Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2016 (II.29.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 06. 01- 2017. 06. 01

Csókakő Község Önkormányzati Képviselőtestülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya az önkormányzatra és az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervekre terjed ki.

A költségvetés címrendje


2.§ Az önkormányzat költségvetésének címrendjét a 3. § (2)-(3) bekezdés szerint állapítja meg.

3. § (1) A képviselőtestület az önkormányzat 2016. évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét 203.100.332 Ft-ban állapítja meg.

 (2) Az önállóan működő és gazdálkodó Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal önálló címet alkot.

 (3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem költségvetési szerveket érintő előirányzatok külön-külön címet alkot.

4.§ A képviselőtestület az önkormányzat és költségvetési szerveinek 2016. évi költségvetését 203.100.332 Ft bevétellel és kiadással, ezen belül


                                   20.018.953 Ft személyi juttatással

                                     5.011.127 Ft munkaadót terhelő járulékkal

            70.362.855 Ft dologi kiadással

                                     8.960.736 Ft ellátottak pénzbeli juttatásaival

                                     8.573.626 Ft egyéb működési célú kiadással

                                   40.763.059 Ft beruházási és felújítási kiadással

                                   49.409.976 Ft finanszírozási kiadással állapítja meg.

5.§ (1) Az önkormányzat 2016. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését az 1. melléklet tartalmazza, a saját bevételeket az 1/a melléklet.

(2) A képviselőtestület az önkormányzat bevételeit feladatonként a 2. melléklet szerint, a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal bevételeit a 9. melléklet tartalmazza.

 6.§ (1) A képviselőtestület az önkormányzat költségvetési kiadásait feladatonként a 4. melléklet szerint állapítja meg. A Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal kiadásait a 9. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselőtestület a községben működő civil szervezetek támogatására 1.500.000 Ft-ot állapít meg, melyre számadási kötelezettséget ír elő.

(3) Amennyiben a támogatott szervezet számadási kötelezettségének határidőre nem tesz eleget, a kötelezettség teljesítéséig a támogatás folyósítását fel kell függeszteni.

7.§ A képviselőtestület a költségvetésben szereplő felhalmozási és felújítási jellegű feladatainak kiadásait előirányzatonként a 3. melléklet szerint állapítja meg.

8.§ A képviselőtestület az önkormányzat tartalékát 0 Ft összegben hagyja jóvá, melyből:

- céltartalék:                  0 Ft

- általános tartalék:        0 Ft.

9.§ A képviselőtestület az önkormányzat 2016. évi költségvetésében nem tervezett több éves kihatással járó feladatot.

10.§ A képviselőtestület az önkormányzat éves létszámkeretét 9 főben állapítja meg, míg a Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal létszámkerete 11 fő. Az önkormányzat költségvetési szervei létszámkeretét a 5. melléklet tartalmazza.

11.§ A képviselőtestület az önkormányzat 2016. évi előirányzat felhasználási és likviditási tervét a 7. melléklet szerint fogadja el.

12.§ A képviselőtestület a 2016. év költségvetési egyenlegét a 8. melléklet szerint fogadja el.

13.§ (1) Az év közben engedélyezett pótelőirányzat felosztásáról, ha az érdemi döntést igényel, a képviselőtestület dönt, a polgármester előterjesztésében a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok az egyéb átcsoportosítások miatti költségvetési rendelet módosításáról a képviselőtestület negyedévenként dönt.

(3) Az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésének elrendelésére a polgármester jogosult.

14.§ (1) A település lakosai élet és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás illetőleg ezek következményeinek elhárítása érdekében a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti és a költségvetésben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott átcsoportosítást elsősorban a felhalmozási és felújítási kiadások terhére kell megvalósítani. Amennyiben a vészhelyzet elhárítása a felhalmozási és felújítási kiadások terhére nem teljesíthető, úgy a személyi juttatások és az ehhez kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok előirányzatok kivételével más előirányzatok terhére is biztosítható.

(3) A polgármester a tett intézkedésről a képviselőtestület legközelebbi ülésén beszámol.

15.§ (1) A feladat elmaradásából származó - személyi és dologi - megtakarítások felhasználására csak a képviselőtestület engedélyével kerülhet sor.

(2) A polgármester a költségvetési főösszegen belül az önkormányzat kiadásai valamint az általános tartalék terhére 300.000 Ft értékhatárig előirányzatot átcsoportosíthat, az átcsoportosításokról a képviselőtestületet legalább a féléves és az éves zárszámadás keretében tájékoztatja.

16.§ Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerű bemutatását a 6. melléklet tartalmazza.

17.§ Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. §.(4) bekezdés szerinti tájékoztatás az alábbi tájékoztató táblák szerint valósul meg:

- 1. számú tájékoztató tábla: kimutatás az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokról

A forráshiány finanszírozásának kezelése


18.§ (1) Amennyiben az önkormányzat működése során az év közben forráshiány lépne fel, a képviselőtestület a forráshiány fedezetéről a számlavezető pénzintézet útján működési célú rövid lejáratú felvételével gondoskodik.

(2) A működési célú rövid lejáratú hitel felvételéről való döntés a képviselőtestület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A hitelszerződés aláírására a képviselőtestület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


19.§ A költségvetés végrehajtását Csókakői Közös Önkormányzati Hivatal végzi. A pénzeszközök felhasználásának tapasztalatairól a polgármester a zárszámadási rendelet tervezet előterjesztésekor köteles a képviselőtestületnek beszámolni.


Záró rendelkezések


20.§ Ez az önkormányzati rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2016. január 1-től kell alkalmazni.