Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016 (X.1.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2016. 10. 03

Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: KET.) 74. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



1.§ A 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet ( továbbiakban Rendelet) 3.§-a hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


 3. § Az Szt.-ben, valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési  Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörében a polgármester dönt a  10.§  szerinti  települési támogatás megállapításáról .


2.§ A rendelet 10.§-a hatályát veszti és helyébe következő rendelkezés lép:


 10. § Települési támogatás

a) a létfenntartási gondok enyhítése;

b) a lakhatás támogatása;

c) az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás;

d ) a gyermekek családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulás;

e.) térítési díj támogatás

f.) egyszeri születési támogatás

g.) egyszeri letelepedési támogatás


3.§ A rendelet 14.§ (1)-(2) bekezdése hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


14. § (1) A lakhatás elősegítése érdekében települési támogatásként lakhatási  támogatás állapítható meg benyútás hónapjának első napjától egy éves időtartamra  annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át , kétszemélyes háztartás esetén a 240%-át , egyedülálló esetén a 300%-át .

 (2)  A lakhatási  támogatás összege 5000 Ft/hó


4.§ A rendelet 15.§- a hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


15. § (1) Települési támogatásként elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás nyújtható annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

A kérelemhez a kérelmező nevére kiállított temetés költségét igazoló számla másolatát, halotti anyakönyvi kivonat másolatát, jövedelemigazolásokat kell csatolni

(2) A  (1) bekezdés szerinti támogatás összege  50.000.-Ft.



5.§ A rendelet 16.§-a hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


16. § (1)  Települési támogatás nyújtható annak a személynek, aki a köznevelési intézménybe járó gyermekre való tekintettel rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosult, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

400 %-át a gyermek(ek) családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként a tanköteles középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermekek tanszer, tankönyv ellátásának támogatására.

(2) A támogatás iránti kérelem tárgy év július és augusztus hónapban nyújtható be.

Kötelező melléklete a tanköteles gyermek tanulói jogviszonyának fennállására vonatkozó igazolás, mely lehet diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás.

(3) A támogatás felhasználását számlák bemutatásával kell igazolni szeptember 15-ig

(4) A támogatás összege gyermekenként 10.000 Ft.


6.§ A Rendelet 16/C.§ (1) és (3) bekezdése hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:



16/C.§ (1) Települési támogatásként egyszeri születési támogatás nyújtható a Csókakőben lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő szülőnek 2016. január 1-t követően gyermeke születése esetén.

 (3) A kérelmet 2016-os évben december 31-ig, majd azt követően a  gyermek/ek hat hónapos koráig lehet benyújtani.



7.§ A rendelet 16/D.§ (2) és (3) bekezdése  hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép:


16/D.§ (1) Települési támogatásként egyszeri letelepedési támogatás nyújtható, azoknak a 40 év alatti fiataloknak az első lakásuk megszerzéséhez, akik házasságban, élettársi kapcsolatban élnek, illetve egyedül álló gyermekes szülők, akik Csókakőben ingatlant vásárolnak, illetve építenek és legfeljebb ½ rész tulajdoni hányaddal rendelkeznek más lakóházas ingatlanban.

(2) A támogatás feltétele, hogy Csókakőben lakóhelyet létesítsenek vásárlás esetén a tulajdonjog bejegyzést követő egy hónapon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadását követő egy hónapon belül, és vállalják, hogy az ingatlant 5 éven belül nem idegenítik el.   

(3) A támogatás összege 100.000 Ft mely az adás-vételi szerződés és földhivatali bejegyzés vagy használatbavételi engedély egyidejű csatolásával fizethető ki.

(4) Amennyiben a (2) bekezdésében felsoroltak nem teljesülnek a támogatást vissza kell fizetni.


8.§ A rendelet 16/E § -a hatályát veszti és helyébe a következő rendelkezés lép :


16/E.§ ( 1) települési támogatásként egyszeri  támogatás nyújtható elsősorban azoknak akik

a.) háztartásukban gyermeket nevelnek

b.) e rendelet alapján támogatásban részesülnek

c.) településen élő nyugdíjasoknak

(2) A támogatás minden év decemberében háztartásonként 1 személynek biztosítható,


9.§ A Rendelet 26.§-a hatályát veszti.


10.§  Ez a rendelet a 2016. október 1. napján lép hatályba és október 4-én hatályát veszti