaltak figyelembevételével a Polgármester jogosult.

(5) A megállapodásban szükséges rögzíteni: a támogatás összegét, célját, rendeltetésszerű felhasználási kötelezettséget és határidőt, a támogatás kifizetésének módját, az elszámolási kötelezettséget, az előírt számadási kötelezettség elmaradása és a nem cél szerinti felhasználás esetén annak következményét.

(6) A támogatás folyósítására a támogatási megállapodás aláírását követő 30 napon belül kerül sor.

(7) A támogatott a támogatás felhasználásáról a támogatási szerződésben meghatározott felhasználási határidő lejártát követő 15 napon belül köteles írásban elszámolni az alábbiak szerint:

a) az elszámolásnak tartalmaznia kell a kitűzött célok megvalósítását bemutató szakmai beszámolót egy példányban,         b) az elszámoláshoz csatolni kell a támogatás felhasználását igazoló számláknak, az egyéb számviteli bizonylatoknak és a pénzügyi teljesítést igazoló bizonylatoknak a támogatott által utalványozott, szabályszerűen hitelesített (lepecsételt és aláírt) másolatát.

(8) A támogatott a támogatásnak a határidőig fel nem használt részét, a felhasználás határidejének lejártát követő 15 napon belül köteles a támogatónak visszautalni.

(9) A pénzeszköz nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a támogatott köteles a nem rendeltetésszerűen felhasznált összeget a mindenkor érvényes, a felhasználásra nyitva álló határidőt követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben  a tárgyévet követő évben, de legkésőbb a tárgy évet követő év február 15. napjáig visszafizetni. 

(10) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő támogatott részére újabb támogatás elszámolási kötelezettsége teljesítéséig nem állapítható meg.

Záró rendelkezések


4.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba